Znajdujesz się w środowisku testowym kuchniasklep.pl
Notice ImageKup na raty i spłacaj po wakacjach! Nawet 10 rat RRSO 0% do spłaty po 3 miesiącach

Lemoniada z alkoholem - wódką

1 h 10 min
2 - 8 porcji

Lemoniada to idealny pomysł na orzeźwienie podczas upalnych dni. Tradycyjnie zrobiona z cukru, wody i cytryn może być z łatwością urozmaicona w inne dodatki w postaci owoców, warzyw czy ziół. Do jej przygotowania zazwyczaj nie potrzeba wielu umiejętności i dużej ilości czasu, co stanowi kolejną zaletę tego napoju. Lemoniada z dodatkiem wódki może być ciekawą propozycją na przyjęcie w gronie znajomych organizowane tak w ogrodzie, jak i np. podczas pikniku. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji.

kalorie
275
tłuszcze
0g
nasycone
0g
cukry
33g
sól
4mg
białka
0g
węglowodany
34g
Lemoniada z alkoholem - wódką
LEMONIADA Z SOKIEM ŻURAWINOWYM
6-8 porcji
wódka
180 ml
świeżo wyciskany sok z limonki
80 ml
sok żurawinowy
80 ml
Malibu
60 ml
lemoniada lub sprite
1 litr
kostki lodu (opcjonalnie)
2 szklanki
LEMONIADA Z CZARNYM BZEM
8 porcji
wódka
355 ml
likier z czarnego bzu
240 ml
lemoniada ze świeżo wyciskanych cytryn
475 ml
woda gazowana
1 butelka (wg uznania)
LEMONIADA Z BIAŁYM WINEM I MALINAMI
8 porcji
białe wino
750 ml
wódka
2 szklanki
mrożony koncentrat lemoniady malinowej
1 puszka
soda cytrynowo-limonkowa
5 filiżanek
świeże maliny
1 opakowanie
LEMONIADA Z MANGO I TRUSKAWKAMI
4 porcje
wódka
175 ml
lemoniada domowa lub kupiona
3 szklanki
mrożone mango
2 szklanki
mrożone posiekane truskawki
2 szklanki
kostki kodu
3 szklanki
cytryna, truskawki (opcjonalnie)
do dekoracji
LEMONIADA Z LAWENDĄ
2 porcje
wódka schłodzona
120 ml
świeżo wyciskany sok z cytryny
0,5 szklanki
cukier drobnoziarnisty
0,5 szklanki + do dekoracji
woda
0,5 szklanki
lawenda
6 gałązek + do dekoracji
połowa cytryny (opcjonalnie)
do dekoracji

Lemoniada z sokiem żurawinowym

W dzbanku połącz ze sobą sok z limonki i sok żurawinowy. Schłodź w lodówce. Dodaj malibu i wódkę, dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj schłodzonego Sprite lub inny gazowany napój o podobnym, cytrusowym smaku. Zmieszaj ze sobą i od razu podawaj, dodając kostki lodu.

Lemoniada z czarnym bzem

Przygotuj lemoniadę wyciskając sok z cytryn np. przy pomocy wyciskarki. W dzbanku zmieszaj ją z wódką i likierem z czarnego bzu. Następnie wstaw do lodówki, by mieszanka dokładnie się schłodziła. Podczas podania dodaj do szklanek wodę gazowaną w preferowanej ilości. Szklanki możesz udekorować kawałkami cytryn dla ciekawszej prezentacji wizualnej.

Lemoniada z białym winem i malinami

Do dużego dzbanka (około 4,5 L) wlej białe wino i wódkę. Dodaj mrożony koncentrat do lemoniady i odstaw na bok, tak by ten się dokładnie rozpuścił. W międzyczasie połowę malin rozgnieć w małej misce. Dodaj do płynu w dzbanku. Wymieszaj i wstaw do lodówki na około godzinę. Napój gazowany o smaku cytrynowo-limonkowym dodaj w chwili podania lemoniady. Wrzuć pozostałe maliny, nie dzieląc ich na mniejsze kawałki. Podawaj z lodem i kawałkami cytryn dla ciekawszej prezentacji wizualnej i dodatkowego schłodzenia.

Lemoniada z mango i truskawkami

Mango obierz i pokrój na mniejsze kawałki, z truskawek usuń szypułki i również je podziel na fragmenty. Następnie zamróź je (możesz to zrobić dzień lub kilka dni wcześniej). Kawałki mango wrzuć do blendera, dolej 1/3 wódki, szklankę lemoniady oraz szklankę kostek lodu. Zmiksuj na gładko, po czym przelej do innego pojemnika i wstaw do zamrażarki na około 30 minut. W tym czasie wyczyść blender z resztek mieszanki. Ponownie go napełnij, wlewając szklankę lemoniady, kolejną 1/3 wódki oraz wrzucając resztę szklankę kostek lodu. Wrzuć truskawki i zblenduj razem. Przelej do pojemnika i zamróź jak poprzednią część. Oczyść blender, a następnie zmieszaj w nim resztę lemoniady, wódki i kostek lodu, miksując na gładką masę. Tę część również zamróź. Podczas podania nalewaj mieszanki warstwami, zaczynając od mango a kończąc na zwykłej lemoniadzie. Pozwoli to na uzyskanie ciekawie prezentującego się napoju. Udekoruj np. kawałkami truskawek i plasterkami cytryny.

Lemoniada z lawendą

Wlej wodę do rondelka, dosyp cukier i odpal ogień. Zagotuj, mieszając by dokładnie rozpuścić cukier. Następnie wrzuć gałązki lawendy i zdejmij mieszankę z kuchenki, odstawiając ją do całkowitego wystudzenia. Przemieszaj od czasu do czasu. Brzegi szklanek lub kieliszków do martini udekoruj cukrem i kawałkami cytryny. Wypełnij shaker kostkami lodu, przelej do niego syrop lawendowy. Dodaj sok z cytryny oraz wódkę. Wstrząsaj tak długo by składniki dokładnie się wymieszały, a napój stał się bardzo zimny. Wsyp po kilka kostek lodu do przygotowanych naczyń, następnie przelej do nich mieszankę z shakera, dzieląc na dwie porcje. Udekoruj gałązkami lawendy i plasterkami cytryny.

Dodatkowe informacje

Podane dane kalorii i składników odżywczych są jedynie przybliżonymi wartościami wyliczonymi na podstawie wykorzystanych przepisów. Koncentrat do lemoniady można zastąpić zrobionym samodzielnie. Sok z cytryn z łatwością możesz wycisnąć używając wyciskarek do soków. Lemoniadę najlepiej podawać schłodzoną, dodając do niej dodatkowe kostki lodu.