Kurczak piccata
Danie to jest jednym z klasycznych włoskich potraw i tradycyjnie przyrządzane jest z cielęciną. Sos oparty na wytrawnym winie i soku z cytryny sprawia, że ma ono intensywny, orzeźwiający smak. Doskonale sprawdzi się jako podwieczorek lub dodatek do obiadu, pasując m.in. do ryżu czy puree z ziemniaków. Przygotowanie go nie zajmie przy tym zbyt dużo czasu. Prezentowany poniżej przepis jest łatwy w wykonaniu - bez problemu sprostają mu osoby początkujące.

Przygotowywanie czosnku
Nastaw piekarnik na 205 stopni Celsjusza. Główkę czosnku podziel i obierz jej ząbki. Następnie z każdego z nich odetnij końcówki. Skropl ząbki oliwą z oliwek, po czym okryj je folią aluminiową. Przypiekaj w piekarniku przez około 40 minut póki nie staną się miękkie i lekko złotawe. Pozwól ząbkom ostygnąć, odkładając je na bok.
Przygotowywanie kurczaka
Przekrój piersi z kurczaka wzdłuż i dość obficie przypraw je solą oraz pieprzem. Tak przyprawione mięso obtocz w mące. Na średnim ogniu rozgrzej dużą patelnię, dodając oliwę z oliwek i 4 łyżki masła. Przez około 3 minuty na jedną stronę podsmażaj kurczaka na złoty kolor, następnie przenieś go na talerz i odstaw na bok.
Przygotowanie sosu
Używaną wcześniej patelnię zalej winem. Dodaj bulion z kurczaka oraz kapary. Wyciśnij sok z cytryny, dodaj go do reszty. Wrzuć przygotowane wcześniej ząbki czosnku i doprowadź do zagotowania. Przypraw według uznania pieprzem i solą.
Łączenie składników i podanie
Umieść kurczaka w sobie i gotuj przez 5 minut, dodając w międzyczasie łyżkę masła. W czasie dogotowywania się dania posiekaj natkę pietruszki. Podaj kurczaka samego w sobie lub z dodatkami w postaci np. ryżu i posyp go pietruszką.