Znajdujesz się w środowisku testowym kuchniasklep.pl
Notice ImageKup na raty i spłacaj po wakacjach! Nawet 10 rat RRSO 0% do spłaty po 3 miesiącach
10 min
1 porcja

Cappuccino to połączenie espresso z odpowiednią ilością spienionego mleka. Jego nazwa powstała od brązowego habitu kapucynów. Choć tradycyjnie wywodzi się z Włoch, obecnie znane i serwowane jest w kawiarniach oraz wielu lokalach gastronomicznych w różnych krajach. Jego kawowo-mleczny smak i kremowa pianka pozwolą na przyjemne rozpoczęcie dnia. W przepisie użyto mleka krowiego, jednak można je zastąpić mlekiem roślinnym barista np. owsianym lub migdałowym.

kalorie
98
tłuszcze
5g
nasycone
3g
cukry
6g
sól
0.2g
białka
5g
węglowodany
7g
Cappuccino
zmielone espresso
18 g
mleko
150 ml
kakao (opcjonalnie)
wg uznania

Przygotowanie espresso

Używając ekspresu do kawy lub ręcznego ekspresu przygotuj około 35 ml espresso. Wlej na spód filiżanki, w której przygotujesz cappuccino.

Przygotowanie mleka

W zależności od posiadanego sprzętu możesz spienić mleko na kilka sposobów. Ważne jednak by było ono zimne i świeże przed rozpoczęciem. Podrzej mleko do momentu gdy będzie gorące - około 65 stopni Celsjusza i spień je, tak by piana miała około 5 cm. W tym celu możesz użyć ekspresu do kawy i dzbanka, przygotowując je za pomocą pary. Jeśli go nie posiadasz podgrzej mleko, a następnie spień je na pianę za pomocą french press, spieniacza lub zwykłej trzepaczki.

Przygotowanie cappuccino

Równomiernie wlewaj mleko do filiżanki z espresso, z początku z odległości 3-4 cm. W miarę napełniania się naczynia, zmniejszaj odległość. Gdy dzbanek prawie dotknie filiżanki, przechyl go mocniej, zwiększając tempo wlewania mleka. Po wlaniu całego, posyp wierzch odrobiną kakao. Spożyj od razu po przygotowaniu.