Latte z prażonymi piankami
Latte z dodatkiem prażonych pianek, ekstraktu waniliowego oraz syropu czekoladowego to słodka propozycja na kawę w formie deseru na ciepło. Doskonale sprawdzi się na chłodne popołudnie lub zimowy wieczór, umilając czas. Poniżej przedstawiony przepis jest niewymagający i nie zajmie wiele czasu, umożliwiając przygotowanie dwóch porcji latte. Ilość pianek i innych słodkich składników można dostosować według własnego uznania.

Przygotowanie syropu z prażonych pianek
Wlej wodę do rondla i dodaj do niej cukier. Co jakiś czas mieszając podgrzewaj do czasu roztopienia się cukru. Pianki umieść na metalowym szpikulcu, a następnie podpraż w piekarniku lub nad kuchenką. Dodaj je do syropu i ubij składniki ze sobą, tak by połączyły się w jednolitą masę. Gdy syrop będzie gotowy do zdjęcia z ognia, dodaj ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Połącz z syropem. Odstaw rondel z zawartością do przestygnięcia.
Przygotowanie latte z dodatkami
W czasie przygotowywania syropu zaparz kawę. Następnie rozlej ją do dwóch kubków. Dodaj syrop z prażonych pianek dozując jego ilość według uznania. Wierch pokryj masą piankową i polej syropem czekoladowym. Przygotuj kilka prażonych pianek i ostrożnie umieść je w latte. Podaj od razu, spożywając na ciepło.
Uwagi dodatkowe
Niewykorzystany syrop z pianek należy umieścić w żaroodpornym pojemniku, ostudzić i wstawić do lodówki. Tak przechowany może być używany do kilku tygodni. Można go zastąpić syropem barmańskim kupionym w sklepie.