Znajdujesz się w środowisku testowym kuchniasklep.pl
Notice ImageKup na raty i spłacaj po wakacjach! Nawet 10 rat RRSO 0% do spłaty po 3 miesiącach

Klasyczne burrito

35 min
4 porcje

Burrito to meksykańskie danie składające się z nadzienia szczelnie zawiniętego tortillą w cylindryczny kształt. Na farsz najczęściej składają się ryż, mięso wołowe fasola i kukurydza. Forma dania pozwala na stosowanie różnego rodzaju mięs i składników, więc nie musimy się ograniczać tylko do tych podstawowych. Każda osoba ma inny sposób na przygotowanie nadzienia a jedynym stałym elementem tego dania jest charakterystyczne owinięcie tortillą.

kalorie
629
tłuszcze
28g
nasycone
11.9g
cukry
3.1g
sól
0.7g
białka
36.8g
węglowodany
56.1g
Klasyczne burrito
duża tortilla
4 szt.
ryż
2 torebki
czerwona / czarna fasola
¼ puszki
kukurydza
¼ puszki
papryka
1 połówka
zmielona wołowina
300 g
olej
1 łyżka
czosnek
1 ząbek
kmin rzymski
1 łyżeczka
papryka mielona
1 łyżeczka
pieprz cayenne
½ łyżeczki
ser cheddar
150 g

Nadzienie

Ugotuj ryż. W międzyczasie pokrój paprykę na kostkę, posiekaj czosnek i przyszykuj resztę składników. Rozgrzej patelnię i podgrzej na niej kmin rzymski. Gdy przyprawa uwolni z siebie aromat dodaj łyżkę oleju i poczekaj aż się nagrzeje. Wrzuć posiekany ząbek czosnku oraz zmieloną wołowinę. Dodaj resztę przypraw oraz sól do smaku. Gdy wołowina będzie gotowa zdejmij ją z ognia i odcedź z niej tłuszcz.

Pieczenie

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż na środku tortilli ryż, wołowinę, fasolę, kukurydzę, paprykę oraz starty ser. Zawiń brzegi tortilli do środka z obu stron nie nakładając ich na siebie. Następnie złóż tortillę na połowę i użyj górnej części aby ubić nadzienie w kształt cylindra. Skieruj brzeg górnej połowy do nadzienia i zwiń całość w rulon. Gotowe burrito owiń folią aluminiową. Piecz przez około 15 min aż danie będzie ciepłe w środku.