Dżem śliwkowy
Przygotowanie domowego dżemu śliwkowego to doskonały sposób na czerpanie przyjemności ze smaku owoców śliw poza sezonem. Jego kolor i smak zależą od rodzaju wybranych śliwek oraz ilości dodanego cukru - w poniższym przepisie wykorzystano równą wartość ilości owoców do ilości cukru, jednak osoby preferujące nisko-słodzone przetwory mogą dostosować jego ilość według własnych preferencji. Przepis ten pozwala na uzyskanie około 2,5 kg dżemu i jest prosty w wykonaniu - poradzą sobie z nim również osoby, które dotąd nie miały z przygotowywaniem przetworów zbyt wiele do czynienia. Pozyskany dżem śliwkowy stanowić będzie idealny dodatek do śniadań w postaci grzanek czy naleśników oraz ciast i deserów.

Przygotowanie owoców
Dokładnie umyj śliwki, usuwając z nich szypułki. Następnie z pomocą noża do owoców przekrój śliwki pionowo na połówki i usuń z ich pestki. Włóż owoce do głębokiego garnka, dodaj sok z cytryny oraz wodę.
Gotowanie dżemu
Garnek z owocami, sokiem z cytryny oraz wodą postaw na kuchence i zagotuj, często mieszając. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut do czasu zmięknięcia śliwek. Wciąż gotując na małym ogniu dodaj cukier, mieszając ciągle do jego całkowitego roztopienia. Dodaj masło, by zmniejszyć pienienie. Następnie zwiększ ogień i nieprzerwanie mieszaj aż zawartość garnka się zagotuje. Kontynuuj mieszanie do osiągnięcia punktu wiązania dżemu - w przypadku braku termometru do przygotowywania dżemów punkt ten zaobserwować można gdy mieszanina zaczyna sklejać się na bokach garnka.
Testowanie
Odstaw garnek z ognia, a następnie nabierz odrobinę dżemu na łyżkę i połóż ją na zimny talerzyk. Gdy dżem na łyżce ostygnie, wsuń w niego palec. Jeśli po wsunięciu palca dżem nadal jest cieknący, z powrotem postaw garnek na ogniu i doprowadź do wrzenia. Po kilku minutach ponownie przetestuj dżem używając łyżki. Gotowy dżem powinien zacząć krzepnąć i marszczyć się na łyżce podczas wsuwania w niego palca.
Rozlewanie dżemu
Zdejmij garnek z ognia i ostrożnie przelej jego zawartość do czystych, uprzednio wysterylizowanych słoików. Ważne by nadal były one ciepłe. Sprawdź czy w dżemie nie utworzyły się pęcherzyki powietrza. Jeśli tak - usuń je. Zakręć słoiki tak by były szczelne, oznacz je i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Oznaczone i ostudzone słoiki przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.