Herbata zimowa (kilka wersji)
Doprawiona przyprawami, owocami i/lub alkoholem herbata skutecznie rozgrzeje organizm w mroźny zimowy dzień, będąc jednocześnie ciekawą alternatywą dla tej wypijanej zazwyczaj. Szczególnie sprawdzi się tu czarna herbata, jednak można ją zastąpić także opcją bezkofeinową. Przygotowanie herbaty z dodatkami jest niezwykle proste, choć bywa że brakuje nam pomysłów, bądź nie wiemy czy dany dodatek będzie pasował. W poniższym przepisie przedstawiamy kilka wariantów na zimową herbatę.

Herbata czarna malinowo-grejpfrutowa
Zalej torebkę lub susz herbaty gorącą wodą i zaparz. Wyjmij torebkę lub sitko/zaparzacz. Dodaj 2-3 łyżeczki (lub więcej) syropu malinowego i dokładnie wymieszaj. Poczekaj około 3 minuty i dodaj wiązkę rozmarynu oraz 1-2 plastry grejpfruta (w całości lub przekrojone na połowy). Opcjonalnie możesz dodać również cukier lub miód do smaku i/lub likier pomarańczowy. Wypij od razu po przygotowaniu.
Herbata czarna żurawinowo-pomarańczowa
Zalej torebkę lub susz herbaty gorącą wodą i zaparz. Wyjmij torebkę lub sitko/zaparzacz. Dodaj syrop żurawinowy (2-3 łyżeczki lub więcej), czarny pieprz (1/4 łyżki) oraz szczyptę mielonego kardamonu. Wymieszaj do połączenia. Następnie dodaj garść suszonej żurawiny i 1-2 plastry blanszowanej pomarańczy (całe lub podzielone na połówki). Opcjonalnie możesz dodać również cukier i/lub likier pomarańczowy. Wypij od razu po przygotowaniu.
Herbata czarna cynamonowo-jabłkowa
Zalej torebkę lub susz herbaty gorącą wodą i zaparz. Wyjmij torebkę lub sitko/zaparzacz. Do herbaty dodaj 1-2 gwiazdki anyżu, 2-3 plasterki imbiru, laskę cynamonu (możesz zastąpić mielonym) oraz 1/4 laski wanilii. W międzyczasie wykrój z jabłka kilka plasterków (3-4) i wrzuć je do gotowej herbaty. Opcjonalnie możesz dodać cukier lub miód oraz alkohol (przykładowo likier migdałowy lub rum). Wypij od razu po przygotowaniu.
Herbata owocowa pomarańcza-miód
Zalej torebkę lub susz herbaty gorącą wodą i zaparz. Wyjmij torebkę lub sitko/zaparzacz. (Najlepiej sprawdzi się tu herbata z hibiskusem, malinowa, truskawkowa lub żurawinowa) W międzyczasie wymieszaj ze sobą łyżkę cynamonu, łyżeczkę imbiru, łyżeczkę goździków i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej. Dodaj 0,5-1 łyżeczki gotowej mieszanki przypraw do herbaty i wymieszaj. Dodaj także łyżeczkę miodu (lub więcej). Na koniec wrzuć 1-2 plastry blanszowanej pomarańczy. Opcjonalnie możesz dodać trochę wybranego alkoholu. Wypij od razu po przygotowaniu.
Herbata rooibos malinowo-grejpfrutowa
Zalej rooibos w torebce lub suszu. Zaparz i wyjmij torebkę lub sitko/zaparzacz. Odstaw na 2-3 minuty do lekkiego przestygnięcia, po czym dodaj 1-3 gwiazdki anyżu, kilka goździków, laskę cynamonu oraz 2-3 plasterki imbiru. Wymieszaj i wrzuć suszone maliny oraz 1-2 plastry blanszowanego grejpfruta. Opcjonalne dodaj alkohol (czerwone wino, koniak lub likier waniliowy). Wypij od razu po przygotowaniu.
Herbata honeybush cynamonowo-jabłkowa
Zalej huneybush w torebce lub suszu. Zaparz i wyjmij torebkę lub sitko/zaparzacz. Odstaw na 2-3 minuty do lekkiego przestygnięcia. W międzyczasie wykrój z jabłka kilka plasterków. Do naparu dodaj szczyptę mielonego cynamonu i kardamonu. Wrzuć kilka goździków i kawałki jabłka. Wypij od razu po przygotowaniu.
Dodatkowe:
Każdy z przepisów uzupełnić można dodatkowymi składnikami, dodając inne przyprawy i dodatki.
Blanszowanie cytrusów
Nalej wodę do dwóch garnków. Podgrzej jeden z nich, w międzyczasie dokładnie myjąc grejpfruta lub pomarańczę. Do drugiej wrzuć kostki lodu. Pokrój owoce na plastry i wrzuć je do wrzącej wody (wody powinno być dwa razy więcej niż owoców). Wyjmij po około 2 minutach i od razu umieść w zimnej wodzie na kolejne 2 minuty. Po tym czasie odcedź je i ułóż na talerzu lub tacce. Możesz osuszyć je papierowym ręcznikiem.
Suszenie cytrusów
Umyj, a potem pokrój grejpfruta lub pomarańczę w cienkie plastry (3-5 mm) Rozłóż tak przygotowane owoce na pokrytej papierem do pieczenia blaszce lub tackach. Rozgrzej piekarnik do 50-60 stopni i susz w nim plastry przez 2-3 godziny, kontrolując stopień ich wysuszenia. Gotowe plastry o kruchej, suchej skórce ostudź i przechowuj w szczelnym pojemniku, chroniąc przed wilgocią i światłem słonecznym.