Znajdujesz się w środowisku testowym kuchniasklep.pl
Notice ImageKup na raty i spłacaj po wakacjach! Nawet 10 rat RRSO 0% do spłaty po 3 miesiącach
35 min
18 porcji

Churros to popularny hiszpański wypiek z parzonego ciasta smażony na głębokim oleju. Podaje się go zazwyczaj na śniadanie z dodatkiem gorącej czekolady lub sosu czekoladowego. Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku ciasto posypane jest najczęściej cukrem pudrem, cukrem drobnoziarnistym lub cukrem z cynamonem. Churros można zrobić z wyprzedzeniem, dzięki czemu będą idealną przekąską na imprezy czy spotkanie ze znajomymi. Prezentowany przepis jest szybki i niezwykle łatwy w wykonaniu - sprostają mu także początkujący.

kalorie
139
tłuszcze
7g
nasycone
5g
cukry
11g
sól
37mg
białka
1g
węglowodany
17g
Churros
mąka uniwersalna
1 szklanka
cukier drobnoziarnisty
100 g + 1 łyżka
woda
1 szklanka
jajko
jedno duże
niesolone masło
56 g
mielony cynamon
3/4 łyżeczki
sól
1/4 łyżeczki
ekstrakt waniliowy
1/2 łyżeczki
olej roślinny
do smażenia
czekolada / dropsy czekoladowe (opcjonalne)
1/2 szklanki
gęsta śmietana (opcjonalne)
1/2 szklanki

Przygotowanie ciasta

Masło wyjmij wcześniej z lodówki, by zmiękło, i podziel na mniejsze kawałki np. kostki. Do dużego rondla wlej wodę, po czym dodaj do niej masło, łyżkę cukru i sól. Zagotuj na średnim ogniu, po czym dodaj mąkę. Zmniejsz ogień i mieszaj zawartość rondla, używając szpatułki, tak by masa zebrała się i stała gładka. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji przelej mieszankę do miski, następnie odstaw na około 5 minut do przestygnięcia. W tym czasie przygotuj mikser (będzie potrzebny do dalszej obróbki ciasta). Gdy mieszanka nieco przestygnie dodaj do niej ekstrakt waniliowy i jajko, po czym od razu zacznij ją miksować. Miksuj do uzyskania gładkiej masy (z początku może się ona rozdzielić).

Smażenie churros

Do garnka wlej olej, tak by tworzył około 4-centymetrową warstwę. Podgrzej go do 180 stopni - temperaturę możesz sprawdzić np. używając odpowiedniego termometru. (Możesz to zrobić przed przygotowaniem ciasta, jako że tłuszcz będzie potrzebował nieco czasu by się rozgrzać.) Gotowe ciasto przelej do worka do szprycowania z końcówką w kształcie gwiazdy (może być inna, jednak gwiazda nada najbardziej wyraziste krawędzie). Ostrożnie wyciskaj masę do podgrzanego oleju tworząc pasy o długości 15 cm. Smaż po kilka naraz do uzyskania złotobrązowego koloru - około 2 minuty z każdej strony.

Obtaczanie w cukrze cynamonowym

W płytkim naczyniu dokładnie wymieszaj ze sobą 100 g cukru pudru i mielony cynamon, po czym odstaw na bok. Gotowe churros przełóż na ręczniki papierowe, pozostawiając je na kilkanaście sekund, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie kolejno obtaczaj je w cukrze cynamonowym i odkładaj na czysty talerz. Podawaj ciepłe same w sobie lub z sosem czekoladowym.

Przygotowanie sosu czekoladowego (opcjonalne)

Rozpuść ciemną czekoladę lub dropsy czekoladowe w nieprzywierającym rondelku bądź używając mikrofali. Mieszaj przy tym co jakiś czas. Gdy czekolada rozpuści się, tworząc gładką masę odstaw naczynie na około 5 minut do przestygnięcia. Następnie dodaj śmietanę i wymieszaj. Przelej do miseczki i podaj obok gotowych churros.