Kawa meksykańska z czekoladą
Meksykańska kawa z czekoladą łączy w sobie smak i aromat mocnej, świeżo zaparzonej kawy, słodycz czekolady oraz charakterystyczny smak cynamonu i wanilii. Podawana jest na gorąco. Stanowić będzie pyszny dodatek do różnego typu śniadań. Sprawdzi się także jako deser - zarówno podana sama w sobie lub np. z ciastem. Jej przygotowanie nie jest wymagające i nie zajmuje wiele czasu. Poniższy przepis bazuje na mielonej kawie, jednak można go przygotować także w wersji bezkofeinowej.

Parzenie kawy
Przygotuj składniki, tak by były pod ręką. Zmieloną kawę zmieszaj z cynamonem, po czym umieść w zaparzaczu do kawy. Dodaj wodę i zaparz jak zwykłą kawę.
Przygotowanie mieszanki z czekolady, mleka i śmietanki
W czasie parzenia się kawy przygotuj rondel i wlej do niego mleko. Dodaj syrop czekoladowy oraz śmietankę. Wsyp cukier. Wymieszaj wszystko razem i zagotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając i pilnując by mieszanka się nie przypaliła.
Łączenie mieszanki mlecznej z kawą
Zagotowaną mieszankę odstaw z ognia. Wlej zaparzoną kawę. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj wszystko ze sobą.
Dekorowanie i podawanie
Rozlej do 4 filiżanek. Udekoruj bitą śmietaną według preferencji. Posyp wiórkami czekoladowymi i/lub niewielką ilością cynamonu. Dodaj laskę cynamonu i podaj na ciepło.