Dynia fermentowana z przyprawami
Dynia jest małokalorycznym, szybko sycącym warzywem o uniwersalnym zastosowaniu w kuchni. Dostarcza ona dużo błonnika, zawiera kwas foliowy oraz sporo potasu. Zawiera również beta-karoten, który chroni przed wolnymi rodnikami. Fermentowana z cynamonem, goździkami i imbirem nie tylko stanowić będzie barwny, słodko-kwaśny dodatek do curry, dań i sałatek, ale i będzie smaczną przekąską.

Przygotowywanie dyni i imbiru
Imbir pokrój w cienkie plasterki. Przy pomocy ostrego noża odkrój łodygę i spód dyni, następnie odetnij z niej skórkę (zachowaj pojedynczy fragment, by użyć go jako startera podczas fermentacji). Tak przygotowaną dynię przekrój na pół, po czym usuń z niej pestki oraz włókna. Następnie pokrój warzywo w 2,5-centymetrową kostkę.
Wkładanie do słoików
Do wysterylizowanego dużego słoika (lub kilku mniejszych - w tym przypadku również zachowaną skórkę należy podzielić na części lub zostawić jej więcej) włóż fragmenty dyni. Dodaj kawałek skórki oraz goździki, imbir, laski cynamonu i sól morską. Zalej wodą i wymieszaj potrząsając. Obciąż od góry, tak by wszystkie fragmenty dyni znajdowały się pod powierzchnią wody. Przykryj i odstaw do fermentacji.
Fermentacja
Pozostawiona w temperaturze pokojowej dynia fermentować będzie przez co najmniej 7 dni. By uzyskać intensywniejszą w smaku, jednak o delikatniejszej konsystencji dynię przedłuż czas jej fermentacji. Przedstawiony w przepisie czas przygotowania nie uwzględnia czasu fermentowania.