Znajdujesz się w środowisku testowym kuchniasklep.pl
Notice ImageKup na raty i spłacaj po wakacjach! Nawet 10 rat RRSO 0% do spłaty po 3 miesiącach

Bochenek z czarną herbatą i suszonymi owocami

1 h 50 min
10 porcji

Bochenek z suszonymi owocami może być ciekawą alternatywą zwykłego pieczywa, doskonale nadając się na słodką przekąskę czy dodatek do śniadania lub kolacji. W poniższym przepisie przedstawiamy bochenek z dodatkiem namoczonych w czarnej herbacie rodzynek i sułtanek, które zastąpić można np. suszoną żurawiną. Choć wymaga on przygotowania części składników na kilka godzin przed pieczeniem, nie jest on bardzo czasochłonny. Bochenek świetnie smakować będzie podany z masłem i gorącą herbatą.

kalorie
279
tłuszcze
1g
nasycone
0.4g
cukry
42g
sól
0.31g
białka
5g
węglowodany
61g
Bochenek z czarną herbatą i suszonymi owocami
mąka samorosnąca
250 g
cukier brązowy jasny
200 g
jajka
2 średnie
rodzynki
170 g
sułtanki lub suszona żurawina
170 g
gorąca mocna herbata Earl Grey
300 ml
skórka z pomarańczy
z 1 sztuki
masło
do posmarowania blachy

Przygotowanie rodzynek i sułtanek/żurawiny

Przygotuj mocną herbatę Earl Grey lub Lady Grey. Wsyp rodzynki, sułtanki lub żurawinę oraz skórkę z pomarańczy do dużej, odpornej na wysoką temperaturę miski. Wymieszaj je ze sobą, a następnie zalej herbatą. Przykryj miskę i odstaw ją na co najmniej 6 godzin, pozwalając owocom na wchłonięcie płynu. Możesz także przygotować składniki dzień wcześniej i zostawić je na całą noc.

Przygotowanie ciasta na bochenek

Jajka rozbij i lekko ubij. Do miski z nasączonymi herbatą suszonymi owocami wsyp mąkę oraz cukier. Dodaj jajka i wymieszaj drewnianą łyżką, tak by wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Foremkę o pojemności 900 g posmaruj masłem, a następnie przełóż do niej ciasto.

Pieczenie i przechowywanie

Piekarnik ustaw na 180°C. Gdy się nagrzeje włóż do niego formę z ciastem, ustawiając ją na środku. Piecz przez 1,5 godziny, bądź do momentu aż bochenek stanie się twardy w dotyku. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia na 15 minut, następnie przełóż na kratkę. Pokrój i podaj z dodatkiem masła. Niewykorzystaną część bochenka po ostygnięciu okryj szczelnie folią i umieść w pojemniku z zamknięciem hermetycznym. Tak zabezpieczony przechowuj do 5 dni.