Znajdujesz się w środowisku testowym kuchniasklep.pl
Notice ImageKup na raty i spłacaj po wakacjach! Nawet 10 rat RRSO 0% do spłaty po 3 miesiącach

Lemoniada bez alkoholu

30 min
7-12 porcji

Domowa lemoniada to doskonały pomysł na orzeźwiający napój, który można zarówno podać w ogrodzie jak i zabrać np. na piknik, zabezpieczając termiczne by pozostała chłodna. Tradycyjnie zrobiona z cukru, wody i cytryn może być z łatwością urozmaicona w inne dodatki w postaci owoców, warzyw czy ziół. Przygotowanie lemoniady jest niezwykle proste i nie wymaga dużo czasu - zazwyczaj wystarczy kilka do kilkunastu minut. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji na bezalkoholową lemoniadę dla całej rodziny.

kalorie
160
tłuszcze
0g
nasycone
0g
cukry
35,5g
sól
7mg
białka
1g
węglowodany
38,5g
Lemoniada bez alkoholu
KLASYCZNA LEMONIADA
7 porcji
świeżo wyciskany sok z cytryny
1,5 szklanki (z 6-8 cytryn)
cukier drobnoziarnisty
2 szklanki
woda
4,5-5 szklanek
świeża mięta (opcjonalne)
po kilka listków
LEMONIADA Z OGÓRKIEM
8 porcji
świeżo wyciskany sok z cytryny
1,5 szklanki (z 6-8 cytryn)
ogórek szklarniowy
1 sztuka
cukier drobnoziarnisty
1 szklanka
woda
6 szklanek
LEMONIADA Z BRZOSKWINIĄ I BAZYLIĄ
12 porcji
świeżo wyciskany sok z cytryny
0,5-1 szklanki
cukier drobnoziarnisty
2 szklanki
świeże brzoskwinie
3 średnie sztuki
liście świeżej bazylii
20 dużych sztuk + do dekoracji
woda
4 szklanki
LEMONIADA Z ARBUZEM I TRUSKAWKAMI
12 porcji
koncentrat do lemoniady (rozmrożony)
1 puszka
świeżo wyciskany sok z cytryny
3 łyżki stołowe
cukier drobnoziarnisty
0,25 szklanki
wrząca woda
2 szklanki
truskawki
ok. 2 szklanki
arbuz
1 średnia sztuka
LEMONIADA Z RABARBAREM
12 porcji
koncentrat do różowej lemoniady (rozmrożony)
0,75 szklanki
schłodzony napój limonkowo-cytrynowy
2 litry
cukier drobnoziarnisty
ok. 0,33 szklanki
posiekany świeży lub mrożony rabarbar
3 szklanki
woda
2 szklanki

Klasyczna lemoniada

Podgrzej 2 szklanki wody w rondlu na średnim ogniu. Gdy będzie ciepła wsyp cukier i mieszaj do rozpuszczenia. Doprowadź do wrzenia, by cukier całkowicie się rozpuścił, a następnie zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Świeżo wyciśnięty sok z cytryn przelej przez sitko o bardzo małych oczkach do dwulitrowego dzbanka. Dodaj syrop cukrowy i wymieszaj do połączenia. Wstaw do lodówki i poczekaj aż mieszanka stanie się zimna. Wyjmij i dolej od 2 do 3 szklanek wody, po czym podaj z kawałkami cytryny i opcjonalnie liśćmi mięty.

Lemoniada z dodatkiem ogórka

Ogórka obierz i usuń z niego pestki (jeśli jest to konieczne). Następnie podziel go na mniejsze kawałki. Tak przygotowanego wsyp do blendera, dodaj 2 szklanki ciepłej wody i cukier. Zmiksuj na gładką masę, po czym przelej przez sitko o drobnych oczkach oddzielając miąższ. Dodaj 4 szklanki zimnej wody i sok z cytryn. Wymieszaj dokładnie. Możesz dodatkowo schłodzić lemoniadę w lodówce przed jej podaniem, a podczas serwowania dodać plastry cytryn i ogórków.

Lemoniada z brzoskwinią i bazylią

Brzoskwinie podziel na mniejsze fragmenty, usuwając z nich pestki. Wrzuć je do dużego rondla, dodaj liście bazylii, cukier oraz wodę. Doprowadź do wrzenia, następnie zredukuj ciepło i duś przez około 5 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia i odstaw na 30 minut. Usuń listki bazylii, wlej sok z cytryny, wymieszaj i wstaw do lodówki. Schłodzoną mieszankę zmiksuj w blenderze z dodatkiem kostek lodu. Podawaj z plasterkami brzoskwiń i listkami bazylii.

Lemoniada z arbuzem i truskawkami

Usuń szypułki z truskawek i podziel owoce na mniejsze części. Arbuza obierz, a następnie pokrój w kostkę. Do gorącej wody dodaj cukier i mieszaj do jego całkowitego rozpuszczenia. Owoce zmiksuj partiami w blenderze, po czym uzyskaną mieszankę przelej przez sitko z drobnymi oczkami. Dolej koncentrat do lemoniady, sok z cytryny oraz wodę z cukrem. Dokładnie wymieszaj.

Lemoniada z rabarbarem

W dużym rondlu zagotuj wodę z kawałkami rabarbaru i cukrem. Po osiągnięciu wrzenia zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez około 5 minut, bądź do zmięknięcia rabarbaru. Ostudź i zmiksuj w blenderze. Następnie połącz z koncentratem do lemoniady i napojem cytrusowym. Podawaj schłodzone z dodatkiem rabarbaru, cytrusów i kostek lodu.

Dodatkowe informacje

Zamiast zwykłej wody można użyć gazowanej. Przyozdobienie lemioniady kawałkami owoców, liśćmi mięty i fragmentami innych ziół pozwoli na jej wyjątkową prezentację. Najlepiej podawać ją schłodzoną z dodatkowymi kostkami lodu. Podane dane kalorii i składników odżywczych są jedynie przybliżonymi wartościami wyliczonymi na podstawie wszystkich przepisów. Koncentrat do lemoniady można zastąpić zrobionym samodzielnie. Sok z cytryn z łatwością możesz wycisnąć używając wyciskarek do soków.