Lemoniada bez alkoholu
Domowa lemoniada to doskonały pomysł na orzeźwiający napój, który można zarówno podać w ogrodzie jak i zabrać np. na piknik, zabezpieczając termiczne by pozostała chłodna. Tradycyjnie zrobiona z cukru, wody i cytryn może być z łatwością urozmaicona w inne dodatki w postaci owoców, warzyw czy ziół. Przygotowanie lemoniady jest niezwykle proste i nie wymaga dużo czasu - zazwyczaj wystarczy kilka do kilkunastu minut. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji na bezalkoholową lemoniadę dla całej rodziny.

Klasyczna lemoniada
Podgrzej 2 szklanki wody w rondlu na średnim ogniu. Gdy będzie ciepła wsyp cukier i mieszaj do rozpuszczenia. Doprowadź do wrzenia, by cukier całkowicie się rozpuścił, a następnie zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Świeżo wyciśnięty sok z cytryn przelej przez sitko o bardzo małych oczkach do dwulitrowego dzbanka. Dodaj syrop cukrowy i wymieszaj do połączenia. Wstaw do lodówki i poczekaj aż mieszanka stanie się zimna. Wyjmij i dolej od 2 do 3 szklanek wody, po czym podaj z kawałkami cytryny i opcjonalnie liśćmi mięty.
Lemoniada z dodatkiem ogórka
Ogórka obierz i usuń z niego pestki (jeśli jest to konieczne). Następnie podziel go na mniejsze kawałki. Tak przygotowanego wsyp do blendera, dodaj 2 szklanki ciepłej wody i cukier. Zmiksuj na gładką masę, po czym przelej przez sitko o drobnych oczkach oddzielając miąższ. Dodaj 4 szklanki zimnej wody i sok z cytryn. Wymieszaj dokładnie. Możesz dodatkowo schłodzić lemoniadę w lodówce przed jej podaniem, a podczas serwowania dodać plastry cytryn i ogórków.
Lemoniada z brzoskwinią i bazylią
Brzoskwinie podziel na mniejsze fragmenty, usuwając z nich pestki. Wrzuć je do dużego rondla, dodaj liście bazylii, cukier oraz wodę. Doprowadź do wrzenia, następnie zredukuj ciepło i duś przez około 5 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia i odstaw na 30 minut. Usuń listki bazylii, wlej sok z cytryny, wymieszaj i wstaw do lodówki. Schłodzoną mieszankę zmiksuj w blenderze z dodatkiem kostek lodu. Podawaj z plasterkami brzoskwiń i listkami bazylii.
Lemoniada z arbuzem i truskawkami
Usuń szypułki z truskawek i podziel owoce na mniejsze części. Arbuza obierz, a następnie pokrój w kostkę. Do gorącej wody dodaj cukier i mieszaj do jego całkowitego rozpuszczenia. Owoce zmiksuj partiami w blenderze, po czym uzyskaną mieszankę przelej przez sitko z drobnymi oczkami. Dolej koncentrat do lemoniady, sok z cytryny oraz wodę z cukrem. Dokładnie wymieszaj.
Lemoniada z rabarbarem
W dużym rondlu zagotuj wodę z kawałkami rabarbaru i cukrem. Po osiągnięciu wrzenia zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez około 5 minut, bądź do zmięknięcia rabarbaru. Ostudź i zmiksuj w blenderze. Następnie połącz z koncentratem do lemoniady i napojem cytrusowym. Podawaj schłodzone z dodatkiem rabarbaru, cytrusów i kostek lodu.
Dodatkowe informacje
Zamiast zwykłej wody można użyć gazowanej. Przyozdobienie lemioniady kawałkami owoców, liśćmi mięty i fragmentami innych ziół pozwoli na jej wyjątkową prezentację. Najlepiej podawać ją schłodzoną z dodatkowymi kostkami lodu. Podane dane kalorii i składników odżywczych są jedynie przybliżonymi wartościami wyliczonymi na podstawie wszystkich przepisów. Koncentrat do lemoniady można zastąpić zrobionym samodzielnie. Sok z cytryn z łatwością możesz wycisnąć używając wyciskarek do soków.