Foccacia z cytryną i rozmarynem
Foccacia jest rodzajem klasycznego włoskiego pieczywa, w smaku podobnego do puszystej pizzy, jednak najczęściej ze znacznie mniejszą ilością dodatków. Zazwyczaj podawana jest na ciepło jako przystawka lub dodatek do innego dania. Jej odmian jest wiele - każdy region Włoch pochwalić się może własną wersją tej potrawy. Prezentowany przepis jest łatwy i szybki w wykonaniu - foccacia jest gotowa w około godzinę, dzięki czemu idealnie nada się dla początkujących lub zabieganych osób.

Przygotowywanie ciasta
Umieść drożdże w dużej misce i zalej je ciepłą wodą - w temperaturze około 40 stopni Celsjusza. Dodaj 2 szklanki mąki oraz sól kuchenną, po czym wymieszaj używając np. drewnianej łyżki na gładkie, lepkie ciasto. Następnie dodaj pozostałą mąkę i ponownie dokładnie wymieszaj. Uzyskane ciasto nadal powinno być dość lepkie. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 40 minut.
Dekorowanie i przygotowanie do pieczenia
W czasie wyrastania ciasta nastaw piekarnik na 220 stopni Celsjusza. Wyrośnięte ciasto umieść w dobrze naoliwionej blaszce do pieczenia. Następnie uformuj je w prostokąt o wymiarach około 22 x 33 cm, używając palców. Do małej miseczki wlej oliwę z oliwek. Zanurz w niej palce, po czym obficie rozprowadź po powierzchni ciasta, lekko je dźgając i pozostawiając nieduże kałuże tłuszczu. Pokrój cytryny na bardzo cienkie plasterki, usuwając z nich pestki. Tak przygotowane rozmieść na wierzchu ciasta. Posyp liśćmi rozmarynu i solą koszerną lub morską.
Pieczenie i serwowanie
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut, tak by ciasto się lekko zarumieniło. Rozmaryn stanie się chrupiący podczas pieczenia. Możesz posypać foccacię świeżymi liśćmi dla atrakcyjności i smaku po wyjęciu jej z piekarnika. Odczekaj aż lekko przestygnie, pokrój na porcje i podaj samą w sobie, z oliwą z oliwek lub jako dodatek do innego do dania.