Cantucci - migdałowe biscotti
Cantucci to chrupiące słodkie ciastka z migdałami wywodzące się z Toskanii - jednego z regionów Włoch. Choć tradycyjnie serwowane z winem deserowym stanowią idealny dodatek do ciepłego mleka, kakao czy kawy, stąd doskonale nadadzą się na spotkania ze znajomymi lub przekąskę między posiłkami. Ich wykonanie nie zajmuje zbyt wiele czas i jest bardzo proste - prezentowanemu poniżej przepisowi bez problemu sprostają również osoby początkujące.

Przygotowanie ciasta
Przesiej mąkę do dużej miski i dodaj cukier oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj je dokładnie ze sobą. Następnie dodaj amaretto, jajka, miód i skórkę z cytryny. Ponownie wymieszaj, tak by wszystkie składniki połączyły się ze sobą. (Amaretto możesz zastąpić ekstraktem z migdałów dodając 1/2 łyżeczki) Gdy składniki w misce utworzą miękką, kruchą mieszankę, wsyp migdały. Ugnieć ciasto, by tworzyło całość, po czym przenieś je na posypaną mąką powierzchnię. Podziel na dwie części (jeśli chcesz zrobić jeden większy bochenek, pomiń ten krok). Uformuj dwa podłużne bochenki o długości około 30 cm i szerokości około 5 cm.
Pieczenie
Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Blachę pokryj papierem do pieczenia. Przełóż uformowane bochenki, pozostawiając między nimi wolną przestrzeń. Wsadź do nagrzanego piekarnika i piecz do uzyskania złotawego odcienia przez około 30 min. Następnie wyjmij i odstaw na około 10 minut do lekkiego przestygnięcia. Po tym czasie podziel bochenki krojąc je po przekątnej na plastry o grubości 1,5 cm. Ułóż je na blaszce i ponownie umieść w piekarniku na 10-15 minut. Wyjmij i ostudź.