Kanapki piknikowe
Kanapki to jedna z prostszych i popularniejszych opcji na piknik. Są nie tylko szybkie w przygotowaniu i nie wymagają dużej ilości składników, ale i stosunkowo łatwe w transporcie oraz wygodne w spożyciu rękami. W dodatku są dość pożywne, a dodatek warzyw nadaje im świeżości. Można je przygotować zarówno w wersji mięsnej jak i wegetariańskiej i stanowią idealny lekki posiłek dla całej rodziny. Mogą też być dodatkiem do innych przekąsek podczas pikniku ze znajomymi.

Kanapki z cukinią i szynką
Umieść cukinię w durszlaku i dokładnie wyciśnij z niej nadmiar wody. Następnie wrzuć ją miski, dodaj mozzarellę, parmezan, szynkę, natkę pietruszki i płatki chilli. Połącz ze sobą dodając przy okazji sól i pieprz według własnych preferencji. Dodaj jajka i wymieszaj. Rozgrzej toster i wyłóż go papierem, by uniknąć nadmiernych zabrudzeń. Kromki chleba tostowego posmaruj masłem, następnie umieść połowę z nich w tosterze masłem do dołu. Pokryj wierzch mieszanką cukinii, serów, jajek i szynki, po czym przykryj pozostałymi kromkami, masłem ku górze. Zamknij toster i piecz kanapki przez około 3 minuty, tak by nabrały złocistego koloru a jajka się ugotowały. Gotowe wyjmij z tostera i podawaj np. z dodatkiem sosu pomidorowego lub ketchupu.
Bagietki z kurczakiem po azjatycku
Czerwoną kapustę i kapustę pekińską posiekaj drobno, a marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj je ze sobą w misce. Szalotki pokrój ukośnie, kurczaka obrób termicznie z dodatkiem przypraw i podziel na mniejsze kawałki. Dodaj do reszty razem z listkami kolendry i mięty. Ponownie wymieszaj, tak by składniki dobrze się ze sobą połączyły. W osobnym naczyniu przygotuj dressing najpierw rozpuszczając cukier w occie ryżowym, a następnie łącząc mieszankę z sosem rybnym, sokiem z limonki, podzieloną na mniejsze kawałki papryczką chili i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Gotowy dressing wlej do sałatki i wymieszaj z nią, dodając również posiekane prażone migdały. Każdą z bagietek pokrój na pół, posmaruj porcją majonezu i ostrego sosu, wypełnij sałatką i złóż.
Kanapki z pastą z jajek
W rondelku zagotuj wodę i ugotuj w niej jajka, tak by były dobrze ugotowane (około 10 minut). Gotowe ostudź w zimnej wodzie, obierz ze skorupek i pokrój w drobne kawałki. Wrzuć do miski, dodaj jogurt grecki, majonez, musztardę oraz opcjonalnie przyprawę curry i wymieszaj dokładnie na jednolitą pastę. Dopraw solą i pieprzem według własnych preferencji. Bułki podziel na połówki. Sałatę podziel na mniejsze fragmenty i rozmieść na 2 częściach pieczywa. Pokryj po równo pastą jajeczną, po czym przykryj pozostałymi połówkami.
Kanapki z krewetkami i kokosem
Mąkę ziemniaczaną umieść w płytkiej misce. W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą bułkę tartą panko i wiórki kokosowe z odrobiną soli i pieprzu. W płytkiej miseczce ubij jajko. Obrane krewetki kolejno zanurzaj w mące, jajku i mieszance bułki tartej, przyklepując, by panierka dobrze je pokryła. Rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni nieprzywierającej i usmaż połowę krewetek tak by miały złoty kolor i nieprzezroczysty kolor (1 do 2 minut z każdej strony). Gotowe przenieś na pokryty ręcznikami kuchennymi talerz, po czym wytrzyj patelnię i powtórz smażenie z pozostałymi krewetkami. Bagietki przekrój wzdłuż, po czym posmaruj majonezem i ostrym sosem. Podziel krewetki na 4 części i rozmieść je na połowach bułek. Dodaj plasterki warzyw (ogórka, rzodkiewki, papryczki jalapeno, szalotki) i kolendrę. Jeśli masz ochotę dodaj także ćwiartki limonki.
Kanapki z hummusem, awokado, boczkiem i indykiem
Boczek przygotuj według własnych preferencji, gotując go lub smażąc na patelni. Dokładnie osusz papierowymi ręcznikami. Z połowy awokado przygotuj puree, tak by uzyskać mniej więcej 3 łyżki stołowe. Plasterki pomidora posyp solą i pieprzem. Kromki chleba lekko podpiecz. Jedną stroną kromki pokryj łyżką hummusu, a następnie umieść na niej podzielony na mniejsze kawałki liść sałaty. Dodaj połowę z plasterków bekonu, połowę indyka i dwa plastry pomidora. Jedną stronę drugiej kromki pokryj połową pasty z awokado, a następnie umieść ją na reszcie. Wykorzystaj pozostałą część pasty, pokrywając drugą stronę pieczywa. Rozmieść pozostałe składniki w ten sam sposób co wcześniej. Hummus rozsmaruj po jednej stronie ostatniej z kromek i przykryj nią całość. Przekrój całość ukośnie na dwie części. Przebij wykałaczkami, by utrzymać kanapki w jednym kawałku.