Znajdujesz się w środowisku testowym kuchniasklep.pl
Notice ImageKup na raty i spłacaj po wakacjach! Nawet 10 rat RRSO 0% do spłaty po 3 miesiącach

Fermentowane rydze

20 min
10 porcji

Kiszenie grzybów to jeden ze sposobów umożliwiających cieszenie się nimi po sezonie. Tak przygotowane grzyby mogą być przechowywane w lodówce nawet kilka miesięcy. Doskonale sprawdzą się one do różnych dań z mięsem, sałatek, jako przystawki czy zakąski. W prezentowanym przepisie wykorzystano rydze, jednakże w przypadku ich braku można użyć borowików, kurek lub zwykłych pieczarek.

kalorie
330
tłuszcze
10g
nasycone
10g
cukry
20g
sól
80mg
białka
40g
węglowodany
60g
Fermentowane rydze
rydz mleczaj
1.3 - 1.8 kg
sól koszerna lub niejodowana
ok. 50 g
suszony/świeży koperek
1 łyżeczka/2 łyżeczki
kminek
1 łyżeczka
świeżo zmielony pieprz
2 łyżeczki
czosnek
2 ząbki

Przygotowanie grzybów i mieszanki przypraw

Dokładnie obmyj grzyby i usuń z nich trzonki tuż pod kapeluszami. Następnie gotuj je przez około 5 minut w osolonej wodzie. Odcedź, a potem rozłóż podgotowane grzyby na papierowym ręczniku lub ściereczce, by całkowicie ostygły i obeschły. W międzyczasie do małej miski wsyp koperek, kminek, pieprz oraz dodaj zgnieciony czosnek. Dokładnie wymieszaj zioła i przyprawy ze sobą.

Marynowanie grzybów i przygotowanie ich pod fermentację

Na dno nadającego się do przygotowywania kiszonek garnka wsyp trochę soli, tak by tworzyła cienką warstwę. Następnie rozłóż na niej grzyby kapeluszami do dołu. Posyp niedużą ilością przygotowanej wcześniej mieszanki ziół i przypraw, po czym dodaj jeszcze trochę soli. W ten sam sposób układaj kolejne warstwy, aż do zużycia wszystkich grzybów. Na koniec posyp wszystko kolejną warstwą soli. Następnie połóż na przygotowanych warstwach czysty talerz i obciąż go np. używając litrowego słoika wypełnionego wodą. Umieść garnek w chłodnym, ciemnym miejscu na cztery dni.

Kiszenie grzybów

Po pierwszym dniu upewnij się, że wszystkie grzyby zanurzone są we własnej solance. Jeśli tak nie jest, w garnku zagotuj 0,5 L wody z dodatkiem 2 łyżek stołowych soli, a następnie poczekaj aż ostygnie. Gdy będzie już zimna, polej przygotowaną solanką grzyby, ponownie je przykryj i kontynuuj fermentowanie. Po czterech dniach przełóż grzyby wraz z przyprawami oraz solanką do czystego słoika do przetworów. Włóż słoik do lodówki.

Uwagi dodatkowe

Podany czas przygotowania nie dotyczy czasu fermentacji grzybów.