Znajdujesz się w środowisku testowym kuchniasklep.pl
Notice ImageKup na raty i spłacaj po wakacjach! Nawet 10 rat RRSO 0% do spłaty po 3 miesiącach

Domowa lazania

2 h 20 min
8 porcji

Wywodząca się z kuchni włoskiej lasagna składa się z warstw prostokątnego makaronu oraz farszu, na który zazwyczaj składają się sos pomidorowy z mięsem, sos beszamelowy i ser. Możliwości jej przygotowania jest wiele - można znaleźć również wersje wegetariańskie. Jest to bardzo sycące, podawane na ciepło danie idealne na obiad dla całej rodziny. Wbrew pozorom lasagna jest bardzo łatwa w przygotowaniu, może jednak zająć trochę czasu. Poniżej przedstawiamy przepis inspirowany przepisem włoskim.

kalorie
834
tłuszcze
39g
nasycone
19g
cukry
6g
sól
1.51g
białka
63g
węglowodany
54g
Domowa lazania
makaron do lazanii
455 g
mielona chuda wołowina
455 g
mielona słodka kiełbaska włoska
455 g
puszka rozdrobnionych pomidorów
1 sztuka
puszka koncentratu pomidorowego
2 sztuki
puszka sosu pomidorowego
1 sztuka
białe wino
117 ml
ser ricotta
850 g
mozzarella
455 g
parmezan
100 g
jajko
1 sztuka
biała cebula
1 sztuka
czosnek
5 ząbków
świeża bazylia
12 g
świeża pietruszka
15 g + 2 łyżki
biały cukier
2 łyżki stołowe
mielone oregano
1 łyżeczka
gałka muszkatołowa
0.15 łyżeczki
nasiona kopru włoskiego
1 łyżeczka
sól kuchenna
1 łyżeczka
mielony czarny pieprz
0.25 łyżeczki

Przygotowanie sosu pomidorowo-mięsnego

Cebulę pokrój w kostkę i odłóż na bok. Ząbki czosnku obierz i także odłóż. Umieść duży garnek na średnim ogniu. Wrzuć mięso wołowe i słodką kiełbasę. Rozdrobnij używając szpatułki. Dodaj pokrojoną cebulę oraz czosnek - przeciskając go przez praskę. Smaż do momentu aż mięso będzie dobrze zarumienione, mieszając przez cały czas. Dodaj cukier, nasiona kopru włoskiego, oregano, 1/2 łyżeczki soli oraz pieprz, a także posiekaną bazylię i 15 gram posiekanej pietruszki. Dobrze wymieszaj, po czym wlej pomidory z puszki, koncentrat i sos pomidorowy. Dodaj wino. Ponownie dokładnie wymieszaj i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj od 1 do 4 godzin, co jakiś czas mieszając.

Przygotowanie masy z ricotty

W międzyczasie przygotuj masę serową. W misce umieść ser ricotta. Dodaj jajko, dwie łyżki natki pietruszki, pół łyżeczki soli oraz gałkę muszkatołową. Wymieszaj wszystko razem i odstaw do lodówki.

Przygotowanie lasagne

Zetrzyj parmezan. Mozzarellę pokrój w plasterki, tak by było ich około 24. Pozostaw obok. Przygotuj naczynie o wymiarach 33 x 22 cm i natłuść je lekko. Na dnie rozprowadź około 1 szklanki sosu pomidorowo-mięsnego, następnie umieść na nim 4 fragmenty makaronu. Posmaruj 1/3 masy z sera ricotta i pokryj 6 plastrami mozzarelli. Polej 1 i połową szklanki sosu pomidorowo-mięsnego i posyp startym parmezanem w ilości 0,25 szklanki. Ułóż takie same warstwy jeszcze dwukrotnie. Na koniec ułóż makaron, polej szklanką sosu pomidorowo-mięsnego oraz posyp pozostałym twardym serem i dodaj plastrów mozzarelli. Całość przykryj luźno folią aluminiową.

Pieczenie i podanie

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Umieść lasagne wewnątrz i piecz przez 25 minut. Następnie zachowując ostrożność wysuń i usuń folię. Piecz przez kolejne 25 minut, tak by ser się zarumienił. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i poczekaj chwilę. Podziel i podawaj na ciepło. Możesz udekorować podaną lazanię świeżymi liśćmi bazylii.

Uwagi dodatkowe

W razie potrzeby białe wino zastąpić można np. bulionem z kurczaka lub wołowiny. Jeśli makaron wymaga wcześniejszego przygotowania - przygotuj go przed lub po masie z ricotty według instrukcji na opakowaniu.