Bananowe kanapki lodowe
Lody w formie kanapek to ciekawy pomysł na deser serwowany podczas upalnych letnich dni. Ciastka z masła orzechowego przełożone domowymi lodami bananowymi z dodatkiem wanilii zasmakują tak dzieciom jak i dorosłym, stanowiąc świetną propozycję przekąski na imprezę czy spotkanie w gronie znajomych. W dodatku ich wykonanie nie zajmie wiele czasu - prezentowany poniżej łatwy przepis można wykonać w mniej niż 30 minut, dzięki czemu będzie on idealny dla zapracowanych osób.

Przygotowanie składników
Banany obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zamróź dzień lub kilka dni wcześniej. Gorzką czekoladę pokrój lub posiekaj na fragmenty według własnych preferencji.
Przygotowanie ciastek
W misce wymieszaj ze sobą cukier, kawałki czekolady, masło orzechowe i sól kuchenną, używając np. drewnianej łyżki. Gdy masa będzie jednolita, dodaj jajko i ponownie wymieszaj aż do uzyskania ciasta. W międzyczasie przygotuj dwie duże blaszki do pieczenia, wykładając je papierem oraz rozgrzej piekarnik do 180 stopni (z termoobiegiem do 160). Gotowe ciasto dziel na nieduże kawałki, po czym rozkładaj na papierze, zachowując między nimi odległość i rozpłaszczając je widelcem. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 12 minut do uzyskania złocistych brzegów, a następnie wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
Przygotowanie lodów bananowych
Gdy ciastka będą już chłodne z pomocą robota kuchennego połącz zamrożone kawałki bananów ze śmietaną i esencją waniliową. Miksuj jakiś czas do uzyskania gęstej masy. Gotowe lody nabieraj łyżką i przekładaj między ciasteczkami. Podawaj od razu po przygotowaniu. Możesz dodać plasterki świeżego banana i kawałki czekolady dla dekoracji.
Dodatkowe informacje
Rozłożoną masę na ciastka można w razie potrzeby zamrozić i przechowywać w zamrażarce do dwóch miesięcy. Zamrożone krążki należy piec o 1-2 minuty dłużej. Przed przygotowaniem masy lodowej upewnij się że kawałki bananów są całkowicie zamrożone.