Klasyczne grzane wino
Grzane wino powszechnie zwane "grzańcem" znane jest w wielu miejscach na świecie. Ten podawany na ciepło napój alkoholowy jest pełen aromatu i smaku, które co zawdzięcza dodatkom w postaci brandy, cytrusów i przypraw. Doskonale nadaje się na mroźne zimowe wieczory, przyjemnie rozgrzewając. Dodatkowo poprawia ono nastrój i wzmocnia organizm. Grzane wino w wersji klasycznej jest łatwe w przygotowaniu. Ważne jednak by gotować je w temperaturze nie przekraczającej 75 stopni, by wino nie wyparowało.

Przygotowanie składników
Pokrój pomarańcze na plastry - możesz je obrać ze skórki, by uzyskać mniej gorzki smak. Do dużego garnka wlej wino i brandy. Dodaj plastry pomarańczy, goździki, gwiazdki anyżu i laski cynamonu oraz dwie łyżki wybranego słodzika. Wymieszaj dokładnie ze sobą.
Przygotowanie wina
Umieść garnek na kuchence. Podgrzej na średnim ogniu, nie doprowadzając do jego zagotowania. Zmniejsz ogień i przykryj garnek pokrywką. Pozostaw na minimum 20 minut (maksymalnie 3 godziny), co jakiś czas upewniając się, że wino nie wrze. Następnie wyłącz ogień i z pomocą sitka o drobnych oczkach wyjmij resztki cytrusów i przyprawy. Spróbuj niewielką ilość i dosłodź, jeśli jest taka potrzeba.
Podawanie i przechowywanie wina
Nalej wino do odpornych na wysoką temperaturę naczyń np. pucharków lub glinianych kubków. Udekoruj gwiazdkami anyżu, plastrami cytrusów i laskami cynamonu. Resztę wina ostudź i przechowuj pod przykryciem w lodówce przez maksymalnie kilka dni. Jeśli nie zużyjesz całego wina do przepisu, zabezpiecz je by nie straciło aromatu.