Znajdujesz się w środowisku testowym kuchniasklep.pl
Notice ImageKup na raty i spłacaj po wakacjach! Nawet 10 rat RRSO 0% do spłaty po 3 miesiącach

Domowe pączki

1 h 25 min
10 pączków

Pączki są dość powszechnie znanym przysmakiem, który na świecie istnieje od bardzo dawna - słono-pikantna wersja podawana była już w starożytnym Rzymie. Obecnie standardową wersją jest ten na słodko m.in. w postaci amerykańskich donutów, a ilość dostępnych nadzień, polew oraz posypek sprawia, że łatwo kupić pączka który idealnie spełnia indywidualne preferencje. Przysmak ten można także przygotować w domu, i choć zajmuje to dość sporo czasu, nie jest zbyt skomplikowane. Poniżej przedstawiamy Państwu przepis na pączki, wraz z propozycjami na ich nadzienie oraz wykończenie.

kalorie
225
tłuszcze
16g
nasycone
4g
cukry
3g
sól
0.5g
białka
5g
węglowodany
22g
Domowe pączki
woda
150 g
biała mąka chlebowa
250 g
cukier zwykły lub trzcinowy
30 g
niesłodzone masło
63 g
jajka
2 sztuki
świeże drożdże
7,5 g
sól morska drobnoziarnista
1 łyżeczka
skórka z cytryny
z 1/4 owocu
olej słonecznikowy (do smażenia)
około 2 litry

Przygotowanie składników

Odpowiednio wcześniej wyjmij jajka i masło z lodówki, tak by nabrały temperatury pokojowej. Gdy tak się stanie, jajka rozbij do miseczki, a masło podziel na mniejsze porcje. Resztę składników odmierz odpowiednio używając miarki lub wagi - jest to o tyle ważne, że odmierzenie w ten sposób będzie znacznie bardziej dokładne niż przy użyciu szklanki.

Przygotowanie ciasta

Do miski lub dzieży o dostosowanej pojemności wsyp mąkę, cukier, drożdże, skórkę z cytryny i sól. Dodaj również wodę i jajka. Z pomocą miksera połącz składniki, miksując je na średnich obrotach przez 8 minut lub do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek i utworzy kulę. Wyłącz mikser i pozostaw ciasto na około minutę. Po tym czasie ponownie uruchom urządzenie i powoli dodaj masło do ciasta - po jednym kawałku na raz, dokładnie je łącząc z resztą. Następnie miksuj, używając wysokich obrotów przez 5 minut. Gotowe ciasto powinno być błyszczące, gładkie i bardzo elastyczne przy pociąganiu.

Wyrastanie i chłodzenie ciasta

Miskę/dzieżę z ciastem okryj folią lub czystą ścierką kuchenną i pozostaw do wyrośnięcia. Gdy podwoi ono swoją wielkość ponownie je zagnieć, przykryj ściereczką i wstaw do lodówki na całą noc.

Formowanie pączków

Wyjęte z lodówki ciasto podziel na mniejsze kawałki, tak by uzyskać ich około 10. Blachę do pieczenia posyp mąką. Każdą z porcji uformuj na gładką, zwartą bułeczkę i umieść na blaszce w dużych odstępach od siebie (zapobiegnie to sklejaniu się pączków podczas wyrastania). Przykryj luźno folią i pozostaw do wyrośnięcia - około 4 godziny lub do podwojenia objętości.

Smażenie pączków

Olej słonecznikowy wlej do frytkownicy lub garnka z grubym dnem o pojemności około 4 l. Rozgrzej go do 180 stopni Celsjusza. Gdy olej osiągnie odpowiednią temperaturę - możesz ją zmierzyć termometrem spożywczym - powoli wsuń do niego pączki, dzieląc je na partie zależne od wielkości naczynia. Smaż przez 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Jako że pączki nadmuchują się i wypływają może być konieczne delikatne ich dociśnięcie np. widelcem, by równomiernie się zarumieniły. Co jakiś czas kontroluj temperaturę oleju. Wyjęte pączki umieszczaj na papierze kuchennym by usunąć nadmiar tłuszczu.

Nadziewanie i wykańczanie pączków

Przygotuj wybrane przez siebie nadzienia i wykończenia, by móc sprawnie połączyć je z pączkami. Nożem wykonujemy niewielką dziurkę w spodniej stronie pączka, po czym wciskamy w nią nadzienie w ilości około 20-50 g na jednego pączka. Nadziane pączki umieść z powrotem na blacie wyłożonym papierem lub na naczyniu o płaskiej powierzchni i pokryj pączki posypkami oraz polewami. Pączki można także obtoczyć w cukrze lub posypce umieszczonej w osobnym naczyniu.

Pomysły na nadzienia

Jednym z popularnych nadzień są konfitury i marmolady. Można wybrać dobrze znane z wypełniania pączków przetwory np. te z róży. Jednak w pączkach świetnie smakować będą także konfitury ze śliwek, brzoskwiń czy malin, a także wielu innych owoców. Ciekawymi i dość unikalnymi w smaku mogą być pączki z konfiturami z pomarańczy, agrestu czy mango. Smaki konfitur można również mieszać według własnego uznania, tworząc jeszcze bardziej niestandardowe wypełnienia. Dobrym nadzieniem do pączków jest także czekolada. Kostki białej lub gorzkiej czekolady należy rozpuścić w mleku. Gotową mieszankę wystudzić i umieścić w pączkach. Kolejnym powszechnym nadzieniem jest budyń waniliowy lub śmietankowy, jednak i tu bez obaw wykorzystać można inne smaki np. budyń bananowy. Ważne by przygotowany budyń był odpowiednio gęsty, stąd dodaje się do niego nieco mniej mleka. Pączki wypełnić też można innymi masami, np. masą krówkową - będą one jeszcze bardziej słodkie, bądź np. słonym karmelem czy bitą śmietaną. Dla dorosłych fanów intensywniejszych smaków, nadzienie można przygotować w postaci masy kawowej lub z dodatkiem alkoholu. Idealnie sprawdzą się tutaj ajerkoniak, adwokat czy rum.

Pomysły na wykończenie

Prostym i szybkim wykończeniem pączków są sypkie dodatki w postaci cukru pudru czy cukru z cynamonem. Sprawdzą się także przeróżne posypki, nadające pączkom ciekawego wyglądu - jest to też dobry pomysł na wspólne dekorowanie pączków z dziećmi. Za rodzaj posypki mogą także służyć wiórki kokosowe czy świeżo starte czekoladowe. Wykończyć pączki można również kawałkami ulubionych orzechów, łącząc je z polewami. Popularnym wykończeniem jest lukier, do którego przygotowania wystarczy połączenie cukru pudru, odrobiny soku z cytryny i wody. Często wykorzystywane są także polewy czekoladowe. Jak w przypadku nadzienia i tutaj można wybrać inne smaki, by uczynić pączki bardziej unikalnymi. Propozycjami może tu być np. polewa owocowa, o smaku toffi czy pianek. Mniej standardową propozycją może być bita śmietana z dodatkiem np. owoców. Z lukrem i czekoladowymi polewami doskonale połączą się kawałki suszonych owoców, popularna jest tu skórka z pomarańczy jednak wykorzystać można również inne owoce np. kawałki jagód goji, suszonej żurawiny, moreli czy malin.

Dodatkowe uwagi

Pączki najlepiej spożywać w ten sam dzień, jednak w razie potrzeby można je przechować w zamkniętym pojemniku lub w lodówce do następnego dnia. Do nadziewania pączków warto wykorzystać szprycę. Dzięki niej proces ten będzie bardzo łatwy. Wszystkie nadzienia powinny być chłodne i mieć odpowiednio gęstą konsystencję przed umieszczeniem ich w pączkach. Pączki również powinny być schłodzone przed nadziewaniem lub polewaniem polewą. W przypadku pokrywania ich cukrem lub posypkami dobrze by były lekko ciepłe. By pączki nie chłonęły nadmiernie tłuszczu podczas smażenia do ciasta dodać można odrobinę - 0,5-1 łyżeczki - alkoholu (spirytus, czysta wódka, rum), octu lub soku z cytryny.