Znajdujesz się w środowisku testowym kuchniasklep.pl
Notice ImageKup na raty i spłacaj po wakacjach! Nawet 10 rat RRSO 0% do spłaty po 3 miesiącach

Kawa po irlandzku

7 min
1 porcja

Kawa po irlandzku to klasyk uważany za jeden z najlepszych koktajli. Choć wywodzi się z Irlandii obecnie serwowany jest również w kawiarniach w innych częściach świata m.in. w Ameryce, do której przepis na ten napój podobno trafił dzięki podróżnikowi Stantonowi Delaplane. Do jej wykonania potrzeba jedynie czterech składników w tym mocnej kawy i irlandzkiej whisky. Kawa po irlandzku to rozgrzewająca propozycja idealna na chłodne wieczory. Prezentowany przepis na oryginalną wersję jest dość prosty w wykonaniu.

kalorie
227
tłuszcze
11g
nasycone
7g
cukry
8g
sól
13mg
białka
1g
węglowodany
8g
Kawa po irlandzku
mocna, gorąca kawa espresso
120 ml
irlandzka whisky
45 ml
brązowy cukier
2 łyżeczki
śmietanka kremówka
30 ml

Przygotowanie składników

Zaparz espresso np. w ekspresie przelewowym tak by było mocne. Najlepiej sprawdzi się do tego kawa średnio lub mocno palona, świeżo zmielona. Wybraną filiżankę do kawy irlandzkiej, kubek lub inne żaroodporne naczynie podgrzej lekko, wlewając do niego trochę gorącej wody. Nie tylko utrzyma to temperaturę napoju, ale i ułatwi łączenie się jego składników. Śmietankę kremówkę lekko ubij, by stała się lekka i puszysta.

Przygotowanie kawy

Wylej gorącą wodę i na dno filiżanki wsyp cukier. Dodaj zaparzoną kawę, po czym wlej przygotowaną whisky. Dokładnie wymieszaj ze sobą do całkowitego roztopienia się cukru. Jest to o tyle ważne, że po dodaniu kolejnego składnika kawy nie powinno się już mieszać. Na wierzch napoju nałóż ubitą śmietankę, powoli wylewając ją na tylną część łyżki. Delektuj się kawą póki jest ciepła.