Krążki cebulowe
Krążki cebulowe to popularna forma tradycyjnej przystawki i przekąski kuchni amerykańskiej, podawana w restauracjach różnego typu, w tym głównie fast food. Grube pierścienie cebuli zapieczone lub usmażone w cieście to świetny dodatek do hamburgerów czy hot dogów, jak i doskonała, prosta w wykonaniu przekąska na imprezę czy spotkanie ze znajomymi. Prezentowany przepis pozwoli na przygotowanie krążków dla kilku osób, jednak ilość składników można z łatwością dostosować do własnych potrzeb.

Przygotowanie ciasta i krążków
Cebulę obierz i pokrój na plastry o grubości około 0,5 cm. Następnie porozdzielaj je na pojedyncze krążki. Dokładnie obtocz je w mące i odstaw na bok. Pozostałą część mąki wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Z pomocą widelca lub trzepaczki połącz ze sobą jajko i mleko. Następnie uzyskaną mieszankę wlej do mąki i wymieszaj na gładkie ciasto. Odstaw na bok i w osobnym naczyniu przygotuj bułkę tartą. Kolejno mocz krążki w cieście i umieszczaj je na kratce, by pozbyć się jego nadmiaru. Następnie dokładnie pokryj je bułką tartą.
Smażenie krążków
W głębokiej patelni lub frytkownicy rozgrzej olej do 185-190 stopni Celsjusza. Przygotuj trochę ręczników papierowych. Gdy olej osiągnie pożądaną temperaturę, wrzucaj do niego krążki, smażąc po kilka jednocześnie. Będą gotowe po około 2-3 minutach lub gdy przybiorą złot kolor. Po tym czasie przekładaj je na ręczniki, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Serwowanie
Umieść gotowe krążki w talerzu lub miseczkach. Dopraw solą i podawaj same w sobie bądź z dodatkiem keczupu lub sosu.