Batoniki granola
Batoniki granola to zdrowa, pożywna, pyszna przekąska idealna do szkoły, pracy, w podróż czy na wycieczkę. Przygotowanie ich samodzielnie w domu ma wiele zalet m.in. gwarantuje że dokładnie wiemy z jakich składników są zrobione, jest bardzo łatwe, nie zajmuje dużo czasu oraz jest tanie. Batoniki te można upiec w piekarniku, bądź przygotować bez pieczenia, bez glutenu czy z użyciem tylko wegańskich składników, dodać orzechy lub nasiona, co daje wiele możliwości pozwalając na łatwe dostosowanie ich do własnych preferencji i potrzeb. W poniższym przepisie przedstawiamy dwie bazowe wersje batoników i pomysły na dodatki do nich.

Bazowa wersja batoników I
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni i przygotuj nieduże naczynie do pieczenia (22 x 22 cm), wyścielając je papierem. W małym rondelku rozpuść masło, łącząc je z miodem i cukrem. Mieszając cały czas gotuj na średnim ogniu do momentu zagotowania po czym jeszcze przez około minutę, by składniki dokładnie się rozpuściły i połączyły. Zdejmij mieszankę z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy oraz sól. Wymieszaj. W dużej misce umieść orzechy i płatki owsiane (możesz je zawczasu podpiec na blaszce w piekarniku przez około 8-10). Wlej do nich mieszankę z masła i miodu i wymieszaj całość, upewniając się że wszystkie płatki się nią pokryją. Przenieś wszystko do naczynia i silikonową szpatułką wciśnij w nie mocno, tak by mieszanka utworzyła zbitą powierzchnię. Włóż do piekarnika i piecz przez około 10 minut, następnie wyjmij i pozostaw do ostygnięcia na co najmniej 2 godziny, po czym podziel na mniejsze kawałki.
Bazowa wersja batoników II
W przypadku przygotowywania batoników w piekarniku rozgrzej go do 160 stopni (jeśli planujesz robić je bez pieczenia pomiń ten krok). Przygotuj naczynie o wymiarach około 20 x 20 cm, pokrywając je papierem do pieczenia. Na średnim ogniu w dużym rondlu połącz ze sobą masło migdałowe, miód i olej kokosowy. Mieszając doprowadź do lekkiego wrzenia i zagotuj tak by mieszanka zgęstniała. Odstaw z ognia. Dodaj cynamon, ekstrakt waniliowy i sól (dodatek cynamonu i soli podbije smak, balansując słodycz batoników). W misce umieść płatki owsiane i chrupki ryżowe, po czym wymieszaj je ze sobą. Dodaj do mieszanki, wlej wodę i wymieszaj całość, tak by składniki dobrze się ze sobą połączyły. Dodaj orzechy i nasiona. Połącz z resztą. Przenieś mieszankę do naczynia i dokładnie ją w nie wciśnij, tak by się skompresowała a jej powierzchnia była równa. Piecz przez 20-25 minut (wyjmij gdy tylko brzegi się zarumienią) lub wstaw do lodówki/zamrażarki na 2 godziny.
BATONIKI Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I SUSZONĄ ŻURAWINĄ
Poczekaj aż mieszanka z rondla lekko przestygnie i dopiero połącz ją z suchymi składnikami. Dodaj suszoną żurawinę, płatki kokosa i kawałki białej czekolady. Wymieszaj całość i przenieść do naczynia. Możesz zostawić trochę żurawiny, by dodać ją na wierzch batoników. Wciśnij mieszankę w naczynie i wstaw do piekarnika według kroków z wybranej bazy.
BATONIKI Z GORZKĄ CZEKOLADĄ I WIŚNIAMI
Przygotuj mieszankę z wybranej bazy. Dodaj do niej orzechy pekan (jeśli nie były dodane już wcześniej). Wmieszaj także kawałki suszonych wiśni i czekoladę. Przenieś do naczynia i przygotuj według kolejnych kroków z wybranej bazy.
BATONIKI Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI, MIGDAŁAMI I KOKOSEM
Przygotuj wybraną mieszankę, do suchych składników dodając płatki migdałów i kokosa. Następnie umieść ją w naczyniu, dociśnij i dodaj borówki, wciskając je w powierzchnię masy. Piecz w piekarniku przez 15-20 minut, do zbrązowienia brzegów. Następnie wyjmij, pozostaw do ostygnięcia, po czym podziel na porcje.
BATONIKI Z BANANEM, CZEKOLADĄ I PISTACJAMI
Pistacje obierz z łupinek i posiekaj na mniejsze kawałki. Suszone banany również rozdrobnij. Przygotuj wybraną mieszankę i wmieszaj w nią dodatki. Następnie dodaj także kawałki wybranej czekolady (w zależności od preferencji dodaj gorzką lub dla bardziej słodkich batoników mleczną - możesz też pomieszać). Przenieś do naczynia i przygotuj według dalszych kroków z bazy. Gotowe podziel na mniejsze kawałki po ostygnięciu.
BATONIKI Z MALINAMI I TRUSKAWKAMI
Przygotuj wybraną mieszankę. Maliny wrzuć do miski i delikatnie rozgnieć np. widelcem. Dodaj dżem i wymieszaj razem. Część mieszanki przełóż do naczynia i ugnieć na płasko. Dokładnie pokryj powierzchnię malinowo-truskawkową masą. Następnie dodaj resztę mieszanki granola i ugnieć. Wstaw do piekarnika lub zamrażalnika według wybranej metody. Gotowe batoniki podziel na mniejsze kawałki.