Znajdujesz się w środowisku testowym kuchniasklep.pl
Notice ImageKup na raty i spłacaj po wakacjach! Nawet 10 rat RRSO 0% do spłaty po 3 miesiącach

Enchilladas z kurczakiem

50 min
4 porcje

Enchilladas to meksykańska zapiekanka złożona z tortilli wypełnionych farszem i ułożonych w szeregu. Całość jest często pokryta sosem pomidorowym i serem. Podobnie jak w innych daniach meksykańskich nie musimy się ograniczać do jednej kombinacji składników. Papryka chili powinna być składnikiem obowiązkowym - dzięki niej danie nabierze wyrazistości a nazwa potrawy wywodzi się z hiszpańskiego słowa oznaczającego "dodawać paprykę chili".

kalorie
791
tłuszcze
36.6g
nasycone
11g
cukry
6g
sól
1.3g
białka
57.4g
węglowodany
57.8g
Enchilladas z kurczakiem
mała tortilla
8 szt.
pierś z kurczaka
2 szt.
czerwona cebula
1 szt.
czosnek
3 ząbki
czerwona papryka
1 szt.
czarna fasola
½ puszki
kukurydza
3 łyżki
kmin rzymski
1 łyżeczka
papryka mielona
1 łyżeczka
wędzona papryka
½ łyżeczki
papryka chili
½ łyżeczki
olej
1 łyżka
pomidory krojone
½ puszki
koncentrat pomidorowy
2 łyżeczki
oliwa z oliwek
1 łyżka
oregano
1 łyżeczka
bazylia
½ łyżeczki
ser cheddar
100 g
ser mozzarella
150 g

Sos pomidorowy

Obrać 1 ząbek czosnku i posiekać go na małe kawałki. W rondelku podgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć czosnek. Następnie dodać pomidory, koncentrat, oregano oraz bazylię. Gotować do rozpróżenia pomidorów. Sos powinien mieć gładką konsystencję. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Gotowy sos zdjąć z ognia i zostawić na później.

Farsz z kurczakiem

Pokroić kurczaka na wąskie paski lub kostki a cebulę i paprykę w drobną kostkę. Resztę czosnku posiekać na drobne kawałki. Rozgrać patelnię i podsmażyć kmin rzymski. Następnie dodać olej, cebulę i czosnek. Po zeszkleniu cebuli dodać kurczaka i smażyć go około 5 min z obu stron. Dodać do patelni paprykę, czarną fasolę i kukurydzę. Doprawić mieszankę papryką mieloną, wędzoną oraz chili. Smażyć przez około 3 min i zdjąć z gazu.

Zapiekanie

Nagrzać piekarnik do 180°C. Zawinąć tortille z farszem i startym serem cheddar w rulony i ułożyć łączeniem do dołu w naczyniu do zapiekania. Po ułożeniu wszystkich enchilladas wyłożyć równomiernie warstwę sosu pomidorowego. Całość pokryć startym serem mozzarella. Piec bez przykrycia przez około 20 min. Resztki można przechowywać w lodówce do 3 dni lub zamrozić na znacznie dłuższy okres czasu.