Domowa lazania
Wywodząca się z kuchni włoskiej lasagna składa się z warstw prostokątnego makaronu oraz farszu, na który zazwyczaj składają się sos pomidorowy z mięsem, sos beszamelowy i ser. Możliwości jej przygotowania jest wiele - można znaleźć również wersje wegetariańskie. Jest to bardzo sycące, podawane na ciepło danie idealne na obiad dla całej rodziny. Wbrew pozorom lasagna jest bardzo łatwa w przygotowaniu, może jednak zająć trochę czasu. Poniżej przedstawiamy przepis inspirowany przepisem włoskim.

Przygotowanie sosu pomidorowo-mięsnego
Cebulę pokrój w kostkę i odłóż na bok. Ząbki czosnku obierz i także odłóż. Umieść duży garnek na średnim ogniu. Wrzuć mięso wołowe i słodką kiełbasę. Rozdrobnij używając szpatułki. Dodaj pokrojoną cebulę oraz czosnek - przeciskając go przez praskę. Smaż do momentu aż mięso będzie dobrze zarumienione, mieszając przez cały czas. Dodaj cukier, nasiona kopru włoskiego, oregano, 1/2 łyżeczki soli oraz pieprz, a także posiekaną bazylię i 15 gram posiekanej pietruszki. Dobrze wymieszaj, po czym wlej pomidory z puszki, koncentrat i sos pomidorowy. Dodaj wino. Ponownie dokładnie wymieszaj i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj od 1 do 4 godzin, co jakiś czas mieszając.
Przygotowanie masy z ricotty
W międzyczasie przygotuj masę serową. W misce umieść ser ricotta. Dodaj jajko, dwie łyżki natki pietruszki, pół łyżeczki soli oraz gałkę muszkatołową. Wymieszaj wszystko razem i odstaw do lodówki.
Przygotowanie lasagne
Zetrzyj parmezan. Mozzarellę pokrój w plasterki, tak by było ich około 24. Pozostaw obok. Przygotuj naczynie o wymiarach 33 x 22 cm i natłuść je lekko. Na dnie rozprowadź około 1 szklanki sosu pomidorowo-mięsnego, następnie umieść na nim 4 fragmenty makaronu. Posmaruj 1/3 masy z sera ricotta i pokryj 6 plastrami mozzarelli. Polej 1 i połową szklanki sosu pomidorowo-mięsnego i posyp startym parmezanem w ilości 0,25 szklanki. Ułóż takie same warstwy jeszcze dwukrotnie. Na koniec ułóż makaron, polej szklanką sosu pomidorowo-mięsnego oraz posyp pozostałym twardym serem i dodaj plastrów mozzarelli. Całość przykryj luźno folią aluminiową.
Pieczenie i podanie
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Umieść lasagne wewnątrz i piecz przez 25 minut. Następnie zachowując ostrożność wysuń i usuń folię. Piecz przez kolejne 25 minut, tak by ser się zarumienił. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i poczekaj chwilę. Podziel i podawaj na ciepło. Możesz udekorować podaną lazanię świeżymi liśćmi bazylii.
Uwagi dodatkowe
W razie potrzeby białe wino zastąpić można np. bulionem z kurczaka lub wołowiny. Jeśli makaron wymaga wcześniejszego przygotowania - przygotuj go przed lub po masie z ricotty według instrukcji na opakowaniu.