Znajdujesz się w środowisku testowym kuchniasklep.pl
Notice ImageKup na raty i spłacaj po wakacjach! Nawet 10 rat RRSO 0% do spłaty po 3 miesiącach

Marynaty do mięsa z grilla

10 min
6 marynat

Grillowane na świeżym powietrzu mięso często już z daleka kusi swoim aromatem, a i niejednemu przypada do gustu swoim smakiem. Grillować można przeróżne rodzaje i partie mięs, dostosowując ich wybór do własnych preferencji. Sam wybór mięsa to jednak nie wszystko. Równie ważne jest jego odpowiednie przygotowanie jeszcze przed umieszczeniem na ruszcie. Choć można wybrać podstawowe przyprawy lub gotowe mieszanki do grilla, dobrą opcją może być także własnoręczne przygotowanie marynaty. W poniższym przepisie przedstawiamy kilka ciekawych opcji marynowania mięsa na grilla.

kalorie
792
tłuszcze
52.7g
nasycone
7.6g
cukry
57.4g
sól
2.2g
białka
4.7g
węglowodany
73.9g
Marynaty do mięsa z grilla
MARYNATA UNIWERSALNA
oliwa z oliwek
1/4 szklanki
ocet jabłkowy
2 łyżki stołowe
sos sojowy
4 łyżki stołowe
czosnek
3 ząbki
cukier brązowy
1/4 szklanki
chili w proszku
2 łyżeczki
kminek mielony
2 łyżeczki
papryka wędzona mielona
1 łyżeczka
sól kuchenna
2 łyżeczki
pieprz mielony
2 łyżeczki
pieprz cayenne (opcjonalnie)
szczypta
MARYNATA TOSKAŃSKA
oliwa z oliwek
1/3 szklanki
cytryny
2 sztuki
czosnek
6 ząbków
świeży rozmaryn
wg uznania
oregano suszone
1 łyżka stołowa
płatki chili
1/2 lub 1 łyżeczki
sól kuchenna
2 łyżeczki
pieprz mielony
1 łyżeczka
MARYNATA SHAWARMA
oliwa z oliwek
1/4 szklanki
sok z cytryny
z 1 sztuki
miód / syrop klonowy
2 łyżki stołowe
czosnek
3 ząbki
kminek mielony
1 1/2 łyżeczki
papryka wędzona mielona
1 1/2 łyżeczki
cynamon mielony
3/4 łyżeczki
imbir mielony
3/4 łyżeczki
oregano suszone
3/4 łyżeczki
kurkuma mielona
3/4 łyżeczki
sól i pieprz
wg uznania
pieprz cayenne (opcjonalnie)
1/4 łyżeczki
MARYNATA KOREAŃSKA
sos sojowy
1/2 szklanki
ocet ryżowy
2 łyżki stołowe
olej sezamowy
1 łyżka stołowa
cebula
1 mała sztuka
zielona cebulka
2 sztuki
gruszka chińska
1 sztuka
czosnek
4 ząbki
imbir świeży
kawałek
nasiona sezamu
1 łyżka stołowa
cukier brązowy
1/4 szklanki
sól i pieprz
wg uznania
pasta gochujang (opcjonalnie)
1 łyżka stołowa
MARYNATA SŁODKO-OSTRA Z HARISSĄ
oliwa z oliwek
1/3 szklanki
miód
1/3 szklanki
ostra pasta harissa
1/3 szklanki
sok z cytryny
z 1 sztuki
czosnek
2 ząbki
kolendra
1 łyżeczka
kminek
1 łyżeczka
sól
2 łyżeczki
pieprz
1 łyżeczka
pieprz cayenne
1/2 łyżeczki
MARYNATA Z BOURBON
bourbon
1/2 szklanki
ocet balsamiczny
1/4 szklanki
oliwa z oliwek
2 łyżki stołowe
musztarda
1 łyżka stołowa
czosnek
3 ząbki
cukier brązowy
1/3 szklanki
rozmaryn suszony
1 łyżeczka
płatki chili (opcjonalnie)
szczypta

Marynata uniwersalna

Do miski lub słoika wlej ¼ szklanki oliwy z oliwek, 2 łyżki stołowe octu jabłkowego i 4 łyżki sosu sojowego. Zgnieć i dodaj 3 ząbki czosnku. Następnie dodaj 1/4 szklanki cukru brązowego oraz przyprawy: 2 łyżeczki chili, 2 łyżeczki kminku, 1 łyżeczkę papryki wędzonej, 2 łyżeczki soli oraz 2 łyżeczki pieprzu. Opcjonalnie możesz dodać szczyptę pieprzu cayenne. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą. Marynata idealnie nada się do baraniny, kurczaka, wieprzowiny i wołowiny.

Marynata toskańska

Do miski lub słoika wlej 1/3 szklanki oliwy z oliwek. Z dwóch cytryn zetrzyj skórkę i wyciśnij sok - dodaj do oliwy. Zgnieć lub posiekaj i wrzuć 6 ząbków czosnku. Posiekaj i dodaj świeży rozmaryn. Dopraw 1 łyżką stołową oregano, 1/2 lub 1 łyżeczkę płatków chili (dostosowując ilość do preferencji ostrości), 2 łyżeczkami soli i 1 łyżeczką pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą. Marynata idealnie nada się do kurczaka, wieprzowiny i wołowiny.

Marynata shawarma

Do miski lub słoika wlej 1/4 szklanki oliwy z oliwek, sok z 1 cytryny i 2 łyżki stołowe miodu (można zastąpić czystym syropem klonowym). Wyciśnij lub posiekaj 3 ząbki czosnku i dodaj je do reszty. Dopraw dodając 1,5 łyżeczki kminku i 1,5 łyżeczki papryki wędzonej, 3/4 łyżeczki cynamonu, 3/4 łyżeczki mielonego imbiru, 3/4 łyżeczki oregano i 3/4 łyżeczki kurkumy. Dodaj sól i pieprz według uznania. Opcjonalnie dodaj również 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą. Marynata idealnie nada się do baraniny, kurczaka i wołowiny.

Marynata koreańska

Do miski lub słoika wlej 1/2 szklanki sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego i 1 łyżkę oleju sezamowego. Posiekaj i dodaj 1 małą cebulę, 2 zielone cebulki, 4 ząbki czosnku oraz kawałek świeżego imbiru. Pokrój na małe kawałki i dodaj gruszkę. Wsyp 1 łyżkę stołową nasion sezamu i 1/4 szklanki brązowego cukru. Dopraw solą i pieprzem. Opcjonalnie dodaj 1 łyżkę pasty gochujang. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą. Marynata idealnie nada się do kurczaka, wieprzowiny i wołowiny.

Marynata słodko-ostra z harissą

Do miski lub słoika wlej 1/3 szklanki oliwy z oliwek, 1/3 szklanki miodu oraz 1/3 szklanki ostrej pasty harissa. Wyciśnij sok z 1 cytryny i wlej do reszty. Posiekaj i dodaj 2 ząbki czosnku. Następnie dopraw dodając 1 łyżeczkę kolendry, 1 łyżeczkę kminku, 2 łyżeczki soli oraz 1 łyżeczkę pieprzu. Opcjonalnie możesz dodać 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą. Marynata idealnie nada się do baraniny, kurczaka, wieprzowiny i wołowiny.

Marynata z bourbon

Do miski lub słoika wlej 1/2 szklanki bourbon, 1/4 szklanki octu balsamicznego i 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj 1 łyżkę musztardy oraz 3 posiekane ząbki czosnku. Następnie wsyp 1/3 szklanki cukru brązowego oraz 1 łyżeczkę suszonego rozmarynu. Opcjonalnie możesz dodać także szczyptę płatków chili. Dopraw solą i pieprzem dla smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą. Marynata idealnie nada się do baraniny, kurczaka, wieprzowiny i wołowiny.

Dodatkowe informacje:

Podane dane kaloryczne i wartości odżywcze są średnią wartością wyliczoną na podstawie danych ze wszystkich zamieszczonych przepisów. Lista składników jest łączną listą dla wszystkich przepisów - konkretne ilości podane są w opisach marynatach. Ilość marynaty z każdego z przepisów starczy do zamarynowania około 900 gramów surowego mięsa. By uzyskać najlepcze efekty mięso należy marynować przez co najmniej kilka godzin (maksymalnie 2-3 dni), dostosowując czas marynowania do konkretnego gatunku/partii mięsa. Przykładowo kurczaka zaleca się marynować od 6 godzin, a wołowinę od 12 godzin. Wspomniane w przepisie marynaty nadadzą się także do marynowania warzyw - opcja wegetariańska.