Znajdujesz się w środowisku testowym kuchniasklep.pl
Notice ImageKup na raty i spłacaj po wakacjach! Nawet 10 rat RRSO 0% do spłaty po 3 miesiącach

Batoniki granola

25 min
8-10

Batoniki granola to zdrowa, pożywna, pyszna przekąska idealna do szkoły, pracy, w podróż czy na wycieczkę. Przygotowanie ich samodzielnie w domu ma wiele zalet m.in. gwarantuje że dokładnie wiemy z jakich składników są zrobione, jest bardzo łatwe, nie zajmuje dużo czasu oraz jest tanie. Batoniki te można upiec w piekarniku, bądź przygotować bez pieczenia, bez glutenu czy z użyciem tylko wegańskich składników, dodać orzechy lub nasiona, co daje wiele możliwości pozwalając na łatwe dostosowanie ich do własnych preferencji i potrzeb. W poniższym przepisie przedstawiamy dwie bazowe wersje batoników i pomysły na dodatki do nich.

kalorie
250
tłuszcze
16.9g
nasycone
0g
cukry
4.9g
sól
38,2mg
białka
6.5g
węglowodany
17.8g
Batoniki granola
BAZOWA WERSJA BATONIKÓW I
8 batoników
płatki owsiane
2 i 1/2 szklanki
posiekane orzechy (np. pekan, włoskie)
1/2 szklanki
cukier brązowy
1/3 szklanki
sól koszerna
1/4 łyżeczki
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka
miód
1/4 szklanki
niesolone masło
1/4 szklanki
BAZOWA WERSJA BATONIKÓW II
10 batoników
płatki owsiane
2 szklanki
posiekane orzechy (np. pekan, włoskie) (opcjonalne)
1/2 szklanki
nasiona (migdały, słonecznik, siemie lniane) (opcjonalne)
1/2 szklanki
chrupki ryżowe
1 1/2
sól morska
1/8 łyżeczki
cynamon w proszku (opcjonalne)
1 łyżeczka
ekstrakt waniliowy
2 łyżeczki
miód
1/2 szklanki
masło migdałowe
2/3 szklanki
olej kokosowy
1/3 szklanki
woda
1/2 łyżki stołowej
BATONIKI Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I SUSZONĄ ŻURAWINĄ
biała czekolada w rozdrobnionych kostkach lub chipsach
1/4 szklanki
suszona żurawina
1/4 szklanki
płatki kokosowe (opcjonalnie)
1/4 szklanki
BATONIKI Z GORZKĄ CZEKOLADĄ I WIŚNIAMI
czekolada gorzka w kostkach (rozdrobnionych) lub chipsach
1/4 szklanki
suszone wiśnie
1/2 szklanki
orzechy pekan (opcjonalne)
wg uznania
BATONIKI Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI, MIGDAŁAMI I KOKOSEM
suszone lub mrożone borówki amerykańskie
3/4 szklanki
płatki migdałów
1/2 szklanki
płatki kokosa
1/4 szklanki
BATONIKI Z BANANEM, CZEKOLADĄ I PISTACJAMI
gorzka lub mleczna czekolada w kostkach (rozdrobnionych) lub chipsach
1/4 szklanki
suszone banany
1/2 szklanki
pistacje
1/4 szklanki
BATONIKI Z MALINAMI I TRUSKAWKAMI
świeże maliny
3/4 szklanki
dżem truskawkowy
1/4 szklanki

Bazowa wersja batoników I

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni i przygotuj nieduże naczynie do pieczenia (22 x 22 cm), wyścielając je papierem. W małym rondelku rozpuść masło, łącząc je z miodem i cukrem. Mieszając cały czas gotuj na średnim ogniu do momentu zagotowania po czym jeszcze przez około minutę, by składniki dokładnie się rozpuściły i połączyły. Zdejmij mieszankę z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy oraz sól. Wymieszaj. W dużej misce umieść orzechy i płatki owsiane (możesz je zawczasu podpiec na blaszce w piekarniku przez około 8-10). Wlej do nich mieszankę z masła i miodu i wymieszaj całość, upewniając się że wszystkie płatki się nią pokryją. Przenieś wszystko do naczynia i silikonową szpatułką wciśnij w nie mocno, tak by mieszanka utworzyła zbitą powierzchnię. Włóż do piekarnika i piecz przez około 10 minut, następnie wyjmij i pozostaw do ostygnięcia na co najmniej 2 godziny, po czym podziel na mniejsze kawałki.

Bazowa wersja batoników II

W przypadku przygotowywania batoników w piekarniku rozgrzej go do 160 stopni (jeśli planujesz robić je bez pieczenia pomiń ten krok). Przygotuj naczynie o wymiarach około 20 x 20 cm, pokrywając je papierem do pieczenia. Na średnim ogniu w dużym rondlu połącz ze sobą masło migdałowe, miód i olej kokosowy. Mieszając doprowadź do lekkiego wrzenia i zagotuj tak by mieszanka zgęstniała. Odstaw z ognia. Dodaj cynamon, ekstrakt waniliowy i sól (dodatek cynamonu i soli podbije smak, balansując słodycz batoników). W misce umieść płatki owsiane i chrupki ryżowe, po czym wymieszaj je ze sobą. Dodaj do mieszanki, wlej wodę i wymieszaj całość, tak by składniki dobrze się ze sobą połączyły. Dodaj orzechy i nasiona. Połącz z resztą. Przenieś mieszankę do naczynia i dokładnie ją w nie wciśnij, tak by się skompresowała a jej powierzchnia była równa. Piecz przez 20-25 minut (wyjmij gdy tylko brzegi się zarumienią) lub wstaw do lodówki/zamrażarki na 2 godziny.

BATONIKI Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I SUSZONĄ ŻURAWINĄ

Poczekaj aż mieszanka z rondla lekko przestygnie i dopiero połącz ją z suchymi składnikami. Dodaj suszoną żurawinę, płatki kokosa i kawałki białej czekolady. Wymieszaj całość i przenieść do naczynia. Możesz zostawić trochę żurawiny, by dodać ją na wierzch batoników. Wciśnij mieszankę w naczynie i wstaw do piekarnika według kroków z wybranej bazy.

BATONIKI Z GORZKĄ CZEKOLADĄ I WIŚNIAMI

Przygotuj mieszankę z wybranej bazy. Dodaj do niej orzechy pekan (jeśli nie były dodane już wcześniej). Wmieszaj także kawałki suszonych wiśni i czekoladę. Przenieś do naczynia i przygotuj według kolejnych kroków z wybranej bazy.

BATONIKI Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI, MIGDAŁAMI I KOKOSEM

Przygotuj wybraną mieszankę, do suchych składników dodając płatki migdałów i kokosa. Następnie umieść ją w naczyniu, dociśnij i dodaj borówki, wciskając je w powierzchnię masy. Piecz w piekarniku przez 15-20 minut, do zbrązowienia brzegów. Następnie wyjmij, pozostaw do ostygnięcia, po czym podziel na porcje.

BATONIKI Z BANANEM, CZEKOLADĄ I PISTACJAMI

Pistacje obierz z łupinek i posiekaj na mniejsze kawałki. Suszone banany również rozdrobnij. Przygotuj wybraną mieszankę i wmieszaj w nią dodatki. Następnie dodaj także kawałki wybranej czekolady (w zależności od preferencji dodaj gorzką lub dla bardziej słodkich batoników mleczną - możesz też pomieszać). Przenieś do naczynia i przygotuj według dalszych kroków z bazy. Gotowe podziel na mniejsze kawałki po ostygnięciu.

BATONIKI Z MALINAMI I TRUSKAWKAMI

Przygotuj wybraną mieszankę. Maliny wrzuć do miski i delikatnie rozgnieć np. widelcem. Dodaj dżem i wymieszaj razem. Część mieszanki przełóż do naczynia i ugnieć na płasko. Dokładnie pokryj powierzchnię malinowo-truskawkową masą. Następnie dodaj resztę mieszanki granola i ugnieć. Wstaw do piekarnika lub zamrażalnika według wybranej metody. Gotowe batoniki podziel na mniejsze kawałki.