Marynaty do mięsa z grilla
Grillowane na świeżym powietrzu mięso często już z daleka kusi swoim aromatem, a i niejednemu przypada do gustu swoim smakiem. Grillować można przeróżne rodzaje i partie mięs, dostosowując ich wybór do własnych preferencji. Sam wybór mięsa to jednak nie wszystko. Równie ważne jest jego odpowiednie przygotowanie jeszcze przed umieszczeniem na ruszcie. Choć można wybrać podstawowe przyprawy lub gotowe mieszanki do grilla, dobrą opcją może być także własnoręczne przygotowanie marynaty. W poniższym przepisie przedstawiamy kilka ciekawych opcji marynowania mięsa na grilla.

Marynata uniwersalna
Do miski lub słoika wlej ¼ szklanki oliwy z oliwek, 2 łyżki stołowe octu jabłkowego i 4 łyżki sosu sojowego. Zgnieć i dodaj 3 ząbki czosnku. Następnie dodaj 1/4 szklanki cukru brązowego oraz przyprawy: 2 łyżeczki chili, 2 łyżeczki kminku, 1 łyżeczkę papryki wędzonej, 2 łyżeczki soli oraz 2 łyżeczki pieprzu. Opcjonalnie możesz dodać szczyptę pieprzu cayenne. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą. Marynata idealnie nada się do baraniny, kurczaka, wieprzowiny i wołowiny.
Marynata toskańska
Do miski lub słoika wlej 1/3 szklanki oliwy z oliwek. Z dwóch cytryn zetrzyj skórkę i wyciśnij sok - dodaj do oliwy. Zgnieć lub posiekaj i wrzuć 6 ząbków czosnku. Posiekaj i dodaj świeży rozmaryn. Dopraw 1 łyżką stołową oregano, 1/2 lub 1 łyżeczkę płatków chili (dostosowując ilość do preferencji ostrości), 2 łyżeczkami soli i 1 łyżeczką pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą. Marynata idealnie nada się do kurczaka, wieprzowiny i wołowiny.
Marynata shawarma
Do miski lub słoika wlej 1/4 szklanki oliwy z oliwek, sok z 1 cytryny i 2 łyżki stołowe miodu (można zastąpić czystym syropem klonowym). Wyciśnij lub posiekaj 3 ząbki czosnku i dodaj je do reszty. Dopraw dodając 1,5 łyżeczki kminku i 1,5 łyżeczki papryki wędzonej, 3/4 łyżeczki cynamonu, 3/4 łyżeczki mielonego imbiru, 3/4 łyżeczki oregano i 3/4 łyżeczki kurkumy. Dodaj sól i pieprz według uznania. Opcjonalnie dodaj również 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą. Marynata idealnie nada się do baraniny, kurczaka i wołowiny.
Marynata koreańska
Do miski lub słoika wlej 1/2 szklanki sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego i 1 łyżkę oleju sezamowego. Posiekaj i dodaj 1 małą cebulę, 2 zielone cebulki, 4 ząbki czosnku oraz kawałek świeżego imbiru. Pokrój na małe kawałki i dodaj gruszkę. Wsyp 1 łyżkę stołową nasion sezamu i 1/4 szklanki brązowego cukru. Dopraw solą i pieprzem. Opcjonalnie dodaj 1 łyżkę pasty gochujang. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą. Marynata idealnie nada się do kurczaka, wieprzowiny i wołowiny.
Marynata słodko-ostra z harissą
Do miski lub słoika wlej 1/3 szklanki oliwy z oliwek, 1/3 szklanki miodu oraz 1/3 szklanki ostrej pasty harissa. Wyciśnij sok z 1 cytryny i wlej do reszty. Posiekaj i dodaj 2 ząbki czosnku. Następnie dopraw dodając 1 łyżeczkę kolendry, 1 łyżeczkę kminku, 2 łyżeczki soli oraz 1 łyżeczkę pieprzu. Opcjonalnie możesz dodać 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą. Marynata idealnie nada się do baraniny, kurczaka, wieprzowiny i wołowiny.
Marynata z bourbon
Do miski lub słoika wlej 1/2 szklanki bourbon, 1/4 szklanki octu balsamicznego i 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj 1 łyżkę musztardy oraz 3 posiekane ząbki czosnku. Następnie wsyp 1/3 szklanki cukru brązowego oraz 1 łyżeczkę suszonego rozmarynu. Opcjonalnie możesz dodać także szczyptę płatków chili. Dopraw solą i pieprzem dla smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą. Marynata idealnie nada się do baraniny, kurczaka, wieprzowiny i wołowiny.
Dodatkowe informacje:
Podane dane kaloryczne i wartości odżywcze są średnią wartością wyliczoną na podstawie danych ze wszystkich zamieszczonych przepisów. Lista składników jest łączną listą dla wszystkich przepisów - konkretne ilości podane są w opisach marynatach. Ilość marynaty z każdego z przepisów starczy do zamarynowania około 900 gramów surowego mięsa. By uzyskać najlepcze efekty mięso należy marynować przez co najmniej kilka godzin (maksymalnie 2-3 dni), dostosowując czas marynowania do konkretnego gatunku/partii mięsa. Przykładowo kurczaka zaleca się marynować od 6 godzin, a wołowinę od 12 godzin. Wspomniane w przepisie marynaty nadadzą się także do marynowania warzyw - opcja wegetariańska.