Znajdujesz się w środowisku testowym kuchniasklep.pl
Notice ImageKup na raty i spłacaj po wakacjach! Nawet 10 rat RRSO 0% do spłaty po 3 miesiącach

Brownie z malinami

45 min
16 porcji

Brownie to popularne amerykańskie ciasto czekoladowe o ciężkiej, często prawie płynnej konsystencji, podawane zazwyczaj w formie niedużych kwadratów. W smaku może być lekko gorzkie bądź bardziej słodkie, w zależności od preferencji, wybranej czekolady i ilości dodanego cukru. Częstymi dobrze łączącymi się z nim dodatkami są m.in. orzechy czy owoce takie jak borówki lub maliny. Jego samodzielne wykonanie nie jest trudne, a samo ciasto doskonale sprawdzi się jako deser np. z dodatkiem lodów waniliowych bądź jako przekąska podana razem z kawą lub herbatą.

kalorie
158
tłuszcze
8g
nasycone
5g
cukry
16g
sól
0.2g
białka
2g
węglowodany
21g
Brownie z malinami
mąka uniwersalna
65 g
cukier drobny
250 g
niesłodzone kakao w proszku
80 g
masło w kostce
145 g
duże jajka
2 sztuki
sól koszerna
1/4 łyżeczki
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka
dropsy czekoladowe (opcjonalne)
175 g
świeże lub mrożone maliny (opcjonalne)
wg uznania

Przygotowywanie ciasta cz. I

Masło podziel na mniejsze części i umieść w misce razem cukrem, kakao oraz solą. Wymieszaj delikatnie. W rondlu lub niedużym garnku podgrzej wodę tak by było jej około 5 cm (woda nie powinna sięgać dna miski). Ustaw miskę nad gotującą się wodą i od czasu do czasu mieszaj, by składniki się połączyły, a masło całkowicie rozpuściło.

Przygotowywanie ciasta cz. II

Zdejmij miskę znad rondla i odstaw na kilka minut by mieszanina nieznacznie przestygła. (Powinna być ciepła, ale nie gorąca) Dodaj ekstrakt waniliowy i połącz go z resztą. Następnie wbij pierwsze jajko i energicznie wymieszaj. Wbij drugie i powtórz czynność, by uzyskać gęste, dobrze połączone ciasto. Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj, po czym ubij drewnianą łyżką lub szpatułką (40 do 50 uderzeń) - możesz pomóc sobie mikserem. W efekcie ciasto powinno odchodzić od brzegów miski. (Jest to ważne, by tłuszcz nie oddzielił się podczas pieczenia) Dodaj dropsy czekoladowe i/lub maliny. (Możesz je też dać na wierzch ciasta)

Pieczenie i serwowanie

W czasie przygotowywania ciasta rozgrzej piekarnik do 165 stopni Celsjusza. Blaszkę z wysokimi brzegami pokryj papierem do pieczenia lub folią aluminiową. By łatwiej wyjąć ciasto pozostaw trochę folii nad dwoma przeciwnymi krawędziami. Wlej dobrze ubite ciasto do formy i umieść je w nagrzanym piekarniku na 25-30 minut. Po tym czasie sprawdź wykałaczką jego gotowość (na powierzchni wykałaczki powinno zostać kilka wilgotnych okruchów, jednak nie powinna być ona cała nimi pokryta). Jeśli ciasto nadal nie jest dopieczone piecz je przez kolejne minuty, co jakiś czas testując w ten sam sposób. Gotowe brownie wyjmij o odłóż na bok do przestygnięcia. Następnie wyjmij z blachy lub formy i pokrój na kwadraty. Podawaj lekko ciepłe lub całkiem zimne.

Uwagi dodatkowe

W przypadku dodania malin może być konieczne zwiększenie ilości mąki. Ciasto przed wylaniem do blachy powinno być bardzo gęste. Mrożone owoce mogą wymagać nieco dłuższego czasu pieczenia.