Znajdujesz się w środowisku testowym kuchniasklep.pl
Notice ImageKup na raty i spłacaj po wakacjach! Nawet 10 rat RRSO 0% do spłaty po 3 miesiącach

Kawa meksykańska z czekoladą

10 min
4 porcje

Meksykańska kawa z czekoladą łączy w sobie smak i aromat mocnej, świeżo zaparzonej kawy, słodycz czekolady oraz charakterystyczny smak cynamonu i wanilii. Podawana jest na gorąco. Stanowić będzie pyszny dodatek do różnego typu śniadań. Sprawdzi się także jako deser - zarówno podana sama w sobie lub np. z ciastem. Jej przygotowanie nie jest wymagające i nie zajmuje wiele czasu. Poniższy przepis bazuje na mielonej kawie, jednak można go przygotować także w wersji bezkofeinowej.

kalorie
217
tłuszcze
12g
nasycone
8g
cukry
20g
sól
53mg
białka
2g
węglowodany
25g
Kawa meksykańska z czekoladą
kawa mielona
3/4 szklanki
mleko
1/2 szklanki
woda
5 szklanek
śmietanka kremówka
1/2 szklanki
syrop czekoladowy
1/3 szklanki
mielony cynamon
2 łyżeczki + do dekoracji
cukier brązowy
2 łyżki
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka
laska cynamonu (opcjonalne)
do podania
bita śmietana (opcjonalne)
wg uznania
wiórki czekoladowe (opcjonalne)
wg uznania

Parzenie kawy

Przygotuj składniki, tak by były pod ręką. Zmieloną kawę zmieszaj z cynamonem, po czym umieść w zaparzaczu do kawy. Dodaj wodę i zaparz jak zwykłą kawę.

Przygotowanie mieszanki z czekolady, mleka i śmietanki

W czasie parzenia się kawy przygotuj rondel i wlej do niego mleko. Dodaj syrop czekoladowy oraz śmietankę. Wsyp cukier. Wymieszaj wszystko razem i zagotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając i pilnując by mieszanka się nie przypaliła.

Łączenie mieszanki mlecznej z kawą

Zagotowaną mieszankę odstaw z ognia. Wlej zaparzoną kawę. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj wszystko ze sobą.

Dekorowanie i podawanie

Rozlej do 4 filiżanek. Udekoruj bitą śmietaną według preferencji. Posyp wiórkami czekoladowymi i/lub niewielką ilością cynamonu. Dodaj laskę cynamonu i podaj na ciepło.