Znajdujesz się w środowisku testowym kuchniasklep.pl
Notice ImageKup na raty i spłacaj po wakacjach! Nawet 10 rat RRSO 0% do spłaty po 3 miesiącach

Pastel de nata

2 h 30 min
40 tart

Pastel de nata (Pasteis de Nata) to popularne, tradycyjne portugalskie tarty budyniowe na bazie ciasta ciasta kruchego, ciasta filo lub ciasta francuskiego wywodzące się z Lizbony, gdzie powstały jako sposób na niemarnowanie dużej ilości żółtek jajek. Można je spotkać również pod nazwą Pastel de Belem - sprzedawane pod tą nazwą są chronione patentem, a ich przepis należy do cukierni. Tarty te swoim pysznym słodkim smakiem zachwycą podczas spotkania ze znajomymi, rodzinnego weekendu czy imprezy. Choć wydają się skomplikowane w przygotowaniu, w rzeczywistości sprostają im także początkujący.

kalorie
83
tłuszcze
1g
nasycone
1g
cukry
7g
sól
0.02g
białka
2g
węglowodany
17g
Pastel de nata
mąka uniwersalna
300 g + wg potrzeby
masło niesolone
227 g
zimna woda
365 ml
mleko
295 ml
żółtka jajek
6 dużych
cukier drobnoziarnisty
265 g
cukier puder (dodatkowe)
wg uznania
laska cynamonu
1 sztuka
zmielony cynamon
wg uznania
ekstrakt waniliowy
1/2 łyżeczki
sól morska
1/4 łyżeczki

Przygotowanie ciasta na tarty

Odpowiednio wcześniej wyjmij masło z lodówki by zyskało temperaturę pokojową, a następnie wymieszaj je na gładką masę. Z pomocą miksera połącz ze sobą 275 g mąki, około 207 ml wody i sól morską tak by uzyskać puszyste ciasto o gładkiej strukturze. Pokryj powierzchnię roboczą odrobiną mąki, by zapobiec przywarciu ciasta, a następnie rozwałkuj ciasto na kwadrat o boku około 15 cm. Następnie obsyp dodatkową mąką i pokryj folią, odstawiając na kwadrans. Po tym czasie ponownie rozwałkuj ciasto, tym razem na powierzchnię o boku około 45 cm, upewniając się co jakiś czas że ciasto nie przywiera do spodu. Wyrównaj krawędzie, usuń nadmiar mąki, po czym szpatułką równo rozprowadzać 1/3 masła po 2/3 powierzchni ciasta, zostawiając 2,5-centymetrową przestrzeń przy krawędzi. Delikatnie złoż ciasto, zaczynając od strony nieposmarowanej masłem, a następnie przykrywając ją połową z posmarowanej masłem. Dłońmi wyklep ciasto, by pozbyć się pęcherzyków powietrza, po czym dokładnie połącz jego krawędzie. Obróć ciasto o 90 stopni, tak by zagięcie było skierowane w twoją stronę. Podnieś i oprósz powierzchnię blatu mąką. Ponownie rozwałkuj ciasto na kwadrat o boku 45 cm, po czym powtórz przekładanie masłem i zawijanie jak poprzednio. Po tym jeszcze raz obróć ciasto o 90 stopni i rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach około 46 x 53 cm, tak by krótszy bok był tym przed tobą. Pokryj pozostałą częścią masła, a następnie zwiń ciasto w rulon, na bieżąco pozbywając się nadmiaru mąki. Przytnij końcówki i podziel na pół. Tak przygotowane umieść zawinięte w folii w lodówce na minimum 2 godziny. (możesz przygotować ciasto dzień wcześniej i zostawić je na noc w lodówce)

Przygotowanie kremu

W misce o średniej wielkości wymieszaj na gładko około 25 g mąki i 60 ml mleka. Podgrzej 158 ml wody z cukrem i laską cynamonu do temperatury wrzenia. Jednocześnie w innym naczyniu podgrzej pozostałe mleko, które gdy stanie się gorące wymieszaj z mieszanką z mąką. Usuń laskę cynamonu, a syrop cukrowy wlej powoli do reszty, energicznie ubijając. Dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj dokładnie. Ubij żółtka i dodaj je do reszty gdy mieszanka nieco ostygnie (powinna być ciepła, a nie gorąca). Przelej do miski, pokryj folią i odstaw na bok.

Pieczenie i dekorowanie tart

Piekarnik rozgrzej do 290 stopni i wstaw kratkę na górnej, trzeciej pozycji. Przygotuj foremki do tartaletek lub muffinek. Wyjmij ciasto z lodówki i rozciągnij do około 41 cm długości. Pokrój ciasto na kawałki o grubości od 2 do 2,5 cm, a następnie umieść uzyskane fragmenty w foremkach. Do szklanki nalej nieco wody i zanurz w niej palce. Następnie lekko zwilżonymi rozprowadź ciasto po foremkach, tak by na krawędziach było grubsze niż na środku. Następnie wypełnij je kremem w 3/4 objętości. Tak przygotowane umieszczaj i piecz po kilka w piekarniku. Może to zająć około 10 min w przypadku form do muffinek lub około 15 min w formach klasycznych. Efektem końcowym powinny być pofałdowane, przyrumienione zewnętrzne powierzchnie. Gotowe tarty odstaw do przestygnięcia a następnie usuwaj z foremek. Udekoruj cukrem pudrem i zmielonym cynamonem przestygnięte ciasta.