Znajdujesz się w środowisku testowym kuchniasklep.pl
Notice ImageKup na raty i spłacaj po wakacjach! Nawet 10 rat RRSO 0% do spłaty po 3 miesiącach
1 h 5 min
15 kostek

Lamingtony to tradycyjny australijski deser w postaci kostek z waniliowego biszkoptu pokrytego polewą czekoladową bądź lukrem kakaowym i wiórkami kokosowymi. Choć oryginalnie nie są one niczym wypełniane, dzisiaj można znaleźć je z dodatkiem dżemu czy kremu - jest to jednak opcjonalne. Deser ten doskonale sprawdzi się na spotkanie w gronie znajomych czy rodziny, swoim pysznym smakiem umilając wspólnie spędzane chwile.

kalorie
369
tłuszcze
13.7g
nasycone
9.4g
cukry
46.6g
sól
32mg
białka
4.2g
węglowodany
60.5g
Lamingtony
mąka uniwersalna
260 g
cukier drobny
220 g
cukier puder
480 g
kakao w proszku
22 g
wiórki kokosowe
3-4 szklanki
mleko nisko lub pełnotłuste
125 ml
wrząca woda
150 ml
niesolone, zmiękczone masło
125 g + 15 g
jajka
3 sztuki
proszek do pieczenia
3,5 łyżeczki
ekstrakt waniliowy
1/2 łyżeczki

Przygotowanie biszkoptu waniliowego

Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko. W misce z pomocą miksera na średnich obrotach połącz 125 g masła z cukrem i ekstraktem waniliowym. Ubijaj przez około 2 minuty. Uzyskana masa powinna być jasna i puszysta. Następnie dodawaj kolejno jajka, dokładnie łącząc je z ciastem. Wsyp połowę mąki i wlej połowę mleka. Wymieszaj i powtórz z drugą połową.

Pieczenie i przygotowanie ciasta do obtoczenia

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C lub do 160°C z termoobiegiem. Formę do ciasta 20 x 30 cm wysmaruj masłem i pokryj papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy i umieść w nagrzanym piekarniku. Piecz przez około 25 minut. Pod koniec tego czasu sprawdź przy pomocy szpikulca czy ciasto jest gotowe. Wyjmij z piekarnika, poczekaj kilka minut, po czym wyjmij ciasto z blachy i odstaw do ostygnięcia. Ostudzonego biszkopta podziel na 15 kawałków i umieść w zamrażarce na 1-1,5 godziny.

Przygotowanie lukru kakaowego i obtaczanie

W odpornej na wysoką temperaturę misce lub żaroodpornym naczyniu wymieszaj ze sobą wrzącą wodę, cukier puder, 15 g masła i kakao. Uzyskany lukier powinien przypominać konsystencją syrop, jednak nie być wodnisty. Wiórki kokosowe wsyp do głębokiego talerza. Przygotuj talerz lub tacę do umieszczania gotowych lamingtonów. Wyjmij kostki ciasta z zamrażarki i po kolei obtaczaj w lukrze oraz w kokosie. Przekładaj na tacę. Gotowe kostki pozostaw na 1-2 godziny lub do zastygnięcia lukru.

Serwowanie i przechowywanie

Kostki podawaj na mniejszych talerzykach z dodatkiem herbaty lub kawy. Niezjedzone lamingtony umieść w pojemniku i przechowuj szczelnie zamknięte w lodówce do 5 dni.