Lemoniada z alkoholem - wódką
Lemoniada to idealny pomysł na orzeźwienie podczas upalnych dni. Tradycyjnie zrobiona z cukru, wody i cytryn może być z łatwością urozmaicona w inne dodatki w postaci owoców, warzyw czy ziół. Do jej przygotowania zazwyczaj nie potrzeba wielu umiejętności i dużej ilości czasu, co stanowi kolejną zaletę tego napoju. Lemoniada z dodatkiem wódki może być ciekawą propozycją na przyjęcie w gronie znajomych organizowane tak w ogrodzie, jak i np. podczas pikniku. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji.

Lemoniada z sokiem żurawinowym
W dzbanku połącz ze sobą sok z limonki i sok żurawinowy. Schłodź w lodówce. Dodaj malibu i wódkę, dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj schłodzonego Sprite lub inny gazowany napój o podobnym, cytrusowym smaku. Zmieszaj ze sobą i od razu podawaj, dodając kostki lodu.
Lemoniada z czarnym bzem
Przygotuj lemoniadę wyciskając sok z cytryn np. przy pomocy wyciskarki. W dzbanku zmieszaj ją z wódką i likierem z czarnego bzu. Następnie wstaw do lodówki, by mieszanka dokładnie się schłodziła. Podczas podania dodaj do szklanek wodę gazowaną w preferowanej ilości. Szklanki możesz udekorować kawałkami cytryn dla ciekawszej prezentacji wizualnej.
Lemoniada z białym winem i malinami
Do dużego dzbanka (około 4,5 L) wlej białe wino i wódkę. Dodaj mrożony koncentrat do lemoniady i odstaw na bok, tak by ten się dokładnie rozpuścił. W międzyczasie połowę malin rozgnieć w małej misce. Dodaj do płynu w dzbanku. Wymieszaj i wstaw do lodówki na około godzinę. Napój gazowany o smaku cytrynowo-limonkowym dodaj w chwili podania lemoniady. Wrzuć pozostałe maliny, nie dzieląc ich na mniejsze kawałki. Podawaj z lodem i kawałkami cytryn dla ciekawszej prezentacji wizualnej i dodatkowego schłodzenia.
Lemoniada z mango i truskawkami
Mango obierz i pokrój na mniejsze kawałki, z truskawek usuń szypułki i również je podziel na fragmenty. Następnie zamróź je (możesz to zrobić dzień lub kilka dni wcześniej). Kawałki mango wrzuć do blendera, dolej 1/3 wódki, szklankę lemoniady oraz szklankę kostek lodu. Zmiksuj na gładko, po czym przelej do innego pojemnika i wstaw do zamrażarki na około 30 minut. W tym czasie wyczyść blender z resztek mieszanki. Ponownie go napełnij, wlewając szklankę lemoniady, kolejną 1/3 wódki oraz wrzucając resztę szklankę kostek lodu. Wrzuć truskawki i zblenduj razem. Przelej do pojemnika i zamróź jak poprzednią część. Oczyść blender, a następnie zmieszaj w nim resztę lemoniady, wódki i kostek lodu, miksując na gładką masę. Tę część również zamróź. Podczas podania nalewaj mieszanki warstwami, zaczynając od mango a kończąc na zwykłej lemoniadzie. Pozwoli to na uzyskanie ciekawie prezentującego się napoju. Udekoruj np. kawałkami truskawek i plasterkami cytryny.
Lemoniada z lawendą
Wlej wodę do rondelka, dosyp cukier i odpal ogień. Zagotuj, mieszając by dokładnie rozpuścić cukier. Następnie wrzuć gałązki lawendy i zdejmij mieszankę z kuchenki, odstawiając ją do całkowitego wystudzenia. Przemieszaj od czasu do czasu. Brzegi szklanek lub kieliszków do martini udekoruj cukrem i kawałkami cytryny. Wypełnij shaker kostkami lodu, przelej do niego syrop lawendowy. Dodaj sok z cytryny oraz wódkę. Wstrząsaj tak długo by składniki dokładnie się wymieszały, a napój stał się bardzo zimny. Wsyp po kilka kostek lodu do przygotowanych naczyń, następnie przelej do nich mieszankę z shakera, dzieląc na dwie porcje. Udekoruj gałązkami lawendy i plasterkami cytryny.
Dodatkowe informacje
Podane dane kalorii i składników odżywczych są jedynie przybliżonymi wartościami wyliczonymi na podstawie wykorzystanych przepisów. Koncentrat do lemoniady można zastąpić zrobionym samodzielnie. Sok z cytryn z łatwością możesz wycisnąć używając wyciskarek do soków. Lemoniadę najlepiej podawać schłodzoną, dodając do niej dodatkowe kostki lodu.