Domowe lody na patyku
Domowe lody na patyku pozwalają na dokładny wybór użytych składników tak by ich smak odpowiadał indywidualnym preferencjom. Ponadto przygotowane w ten sposób nie zawierają konserwantów i innych niezbyt zdrowych dodatków. Lodowe lizaki będą orzeźwiającym deserem na letnie, upalne dni, smakując zarówno dzieciom jak i dorosłym. Ich przygotowanie nie jest czasochłonne oraz nie wymaga specjalnych umiejętności. W poniższym przepisie przedstawiamy kilka pomysłów na domowe lody na patyku.

LODY POMARAŃCZOWO-GRUSZKOWE
Gruszki obierz i usuń z nich rdzenie, a następnie podziel je na mniejsze kawałki. Przed obraniem pomarańczy zetrzyj około 1/4 łyżeczki skórki i odstaw ją na bok. Następnie obierz pomarańcze i posiekaj ich miąższ, usuwając osłonki i pestki. Umieść go w misce, dodaj gruszki oraz skórkę z pomarańczy. Zblenduj wszystko blenderem ręcznym (możesz użyć też kielichowego), tak by powstała gładka, dobrze zmieszana masa. Przelej ją do foremek, dodaj patyczki i umieść w zamrażarce na conajmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc), by dobrze zamarzły.
LODY ARBUZ-KIWI
Arbuza przekrój na pół i wyskrob miąższ z jednej połowy (około 400 g). Pousuwaj pestki. Następnie zblenduj miąższ i umieść do w foremkach do lodów napełniając je w około 3/4. Dodaj patyczki i wstaw do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie obierz kiwi i usuń z nich białe rdzenie. Podziel na mniejsze kawałki a następnie zmiksuj. Wyjmij na moment foremki z zamrożonym miąższem z arbuza i uzupełnij je zmiksowanym kiwi. Ponownie umieść w zamrażarce i zamrażaj do czasu podania.
LODY TRUSKAWKOWO-JOGURTOWE
Oddziel szypułki od truskawek i pokrój je na kawałki. Wrzuć je do blendera, robota kuchennego lub urządzenia do smoothie i zmiksuj na gładkie purée. Dodaj jogurt i ponownie wymieszaj. Spróbuj trochę i dodaj cukier lub miód, dostosowując ilość do własnych preferencji. Wymieszaj po czym przelej po równo do foremek na lody. Dodaj patyczki i wsadź je do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny.
LODY MALINOWO-KOKOSOWE
Rozdrobnij maliny w blenderze lub misce używając blendera ręcznego. Dodaj cukier puder i wymieszaj. Następnie przelej przez sitko by usunąć pestki (możesz je też zostawić). W dodatkowej misce umieść połowę jogurtu kokosowego i dodaj 2 łyżki puree z malin. Wymieszaj ze sobą, by jogurt zabarwił się na różowo. Podziel po równo do foremek na lody, a następnie uzupełnij je resztą jogurtu i malin. Wsuń patyczki, po czym umieść foremki w zamrażarce na co najmniej kilka godzin lub całą noc.
LODY WIELOOWOCOWE
Mango obierz i podziel na mniejsze kawałki. Następnie zmiksuj je z 1 bananem oraz 100 gramami jogurtu do uzyskania gładkiej masy. Następnie podziel po równo do sześciu foremek do lodów. Dodaj patyczki i zamrażaj przez 1 godzinę. Po tym czasie przygotuj kolejny fragment lodów. Kiwi obierz i pokrój na kawałki, usuwając z nich białe rdzenie. Następnie połącz z drugim bananem i 100 gramami jogurtu. Zmieszane przelej do foremek, które następnie ponownie wsadź na godzinę do zamrażalnika. Po jej upływie powtórz z mrożonymi malinami i kolejną porcją jogurtu - miksując je razem. Tak samo zrób z jeżynami i resztą jogurtu. Zamrażaj przez kolejną godzinę lub przez noc.
LODY AWOKADOWO-WANILIOWE
Awokado obierz i usuń z niego pestkę. Podziel na mniejsze kawałki. Tak przygotowane zmiksuj w misce lub w blenderze kielichowym z sokiem z limonek i jogurtem naturalnym do uzyskania gładkiej masy. Dodaj ekstrakt waniliowy oraz miód i dokładnie wymieszaj, by połączyć je z resztą. Gotową mieszankę przelej do foremek, dodaj patyczki i wstaw do zamrażalnika na całą noc.
Dodatkowe uwagi
Podane kalorie i wartości odżywcze są jedynie poglądowe - wyliczone na podstawie wartości ze wszystkich przepisów. Czas przygotowanie nie uwzględnia czasu mrożenia. Gotowe lody można przechowywać w zamrażarce do miesiąca. W przypadku nieposiadania foremek do ich przygotowania można użyć niedużych, czystych pojemniczków po jogurtach.