Lamingtony
Lamingtony to tradycyjny australijski deser w postaci kostek z waniliowego biszkoptu pokrytego polewą czekoladową bądź lukrem kakaowym i wiórkami kokosowymi. Choć oryginalnie nie są one niczym wypełniane, dzisiaj można znaleźć je z dodatkiem dżemu czy kremu - jest to jednak opcjonalne. Deser ten doskonale sprawdzi się na spotkanie w gronie znajomych czy rodziny, swoim pysznym smakiem umilając wspólnie spędzane chwile.

Przygotowanie biszkoptu waniliowego
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko. W misce z pomocą miksera na średnich obrotach połącz 125 g masła z cukrem i ekstraktem waniliowym. Ubijaj przez około 2 minuty. Uzyskana masa powinna być jasna i puszysta. Następnie dodawaj kolejno jajka, dokładnie łącząc je z ciastem. Wsyp połowę mąki i wlej połowę mleka. Wymieszaj i powtórz z drugą połową.
Pieczenie i przygotowanie ciasta do obtoczenia
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C lub do 160°C z termoobiegiem. Formę do ciasta 20 x 30 cm wysmaruj masłem i pokryj papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy i umieść w nagrzanym piekarniku. Piecz przez około 25 minut. Pod koniec tego czasu sprawdź przy pomocy szpikulca czy ciasto jest gotowe. Wyjmij z piekarnika, poczekaj kilka minut, po czym wyjmij ciasto z blachy i odstaw do ostygnięcia. Ostudzonego biszkopta podziel na 15 kawałków i umieść w zamrażarce na 1-1,5 godziny.
Przygotowanie lukru kakaowego i obtaczanie
W odpornej na wysoką temperaturę misce lub żaroodpornym naczyniu wymieszaj ze sobą wrzącą wodę, cukier puder, 15 g masła i kakao. Uzyskany lukier powinien przypominać konsystencją syrop, jednak nie być wodnisty. Wiórki kokosowe wsyp do głębokiego talerza. Przygotuj talerz lub tacę do umieszczania gotowych lamingtonów. Wyjmij kostki ciasta z zamrażarki i po kolei obtaczaj w lukrze oraz w kokosie. Przekładaj na tacę. Gotowe kostki pozostaw na 1-2 godziny lub do zastygnięcia lukru.
Serwowanie i przechowywanie
Kostki podawaj na mniejszych talerzykach z dodatkiem herbaty lub kawy. Niezjedzone lamingtony umieść w pojemniku i przechowuj szczelnie zamknięte w lodówce do 5 dni.