Znajdujesz się w środowisku testowym kuchniasklep.pl
Notice ImageKup na raty i spłacaj po wakacjach! Nawet 10 rat RRSO 0% do spłaty po 3 miesiącach

Babeczki margarita

1 h
18 babeczek

Babeczki o smaku margarita to ciekawy pomysł na zamienienie meksykańskiego, charakterystycznego w smaku drinka w deser, który będzie świetnym dodatkiem podczas spotkania ze znajomymi czy na imprezie. Połączenie limonki i wanilii nadaje babeczkom unikalnego, słodko-kwaśnego smaku, który przełamywany jest dodatkiem tequili w lukrze. Prezentowany przepis jest łatwy w wykonaniu i nie zajmie dużo czasu, doskonale nadając się dla osób początkujących i zabieganych.

kalorie
455
tłuszcze
21.6g
nasycone
13.3g
cukry
49.9g
sól
0.29g
białka
3g
węglowodany
62.9g
Babeczki margarita
mąka uniwersalna
2 szklanki
cukier
1,5 szklanki
cukier puder
5 szklanek
masło
2 szklanki / 4 kawałki
mleko pełne lub 2%
0,5 szklanki
duże jajka
3 sztuki
sok z limonki
0,25 szklanki + z 3 owoców
skórka z limonki
z 1 owocu + do dekoracji
ćwiartki z plasterków limonki
do dekoracji
sól koszerna
1 łyżeczka
proszek do pieczenia
1,5 łyżeczki
skrobia kukurydziana
3 łyżki
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka
tequila
0,25 szklanki

Przygotowanie babeczek

W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę, skrobię kukurydzianą, sól i proszek do pieczenia. W innym naczyniu zmiksuj połowę masła i cukier, tak by uzyskać jasną, puszystą masę. Dodaj jajka, po jednym na raz, dokładnie ubijając. Dodaj ekstrakt waniliowy, sok z 3 limonek oraz skórkę startą z jednego owocu. Zmiksuj razem, by składniki dobrze się połączyły, po czym wsyp połowę suchych składników. Wlej mleko i ponownie zmiksuj. Następnie wsyp pozostałą część mieszanki mąki. Ponownie wymieszaj. Gotowe ciasto rozłóż równo w foremce na babeczki.

Pieczenie babeczek

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i przygotuj foremki na muffinki. By oszczędzić czas w międzyczasie zrób ciasto na babeczki. Formkę z ciastem włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 25 minut, sprawdzając gotowość muffinek wykałaczką. Gdy babeczki przybiorą złotawy kolor i będą gotowe wewnątrz, wyjmij je i odstaw na 5-10 minut do przestygnięcia. Następnie wyjmij je z foremki i poczekaj aż całkiem ostygną, by udekorować je lukrem i fragmentami limonki.

Przygotowanie lukru

W dużej misce ubij pozostałe masło z sokiem z limonki, połową cukru pudru oraz tequilą. Uzyskana masa powinna być puszysta. Dodaj resztę cukru pudru i ubijaj aż mieszanka będzie jasna i gładka.

Dekorowanie i podanie babeczek

Wlej lukier na zimne babeczki. Możesz użyć rękawa do dekoracji by uzyskać bardziej estetyczny wygląd deseru. Przed podaniem ozdób babeczki skórką z limonki i niewielkimi jej fragmentami, by jeszcze lepiej się prezentowały. Zaserwuj na tacy lub talerzykach.