Znajdujesz się w środowisku testowym kuchniasklep.pl
Notice ImageKup na raty i spłacaj po wakacjach! Nawet 10 rat RRSO 0% do spłaty po 3 miesiącach
Content Image

Kwiaty w kuchni - więcej niż dekoracja

Wiosenne i letnie kwiaty zachwycają swoim wyglądem i zapachem, stając się wspaniałą dekoracją ogrodów, balkonów, parapetów czy wnętrz. Wiele z nich może jednak być czymś więcej niż tylko ozdobą. Podobnie jak inne części roślin kwiaty od wieków wykorzystywane są w kuchni jako dodatek do dań, sałatek, deserów czy składniki naparów i przetworów. Dodają one nie tylko koloru czy estetyki, ale i smaku. Ponadto zawierają one witaminy (A,B,C i E) i inne korzystne dla zdrowia substancje takie jak białka, makro- i mikroelementy, olejki eteryczne czy sole mineralne. Stanowią także świetne źródło przeciwutleniaczy - związków pomagających walczyć z wolnymi rodnikami.

Rodzaje jadalnych kwiatów

Jadalne kwiaty owoców

W przypadku niektórych roślin nie tylko owoce, ale i kwiaty są jadalne. Przykładami są tu kwiaty cytryny, czereśni, gruszy, jabłoni, śliwy czy truskawki. Mają one zazwyczaj delikatny smak niekiedy przypominający owoce.

Jadalne kwiaty warzyw

Do jadalnych kwiatów warzyw należą m.in. kwiaty cukinii czy dyni które mogą być smażone i dodawane do potraw. Kwiaty czosnku i szczypiorku nadają potrawom aromatu, a przy tym estetycznie się prezentują. Innymi jadalnymi kwiatami warzyw są m.in. kwiaty fasoli szparagowej, rukolii, rzodkiewki czy zielonego groszku. Do kwiatów pod względem botanicznym należą także popularnie używane w kuchni brokuły i kalafiory.

Jadalne kwiaty ziół

Wykorzystywane w kuchni zioła nadają potrawom aromatu i charakteru. W wielu przypadkach również ich kwiaty można wykorzystać. Należą do nich m.in. kwiaty bazylii, kolendry, majeranku, mięty, oregano oraz tymianku. Do jadalnych kwiatów ziół zalicza się także kwiaty nagietka, ogórecznika i rumianku.

Jadalne kwiaty ozdobne

Niektóre znane nam z przydomowych ogrodów, kwiaciarniach bukietów czy łąk kwiaty również nadają się do spożywania. Przykładami są: bratek, hibiskus, goździk, fiołek, mniszek lekarski, piwonia, róża, lilak, lawenda czy stokrotka.

Jadalne kwiaty drzew i krzewów

Kwiaty drzew i krzewów takich jak bez czarny, akacja czy lipa są jadalne. Pierwsze charakteryzują się lekko słodkawym, korzennym smakiem a pozostałe wyróżniają się słodkim, miodowym smakiem.

Content Image

Zastosowanie kwiatów w kuchni

Dekorowanie ciast i deserów

Jednym z podstawowych zastosowań kwiatów w kuchni jest użycie ich w formie dekoracji. Głównie dotyczy to dekorowania ciast i deserów, ale kwiatami i ich płatkami dekorować można również dania obiadowe by nadać im bardziej eleganckiego, a przy tym barwnego wyglądu i wiosenno-letniego klimatu.

Przykładami kwiatów idealnych do dekoracji są bratki, kwiaty lilaka, hibiskusa, fiołki, stokrotki, piwonie, goździki, lawenda.

Dodatki do dań i sałatek

Wiele jadalnych kwiatów to świetne dodatki do dań i sałatek. Urozmaicają je one nie tylko pod względem wizualnym - dodając barw, ale i smakowym czy zapachowym. Kwiaty znajdą zastosowanie w daniach mięsnych, rybnych, warzywnych. Nadadzą się też jako dodatki do różnych sałatek, tatara, sosów, zup, omletów, naleśników itp..

Do zup i sosów nadadzą się m.in. kwiaty cukinii, dyni, nagietka czy ogórecznika. Do sałatek idealnie pasują kwiaty takie jak aksamitka, stokrotka, kwiaty rukoli, nasturcja, chabry czy bratki. Do dań typu naleśniki pasują np. kwiaty czarnego bzu, magnolii, mniszka lekarskiego, truskawek.

Napary i napoje

Z uprzednio ususzonych kwiatów przygotowywać można aromatyczne napary o różnych właściwościach zdrowotnych. Część z nich doskonale nada się również jako dodatek do herbat czy syropów.

Popularnymi kwiatami używanymi do przygotowania naparów są kwiaty rumianku, kopru włoskiego, forsycji. Do herbat, lemoniad i innych napojów pasować będą kwiaty hibiskusa, jaśminu, fuksji, lawendy i cytryny. Syropy przygotowywać można m.in. z kwiatów akacji i lipy.

Przetwory i dodatki do żywności

Jadalne kwiaty mogą również być elementem przetworów i dodatków do żywności. Część z nich idealnie nada się na konfitury, inne sprawdzą się jako dodatki do przypraw. Z niektórych jadalnych kwiatów przygotować można również słodycze.

Na konfitury doskonale sprawdzą się płatki róż, kwiaty bzu lilaka, lawendy czy fiołków. Przetwory przygotowywać można też np. z gardenii. Do przyprawiania dań świetnie nadadzą się kwiaty bazylii, majeranku, oregano i innych ziół oraz te o pieprznym lub pikantnym smaku. Kwiaty takie jak kwiaty cukinii, grochu, ogórecznika czy fiołka wonnego można kandyzować zmieniając je w słodycze.

Content Image

Ważne wskazówki:

Należy pamiętać, że nie wszystkie kwiaty lub ich części są jadalne, a niektóre mogą być nawet trujące, dlatego przy ich zbieraniu i używaniu w kuchni należy upewnić się, że na pewno wybraliśmy odpowiednie rośliny.

W większości jadalne kwiaty charakteryzują się krótką trwałością, dlatego watro zbierać je w ten sam dzień lub niedługo przed ich wykorzystaniem.

Przy wyborze roślin należy upewnić się, że nie są one chore, przekwitłe, zaatakowane przez szkodniki ani uszkodzone. Również kwiaty opryskiwane pestycydami, nadmiernie nawożone czy zanieczyszczone np. kurzem lub spalinami nie nadają się do spożywania.

Nie wszystkie jadalne kwiaty można jeść w dużych ilościach. Przez wykorzystaniem wybranych gatunków warto sprawdzić w jakich ilościach są one bezpieczne do spożywania.