Klasyczne burrito
Burrito to meksykańskie danie składające się z nadzienia szczelnie zawiniętego tortillą w cylindryczny kształt. Na farsz najczęściej składają się ryż, mięso wołowe fasola i kukurydza. Forma dania pozwala na stosowanie różnego rodzaju mięs i składników, więc nie musimy się ograniczać tylko do tych podstawowych. Każda osoba ma inny sposób na przygotowanie nadzienia a jedynym stałym elementem tego dania jest charakterystyczne owinięcie tortillą.

Nadzienie
Ugotuj ryż. W międzyczasie pokrój paprykę na kostkę, posiekaj czosnek i przyszykuj resztę składników. Rozgrzej patelnię i podgrzej na niej kmin rzymski. Gdy przyprawa uwolni z siebie aromat dodaj łyżkę oleju i poczekaj aż się nagrzeje. Wrzuć posiekany ząbek czosnku oraz zmieloną wołowinę. Dodaj resztę przypraw oraz sól do smaku. Gdy wołowina będzie gotowa zdejmij ją z ognia i odcedź z niej tłuszcz.
Pieczenie
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż na środku tortilli ryż, wołowinę, fasolę, kukurydzę, paprykę oraz starty ser. Zawiń brzegi tortilli do środka z obu stron nie nakładając ich na siebie. Następnie złóż tortillę na połowę i użyj górnej części aby ubić nadzienie w kształt cylindra. Skieruj brzeg górnej połowy do nadzienia i zwiń całość w rulon. Gotowe burrito owiń folią aluminiową. Piecz przez około 15 min aż danie będzie ciepłe w środku.