Domowy chleb
Przygotowany własnoręcznie chleb stanowić będzie idealny dodatek do dipów, sosów i zup, jak i doskonale sprawdzi się do śniadań czy kolacji. Jego zrobienie wcale nie musi być trudne. W prezentowanym przepisie przedstawiamy Państwu prosty w wykonaniu chleb do którego przygotowania potrzeba jedynie czterech składników. Można go przygotować w jeden dzień lub w maksymalnie 3 dni dla lepszego smaku.

Przygotowanie ciasta
Do dużej miski wsyp mąkę, drożdże oraz sól, a następnie dokładnie je ze sobą wymieszaj. Wlej wodę o temperaturze pokojowej (około 21°C) i używając szpatułki lub drewnianej łyżki powoli wymieszaj ją z resztą składników. Mieszaj ciasto dopóki nie stanie lepkie - możesz pomóc sobie rękoma. Gdy już osiągnie pożądany stan, uformuj z niego kulkę. Przykryj miskę z ciastem folią kuchenną lub aluminiową, tak by była szczelnie zamknięta. Pozostaw na blacie w temperaturze pokojowej na 2 do 3 godzin. W tym czasie ciasto powinno powiększyć się nawet dwukrotnie. Możesz od razu przejść do kolejnego kroku lub włożyć ciasto do lodówki na 12 godzin lub maksymalnie 3 dni w celu uzyskania lepszego smaku i konsystencji.
Formowanie bochenków
Wyjmij ciasto z miski na posypaną mąką powierzchnię roboczą np. blat i z pomocą noża podziel je na pół. Połówki przełóż na posypaną mąką, nieprzywierającą, dużą blachę i z pomocą obsypanych mąką dłoni uformuj z nich bochenki o długości około 20 cm, zachowując między nimi około 7-mio centymetrowy odstęp. Przykryj luźno i odstaw na bok na 45 minut - w tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 246°C. Gotowe do pieczenia ciasto odkryj i płytko natnij 3 cięciami używając ostrego noża. Jeśli bochenki się spłaszczyły, możesz je zwęzić po bokach dłońmi posypanymi mąką.
Pieczenie i przechowywanie chleba
Blachę z przygotowanym ciastem wstaw do rozgrzanego piekarnika, umieszczając ją na średnim ruszcie. Piecz do zarumienienia się skórki lub przez około 20-25 minut. Nie wyłączając piekarnika sprawdź czy bochenki są gotowe. Wysuń je i delikatnie postukaj - jeśli brzmią pusto oznacza to, że można je już wyjąć. Upieczone chleby wyjmij z piekarnika i pozostaw na minimalnie 5 minut zanim je pokroisz i podasz. Chleb przechowuj luźno przykryty maksymalnie 5 dni w temperaturze pokojowej bądź maksymalnie 10 dni w lodówce.