Bułeczki cynamonowe
Bułeczki cynamonowe choć oryginalnie wywodzą się ze Szwecji zyskały popularność również w innych miejscach na świecie. Doskonale nadają się na śniadanie, są także świetnym pomysłem na poczęstunek dla gości czy słodką przekąskę między posiłkami. Prezentowany przepis jest łatwy w wykonaniu - sprostają mu więc osoby zaczynające swoją przygodę z wypiekami.

Przygotowywanie ciasta
Do dużej miski wsyp mąkę, 50 gram cukru, sól oraz drożdże. Wymieszaj i odłóż na bok. Do żaroodpornej miski lub garnka wlej mleko i wodę, dodaj masło. Podgrzej w mikrofali lub na kuchence do temperatury około 45 stopni by rozpuścić masło. Wlej płynne składniki do suchych, dodaj jajko i wymieszaj wszystko razem - możesz do tego użyć miksera. Umieść miękkie ciasto na posypanej mąką powierzchni i wyrabiaj rękoma przez około 3 minuty. Następnie włóż ciasto do lekko natłuszczonej miski, przykryj i odstaw je na 10 minut.
Nadziewanie i formowanie bułeczek
Po wskazanym w poprzednim akapicie czasie rozwałkuj ciasto w prostokąt o wymiarach około 35 na 20 cm. Posmaruj zmiękczonym w temperaturze pokojowej masłem. W miseczce wymieszaj cynamon i resztę zwykłego cukru, następnie uzyskaną mieszankę rozsyp dokładnie po powierzchni ciasta. Ciasno zwiń ciasto, po czym podziel je na 10 do 12 części. Umieść każdą z nich na lekko natłuczonej blaszce lub formie do pieczenia. Szczelnie przykryj folią i pozostaw w ciepłym miejscu na 60-90 minut, by bułki mogły wyrosnąć.
Pieczenie bułeczek
Gdy bułki wyrosną zwiększając się dwukrotnie nagrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. Odkryj bułki i umieść formę w rozgrzanym piekarniku. Piecz do zarumienienia przez około 25-28 minut.
Przygotowanie lukru i wykończenie bułeczek
W czasie pieczenia bułeczek przygotuj lukier. Wymieszaj ze sobą cukier puder, ekstrakt waniliowy oraz kawę. Polej nim bułeczki według własnych preferencji gdy nadal będą ciepłe. Przechowuj pod przykryciem do 3 dni w temperaturze pokojowej lub do 5 w lodówce.