Znajdujesz się w środowisku testowym kuchniasklep.pl
Notice ImageKup na raty i spłacaj po wakacjach! Nawet 10 rat RRSO 0% do spłaty po 3 miesiącach

Herbata zimowa (kilka wersji)

25 min
1 porcja

Doprawiona przyprawami, owocami i/lub alkoholem herbata skutecznie rozgrzeje organizm w mroźny zimowy dzień, będąc jednocześnie ciekawą alternatywą dla tej wypijanej zazwyczaj. Szczególnie sprawdzi się tu czarna herbata, jednak można ją zastąpić także opcją bezkofeinową. Przygotowanie herbaty z dodatkami jest niezwykle proste, choć bywa że brakuje nam pomysłów, bądź nie wiemy czy dany dodatek będzie pasował. W poniższym przepisie przedstawiamy kilka wariantów na zimową herbatę.

kalorie
-
tłuszcze
-
nasycone
-
cukry
-
sól
-
białka
-
węglowodany
-
Herbata zimowa (kilka wersji)
HERBATY
herbata czarna
3 torebki / porcje
herbata owocowa
1 torebka / porcja
rooibos
1 torebka / porcja
honeybush
1 torebka / porcja
OWOCE
czerwone jabłko
1 sztuka
grejpfrut
1 sztuka
pomarańcza
1 sztuka
suszone maliny
40 g
suszona żurawina
50 g
PRZYPRAWY
anyż
gwiazdki
cynamon
mielony / laski
czarny pieprz
mielony
gałka muszkatołowa
mielona
goździki
całe
imbir
mielony / świeży
kardamon
mielony
rozmaryn
wiązka
wanilia
1/4 laski
ALKOHOLE
czerwone wino
30-45 ml
likier migdałowy
45 ml
likier pomarańczowy
45 ml
likier waniliowy
45 ml
koniak
30-45 ml
rum
30-50 ml
wódka
30-45 ml
INNE DODATKI
cukier
opcjonalnie
miód
opcjonalnie
syrop malinowy
2-3 łyżeczki
syrop żurawinowy
2-3 łyżeczki

Herbata czarna malinowo-grejpfrutowa

Zalej torebkę lub susz herbaty gorącą wodą i zaparz. Wyjmij torebkę lub sitko/zaparzacz. Dodaj 2-3 łyżeczki (lub więcej) syropu malinowego i dokładnie wymieszaj. Poczekaj około 3 minuty i dodaj wiązkę rozmarynu oraz 1-2 plastry grejpfruta (w całości lub przekrojone na połowy). Opcjonalnie możesz dodać również cukier lub miód do smaku i/lub likier pomarańczowy. Wypij od razu po przygotowaniu.

Herbata czarna żurawinowo-pomarańczowa

Zalej torebkę lub susz herbaty gorącą wodą i zaparz. Wyjmij torebkę lub sitko/zaparzacz. Dodaj syrop żurawinowy (2-3 łyżeczki lub więcej), czarny pieprz (1/4 łyżki) oraz szczyptę mielonego kardamonu. Wymieszaj do połączenia. Następnie dodaj garść suszonej żurawiny i 1-2 plastry blanszowanej pomarańczy (całe lub podzielone na połówki). Opcjonalnie możesz dodać również cukier i/lub likier pomarańczowy. Wypij od razu po przygotowaniu.

Herbata czarna cynamonowo-jabłkowa

Zalej torebkę lub susz herbaty gorącą wodą i zaparz. Wyjmij torebkę lub sitko/zaparzacz. Do herbaty dodaj 1-2 gwiazdki anyżu, 2-3 plasterki imbiru, laskę cynamonu (możesz zastąpić mielonym) oraz 1/4 laski wanilii. W międzyczasie wykrój z jabłka kilka plasterków (3-4) i wrzuć je do gotowej herbaty. Opcjonalnie możesz dodać cukier lub miód oraz alkohol (przykładowo likier migdałowy lub rum). Wypij od razu po przygotowaniu.

Herbata owocowa pomarańcza-miód

Zalej torebkę lub susz herbaty gorącą wodą i zaparz. Wyjmij torebkę lub sitko/zaparzacz. (Najlepiej sprawdzi się tu herbata z hibiskusem, malinowa, truskawkowa lub żurawinowa) W międzyczasie wymieszaj ze sobą łyżkę cynamonu, łyżeczkę imbiru, łyżeczkę goździków i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej. Dodaj 0,5-1 łyżeczki gotowej mieszanki przypraw do herbaty i wymieszaj. Dodaj także łyżeczkę miodu (lub więcej). Na koniec wrzuć 1-2 plastry blanszowanej pomarańczy. Opcjonalnie możesz dodać trochę wybranego alkoholu. Wypij od razu po przygotowaniu.

Herbata rooibos malinowo-grejpfrutowa

Zalej rooibos w torebce lub suszu. Zaparz i wyjmij torebkę lub sitko/zaparzacz. Odstaw na 2-3 minuty do lekkiego przestygnięcia, po czym dodaj 1-3 gwiazdki anyżu, kilka goździków, laskę cynamonu oraz 2-3 plasterki imbiru. Wymieszaj i wrzuć suszone maliny oraz 1-2 plastry blanszowanego grejpfruta. Opcjonalne dodaj alkohol (czerwone wino, koniak lub likier waniliowy). Wypij od razu po przygotowaniu.

Herbata honeybush cynamonowo-jabłkowa

Zalej huneybush w torebce lub suszu. Zaparz i wyjmij torebkę lub sitko/zaparzacz. Odstaw na 2-3 minuty do lekkiego przestygnięcia. W międzyczasie wykrój z jabłka kilka plasterków. Do naparu dodaj szczyptę mielonego cynamonu i kardamonu. Wrzuć kilka goździków i kawałki jabłka. Wypij od razu po przygotowaniu.

Dodatkowe:

Każdy z przepisów uzupełnić można dodatkowymi składnikami, dodając inne przyprawy i dodatki.

Blanszowanie cytrusów

Nalej wodę do dwóch garnków. Podgrzej jeden z nich, w międzyczasie dokładnie myjąc grejpfruta lub pomarańczę. Do drugiej wrzuć kostki lodu. Pokrój owoce na plastry i wrzuć je do wrzącej wody (wody powinno być dwa razy więcej niż owoców). Wyjmij po około 2 minutach i od razu umieść w zimnej wodzie na kolejne 2 minuty. Po tym czasie odcedź je i ułóż na talerzu lub tacce. Możesz osuszyć je papierowym ręcznikiem.

Suszenie cytrusów

Umyj, a potem pokrój grejpfruta lub pomarańczę w cienkie plastry (3-5 mm) Rozłóż tak przygotowane owoce na pokrytej papierem do pieczenia blaszce lub tackach. Rozgrzej piekarnik do 50-60 stopni i susz w nim plastry przez 2-3 godziny, kontrolując stopień ich wysuszenia. Gotowe plastry o kruchej, suchej skórce ostudź i przechowuj w szczelnym pojemniku, chroniąc przed wilgocią i światłem słonecznym.