Kawa po irlandzku
Kawa po irlandzku to klasyk uważany za jeden z najlepszych koktajli. Choć wywodzi się z Irlandii obecnie serwowany jest również w kawiarniach w innych częściach świata m.in. w Ameryce, do której przepis na ten napój podobno trafił dzięki podróżnikowi Stantonowi Delaplane. Do jej wykonania potrzeba jedynie czterech składników w tym mocnej kawy i irlandzkiej whisky. Kawa po irlandzku to rozgrzewająca propozycja idealna na chłodne wieczory. Prezentowany przepis na oryginalną wersję jest dość prosty w wykonaniu.

Przygotowanie składników
Zaparz espresso np. w ekspresie przelewowym tak by było mocne. Najlepiej sprawdzi się do tego kawa średnio lub mocno palona, świeżo zmielona. Wybraną filiżankę do kawy irlandzkiej, kubek lub inne żaroodporne naczynie podgrzej lekko, wlewając do niego trochę gorącej wody. Nie tylko utrzyma to temperaturę napoju, ale i ułatwi łączenie się jego składników. Śmietankę kremówkę lekko ubij, by stała się lekka i puszysta.
Przygotowanie kawy
Wylej gorącą wodę i na dno filiżanki wsyp cukier. Dodaj zaparzoną kawę, po czym wlej przygotowaną whisky. Dokładnie wymieszaj ze sobą do całkowitego roztopienia się cukru. Jest to o tyle ważne, że po dodaniu kolejnego składnika kawy nie powinno się już mieszać. Na wierzch napoju nałóż ubitą śmietankę, powoli wylewając ją na tylną część łyżki. Delektuj się kawą póki jest ciepła.