Znajdujesz się w środowisku testowym kuchniasklep.pl
Notice ImageKup na raty i spłacaj po wakacjach! Nawet 10 rat RRSO 0% do spłaty po 3 miesiącach

Domowe lody na patyku

20 min
4-13 sztuk

Domowe lody na patyku pozwalają na dokładny wybór użytych składników tak by ich smak odpowiadał indywidualnym preferencjom. Ponadto przygotowane w ten sposób nie zawierają konserwantów i innych niezbyt zdrowych dodatków. Lodowe lizaki będą orzeźwiającym deserem na letnie, upalne dni, smakując zarówno dzieciom jak i dorosłym. Ich przygotowanie nie jest czasochłonne oraz nie wymaga specjalnych umiejętności. W poniższym przepisie przedstawiamy kilka pomysłów na domowe lody na patyku.

kalorie
58
tłuszcze
2.4g
nasycone
0.6g
cukry
10g
sól
0.03g
białka
3g
węglowodany
10g
Domowe lody na patyku
LODY POMARAŃCZOWO-GRUSZKOWE
4-6 porcji
pomarańcze
3 sztuki
gruszki
2 sztuki
LODY ARBUZ-KIWI
6-8 porcji
mały arbuz
1 sztuka
kiwi
3 sztuki
LODY TRUSKAWKOWO-JOGURTOWE
6 porcji
truskawki
400 g
jogurt naturalny
150 g
cukier drobnoziarnisty lub miód
30 g lub 2 łyżki
LODY MALINOWO-KOKOSOWE
8 porcji
maliny
150 g
jogurt grecki kokosowy
450 g
cukier puder
4 łyżki
LODY WIELOOWOCOWE
6 porcji
mango
100 g
banany
2 sztuki
kiwi
2 sztuki
mrożone maliny
100 g
mrożone jeżyny
100 g
jogurt naturalny
400 g
LODY AWOKADOWO-WANILIOWE
13 porcji
dojrzałe awokado
2 małe sztuki
jogurt naturalny
250 ml
sok z limonki
z 2 sztuk
miód
3 łyżki
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka

LODY POMARAŃCZOWO-GRUSZKOWE

Gruszki obierz i usuń z nich rdzenie, a następnie podziel je na mniejsze kawałki. Przed obraniem pomarańczy zetrzyj około 1/4 łyżeczki skórki i odstaw ją na bok. Następnie obierz pomarańcze i posiekaj ich miąższ, usuwając osłonki i pestki. Umieść go w misce, dodaj gruszki oraz skórkę z pomarańczy. Zblenduj wszystko blenderem ręcznym (możesz użyć też kielichowego), tak by powstała gładka, dobrze zmieszana masa. Przelej ją do foremek, dodaj patyczki i umieść w zamrażarce na conajmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc), by dobrze zamarzły.

LODY ARBUZ-KIWI

Arbuza przekrój na pół i wyskrob miąższ z jednej połowy (około 400 g). Pousuwaj pestki. Następnie zblenduj miąższ i umieść do w foremkach do lodów napełniając je w około 3/4. Dodaj patyczki i wstaw do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie obierz kiwi i usuń z nich białe rdzenie. Podziel na mniejsze kawałki a następnie zmiksuj. Wyjmij na moment foremki z zamrożonym miąższem z arbuza i uzupełnij je zmiksowanym kiwi. Ponownie umieść w zamrażarce i zamrażaj do czasu podania.

LODY TRUSKAWKOWO-JOGURTOWE

Oddziel szypułki od truskawek i pokrój je na kawałki. Wrzuć je do blendera, robota kuchennego lub urządzenia do smoothie i zmiksuj na gładkie purée. Dodaj jogurt i ponownie wymieszaj. Spróbuj trochę i dodaj cukier lub miód, dostosowując ilość do własnych preferencji. Wymieszaj po czym przelej po równo do foremek na lody. Dodaj patyczki i wsadź je do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny.

LODY MALINOWO-KOKOSOWE

Rozdrobnij maliny w blenderze lub misce używając blendera ręcznego. Dodaj cukier puder i wymieszaj. Następnie przelej przez sitko by usunąć pestki (możesz je też zostawić). W dodatkowej misce umieść połowę jogurtu kokosowego i dodaj 2 łyżki puree z malin. Wymieszaj ze sobą, by jogurt zabarwił się na różowo. Podziel po równo do foremek na lody, a następnie uzupełnij je resztą jogurtu i malin. Wsuń patyczki, po czym umieść foremki w zamrażarce na co najmniej kilka godzin lub całą noc.

LODY WIELOOWOCOWE

Mango obierz i podziel na mniejsze kawałki. Następnie zmiksuj je z 1 bananem oraz 100 gramami jogurtu do uzyskania gładkiej masy. Następnie podziel po równo do sześciu foremek do lodów. Dodaj patyczki i zamrażaj przez 1 godzinę. Po tym czasie przygotuj kolejny fragment lodów. Kiwi obierz i pokrój na kawałki, usuwając z nich białe rdzenie. Następnie połącz z drugim bananem i 100 gramami jogurtu. Zmieszane przelej do foremek, które następnie ponownie wsadź na godzinę do zamrażalnika. Po jej upływie powtórz z mrożonymi malinami i kolejną porcją jogurtu - miksując je razem. Tak samo zrób z jeżynami i resztą jogurtu. Zamrażaj przez kolejną godzinę lub przez noc.

LODY AWOKADOWO-WANILIOWE

Awokado obierz i usuń z niego pestkę. Podziel na mniejsze kawałki. Tak przygotowane zmiksuj w misce lub w blenderze kielichowym z sokiem z limonek i jogurtem naturalnym do uzyskania gładkiej masy. Dodaj ekstrakt waniliowy oraz miód i dokładnie wymieszaj, by połączyć je z resztą. Gotową mieszankę przelej do foremek, dodaj patyczki i wstaw do zamrażalnika na całą noc.

Dodatkowe uwagi

Podane kalorie i wartości odżywcze są jedynie poglądowe - wyliczone na podstawie wartości ze wszystkich przepisów. Czas przygotowanie nie uwzględnia czasu mrożenia. Gotowe lody można przechowywać w zamrażarce do miesiąca. W przypadku nieposiadania foremek do ich przygotowania można użyć niedużych, czystych pojemniczków po jogurtach.