Znajdujesz się w środowisku testowym kuchniasklep.pl
Notice ImageKup na raty i spłacaj po wakacjach! Nawet 10 rat RRSO 0% do spłaty po 3 miesiącach

Klasyczne grzane wino

25 min
4-6 porcji

Grzane wino powszechnie zwane "grzańcem" znane jest w wielu miejscach na świecie. Ten podawany na ciepło napój alkoholowy jest pełen aromatu i smaku, które co zawdzięcza dodatkom w postaci brandy, cytrusów i przypraw. Doskonale nadaje się na mroźne zimowe wieczory, przyjemnie rozgrzewając. Dodatkowo poprawia ono nastrój i wzmocnia organizm. Grzane wino w wersji klasycznej jest łatwe w przygotowaniu. Ważne jednak by gotować je w temperaturze nie przekraczającej 75 stopni, by wino nie wyparowało.

kalorie
172
tłuszcze
0g
nasycone
0g
cukry
5.7g
sól
6.8mg
białka
0.4g
węglowodany
9.9g
Klasyczne grzane wino
czerwone wino (Merlot, Zinfandel lub Garnacha)
750 ml
brandy albo likier pomarańczowy
1/4 szklanki
pomarańcza
1-2 sztuki
goździki
8 sztuk
gwiazdki anyżu
2 sztuki
laski cynamonu
2 sztuki
cukier, miód lub syrop klonowy
2-4 łyżki stołowe
laski cynamonu, plasterki cytrusów
opcjonalnie do dekoracji

Przygotowanie składników

Pokrój pomarańcze na plastry - możesz je obrać ze skórki, by uzyskać mniej gorzki smak. Do dużego garnka wlej wino i brandy. Dodaj plastry pomarańczy, goździki, gwiazdki anyżu i laski cynamonu oraz dwie łyżki wybranego słodzika. Wymieszaj dokładnie ze sobą.

Przygotowanie wina

Umieść garnek na kuchence. Podgrzej na średnim ogniu, nie doprowadzając do jego zagotowania. Zmniejsz ogień i przykryj garnek pokrywką. Pozostaw na minimum 20 minut (maksymalnie 3 godziny), co jakiś czas upewniając się, że wino nie wrze. Następnie wyłącz ogień i z pomocą sitka o drobnych oczkach wyjmij resztki cytrusów i przyprawy. Spróbuj niewielką ilość i dosłodź, jeśli jest taka potrzeba.

Podawanie i przechowywanie wina

Nalej wino do odpornych na wysoką temperaturę naczyń np. pucharków lub glinianych kubków. Udekoruj gwiazdkami anyżu, plastrami cytrusów i laskami cynamonu. Resztę wina ostudź i przechowuj pod przykryciem w lodówce przez maksymalnie kilka dni. Jeśli nie zużyjesz całego wina do przepisu, zabezpiecz je by nie straciło aromatu.