Babeczki margarita
Babeczki o smaku margarita to ciekawy pomysł na zamienienie meksykańskiego, charakterystycznego w smaku drinka w deser, który będzie świetnym dodatkiem podczas spotkania ze znajomymi czy na imprezie. Połączenie limonki i wanilii nadaje babeczkom unikalnego, słodko-kwaśnego smaku, który przełamywany jest dodatkiem tequili w lukrze. Prezentowany przepis jest łatwy w wykonaniu i nie zajmie dużo czasu, doskonale nadając się dla osób początkujących i zabieganych.

Przygotowanie babeczek
W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę, skrobię kukurydzianą, sól i proszek do pieczenia. W innym naczyniu zmiksuj połowę masła i cukier, tak by uzyskać jasną, puszystą masę. Dodaj jajka, po jednym na raz, dokładnie ubijając. Dodaj ekstrakt waniliowy, sok z 3 limonek oraz skórkę startą z jednego owocu. Zmiksuj razem, by składniki dobrze się połączyły, po czym wsyp połowę suchych składników. Wlej mleko i ponownie zmiksuj. Następnie wsyp pozostałą część mieszanki mąki. Ponownie wymieszaj. Gotowe ciasto rozłóż równo w foremce na babeczki.
Pieczenie babeczek
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i przygotuj foremki na muffinki. By oszczędzić czas w międzyczasie zrób ciasto na babeczki. Formkę z ciastem włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 25 minut, sprawdzając gotowość muffinek wykałaczką. Gdy babeczki przybiorą złotawy kolor i będą gotowe wewnątrz, wyjmij je i odstaw na 5-10 minut do przestygnięcia. Następnie wyjmij je z foremki i poczekaj aż całkiem ostygną, by udekorować je lukrem i fragmentami limonki.
Przygotowanie lukru
W dużej misce ubij pozostałe masło z sokiem z limonki, połową cukru pudru oraz tequilą. Uzyskana masa powinna być puszysta. Dodaj resztę cukru pudru i ubijaj aż mieszanka będzie jasna i gładka.
Dekorowanie i podanie babeczek
Wlej lukier na zimne babeczki. Możesz użyć rękawa do dekoracji by uzyskać bardziej estetyczny wygląd deseru. Przed podaniem ozdób babeczki skórką z limonki i niewielkimi jej fragmentami, by jeszcze lepiej się prezentowały. Zaserwuj na tacy lub talerzykach.