Niemieckie precle
Niemieckie precle są tradycyjnym wypiekiem na bazie drożdży i mąki pszennej, podawanym na słono. Ich charakterystyczny kształt z grubszymi "brzuszkami" i cieńszymi, chrupiącymi "ramionami" wywodzi się z historycznego regionu Niemiec - Szwabii. Serwowane z masłem, solą lub szynką mogą być świetnym dodatkiem do śniadania czy wytrawną przekąską między posiłkami. Prezentowany przepis jest prosty w wykonaniu i pozwoli uzyskać do 12 sztuk precli.

Przygotowywanie ciasta
Do szklanki z letnią wodą wsyp 4,5 łyżeczki drożdży. W dużej misce wymieszaj sól kuchenką z mąką, a następnie zrób dołek na środku do którego wsyp cukier. W ten sam dołek wlej rozpuszczone w wodzie drożdże i odstaw miskę na 15 minut. Po tym czasie dodaj masło (wyjmij je wcześniej z lodówki, by było miękkie) i ugnieć składniki na gładkie ciasto. Możesz to zrobić ręcznie lub używając miksera z odpowiednim narzędziem. Ponownie odstaw ciasto na bok, tym razem na 30 minut.
Formowanie precli
Po wskazanym w poprzednim kroku czasie podziel ciasto na 12 równych części. Te rozwałkuj tak by miały około 50 cm i zwężały się na końcach. Ważne by pasy nie były zbyt grube, bo utrudni to uzyskanie pożądanego kształtu oraz zbyt ciepłe podczas wałkowania, bo mogą się rozrywać. By ukształtować precla umieść pas ciasta na papierze do pieczenia, tworząc literę U. Następnie złap oba końce i skrzyżuj je dwa razy ze sobą. Skręć w dół i połóż złączone końce nad dolną krawędzią litery U. Powtórz tak z każdym preclem, po czym wsadź je do lodówki na około godzinę bez przykrywania.
Pieczenie i serwowanie
Piekarnik rozgrzej do 220 lub 250 stopni Celsjusza nie używając termoobiegu. Wyjmij precle z lodówki. W dużym rondlu lub średnim garnku zagotuj wodę, po czym powoli wsyp do niej sodę oczyszczoną. Trzymaj bezpieczny dystans podczas tej czynności - soda dość mocno zareaguje z wodą, jednak po chwili bulgotanie powinno się uspokoić. Pomagając sobie łyżką cedzakową włóż po kolei każdy z precli do mieszanki na 10 sekund (możesz też na 20 - po 10 z każdej strony), po czym przełóż je na papier do pieczenia. Ponacinaj brzuszki pojedynczym cieciem ostrego noża lub żyletki i posyp precle gruboziarnistą solą, dozując jej ilość według własnych preferencji. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut. Serwuj same w sobie, z dodatkiem szynki lub masła.