Znajdujesz się w środowisku testowym kuchniasklep.pl
Notice ImageKup na raty i spłacaj po wakacjach! Nawet 10 rat RRSO 0% do spłaty po 3 miesiącach

Kanapki piknikowe

25 min
2-4 porcji

Kanapki to jedna z prostszych i popularniejszych opcji na piknik. Są nie tylko szybkie w przygotowaniu i nie wymagają dużej ilości składników, ale i stosunkowo łatwe w transporcie oraz wygodne w spożyciu rękami. W dodatku są dość pożywne, a dodatek warzyw nadaje im świeżości. Można je przygotować zarówno w wersji mięsnej jak i wegetariańskiej i stanowią idealny lekki posiłek dla całej rodziny. Mogą też być dodatkiem do innych przekąsek podczas pikniku ze znajomymi.

kalorie
392
tłuszcze
17.7g
nasycone
4.26g
cukry
5g
sól
0.66g
białka
21.8g
węglowodany
38.6g
Kanapki piknikowe
KANAPKI Z CUKINIĄ I SZYNKĄ
4 porcje
starta cukinia
125 g
starta mozzarella
100 g
starty parmezan
20 g
posiekana szynka
150 g
posiekana natka pietruszki
0,25 szklanki
płatki chilli
0,5 łyżeczki
jajko
4 sztuki
chleb tostowy
8 kromek
masło
wg uznania
sól i pieprz
wg uznania
BAGIETKI Z KURCZAKIEM PO AZJATYCKU
4 porcje
kurczak
350 g
kapusta pekińska
0,5 sztuki
czerwona kapusta
0,25 sztuki
marchewka
1 sztuka
szalotka
3 sztuki
liście kolendry
1 szklanka
listki mięty
0,5 szklanki
posiekane prażone migdały
1 szklanka
bagietka
1 duża sztuka
majonez i sos ostry
wg uznania
cukier drobnoziarnisty (dressing)
2 łyżki stołowe
ocet ryżowy (dressing)
0,25 szklanki
sos rybny (dressing)
2 łyżki stołowe
czosnek (dressing)
1 ząbek
sok z limonki (dressing)
0,5 szklanki
papryczka chilli (dressing)
1 sztuka
KANAPKI Z PASTĄ Z JAJEK
4 porcje
bułki pełnoziarniste
4 nieduże sztuki
jajka
8 sztuk
majonez
0,25 szklanki
jogurt grecki
0,25 szklanki
musztarda
1 łyżka stołowa
sałatka baby
2 liście
sól i pieprz
wg uznania
posiekana pietruszka
2 łyżki stołowe
przyprawa curry (opcjonalnie)
1 łyżka stołowa
KANAPKI Z KREWETKAMI I KOKOSEM
4 porcje
bagietki
4 małe sztuki
jajko
1 duża sztuka
krewetki
20 dużych sztuk
plasterki ogórka
wg uznania
plasterki rzodkiewki
wg uznania
plasterki papryczki jalapeno
wg uznania
plasterki szalotki
wg uznania
ćwiartki limonki
wg uznania
bułka tarta panko
0,5 szklanki
wiórki kokosowe
0,5 szklanki
skrobia kukurydziana
3 łyżki stołowe
oliwa z oliwek
4 łyżki stołowe
sól koszerna i pieprz
wg uznania
majonez
wg uznania
ostry sos (np. Sriracha)
wg uznania
kolendra
wg uznania
KANAPKI Z HUMMUSEM, AWOKADO, BOCZKIEM I INDYKIEM
2 porcje
chleb wieloziarnisty
3 kromki
hummus
2 łyżki stołowe
boczek
3 plastry
indyk w plasterkach
115 g
plasterki pomidora
4 sztuki
awokado
0,5 małej sztuki
liście sałaty
2 sztuki
sól i pieprz
wg uznania

Kanapki z cukinią i szynką

Umieść cukinię w durszlaku i dokładnie wyciśnij z niej nadmiar wody. Następnie wrzuć ją miski, dodaj mozzarellę, parmezan, szynkę, natkę pietruszki i płatki chilli. Połącz ze sobą dodając przy okazji sól i pieprz według własnych preferencji. Dodaj jajka i wymieszaj. Rozgrzej toster i wyłóż go papierem, by uniknąć nadmiernych zabrudzeń. Kromki chleba tostowego posmaruj masłem, następnie umieść połowę z nich w tosterze masłem do dołu. Pokryj wierzch mieszanką cukinii, serów, jajek i szynki, po czym przykryj pozostałymi kromkami, masłem ku górze. Zamknij toster i piecz kanapki przez około 3 minuty, tak by nabrały złocistego koloru a jajka się ugotowały. Gotowe wyjmij z tostera i podawaj np. z dodatkiem sosu pomidorowego lub ketchupu.

Bagietki z kurczakiem po azjatycku

Czerwoną kapustę i kapustę pekińską posiekaj drobno, a marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj je ze sobą w misce. Szalotki pokrój ukośnie, kurczaka obrób termicznie z dodatkiem przypraw i podziel na mniejsze kawałki. Dodaj do reszty razem z listkami kolendry i mięty. Ponownie wymieszaj, tak by składniki dobrze się ze sobą połączyły. W osobnym naczyniu przygotuj dressing najpierw rozpuszczając cukier w occie ryżowym, a następnie łącząc mieszankę z sosem rybnym, sokiem z limonki, podzieloną na mniejsze kawałki papryczką chili i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Gotowy dressing wlej do sałatki i wymieszaj z nią, dodając również posiekane prażone migdały. Każdą z bagietek pokrój na pół, posmaruj porcją majonezu i ostrego sosu, wypełnij sałatką i złóż.

Kanapki z pastą z jajek

W rondelku zagotuj wodę i ugotuj w niej jajka, tak by były dobrze ugotowane (około 10 minut). Gotowe ostudź w zimnej wodzie, obierz ze skorupek i pokrój w drobne kawałki. Wrzuć do miski, dodaj jogurt grecki, majonez, musztardę oraz opcjonalnie przyprawę curry i wymieszaj dokładnie na jednolitą pastę. Dopraw solą i pieprzem według własnych preferencji. Bułki podziel na połówki. Sałatę podziel na mniejsze fragmenty i rozmieść na 2 częściach pieczywa. Pokryj po równo pastą jajeczną, po czym przykryj pozostałymi połówkami.

Kanapki z krewetkami i kokosem

Mąkę ziemniaczaną umieść w płytkiej misce. W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą bułkę tartą panko i wiórki kokosowe z odrobiną soli i pieprzu. W płytkiej miseczce ubij jajko. Obrane krewetki kolejno zanurzaj w mące, jajku i mieszance bułki tartej, przyklepując, by panierka dobrze je pokryła. Rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni nieprzywierającej i usmaż połowę krewetek tak by miały złoty kolor i nieprzezroczysty kolor (1 do 2 minut z każdej strony). Gotowe przenieś na pokryty ręcznikami kuchennymi talerz, po czym wytrzyj patelnię i powtórz smażenie z pozostałymi krewetkami. Bagietki przekrój wzdłuż, po czym posmaruj majonezem i ostrym sosem. Podziel krewetki na 4 części i rozmieść je na połowach bułek. Dodaj plasterki warzyw (ogórka, rzodkiewki, papryczki jalapeno, szalotki) i kolendrę. Jeśli masz ochotę dodaj także ćwiartki limonki.

Kanapki z hummusem, awokado, boczkiem i indykiem

Boczek przygotuj według własnych preferencji, gotując go lub smażąc na patelni. Dokładnie osusz papierowymi ręcznikami. Z połowy awokado przygotuj puree, tak by uzyskać mniej więcej 3 łyżki stołowe. Plasterki pomidora posyp solą i pieprzem. Kromki chleba lekko podpiecz. Jedną stroną kromki pokryj łyżką hummusu, a następnie umieść na niej podzielony na mniejsze kawałki liść sałaty. Dodaj połowę z plasterków bekonu, połowę indyka i dwa plastry pomidora. Jedną stronę drugiej kromki pokryj połową pasty z awokado, a następnie umieść ją na reszcie. Wykorzystaj pozostałą część pasty, pokrywając drugą stronę pieczywa. Rozmieść pozostałe składniki w ten sam sposób co wcześniej. Hummus rozsmaruj po jednej stronie ostatniej z kromek i przykryj nią całość. Przekrój całość ukośnie na dwie części. Przebij wykałaczkami, by utrzymać kanapki w jednym kawałku.