Znajdujesz się w środowisku testowym kuchniasklep.pl
Notice ImageKup na raty i spłacaj po wakacjach! Nawet 10 rat RRSO 0% do spłaty po 3 miesiącach

Pieczywo czosnkowe

18 min
4-8 porcji

Pieczywo czosnkowe jest wyjątkowo proste w przygotowaniu, a jego wyrazisty smak sprawia, że stanowi doskonały dodatek do przeróżnych dań obiadowych i śniadaniowych m.in. jajecznicy, mięs czy zup. Może być także przystawką podaną przed głównym posiłkiem czy przekąską podczas imprezy. Do jego zrobienia najlepiej sprawdzą się bagietki francuskie lub włoskie. W prezentowanym przepisie użyto świeżych ząbków czosnku, jednak można w razie potrzeby zastąpić go granulowanym. Dwa sposoby na jego przygotowanie pozwolą dostosować pieczywo do własnych preferencji.

kalorie
254
tłuszcze
13g
nasycone
7g
cukry
2g
sól
0.31g
białka
5g
węglowodany
28g
Pieczywo czosnkowe
bagietka francuska lub włoska
450 g
masło niesolone
112 g
świeży czosnek
2 duże ząbki
świeża natka pietruszki (opcjonalne)
25 g

Przygotowanie wstępne

Wyjmij masło by zmiękło. Ząbki czosnku obierz i zgnieść przez praskę. Dokładnie wymieszaj masło z czosnkiem, by oba składniki się ze sobą dobrze połączyły. Pietruszkę drobno posiekaj i wymieszaj z resztą. Rozgrzej piekarnik do 175°C.

Pieczenie bagietki metoda I

Prezentowana metoda pozwala uzyskać chrupiącą bagietkę. Pieczywo pokrój wzdłuż na pół i pokryj masłem z czosnkiem i pietruszką. Przełóż na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 10 minut. Brzegi bagietki powinny zmienić kolor na złotawo-brązowy, ale się nie przypalić. Wyjmij gotową bagietkę i odczekaj około minuty. Po tym czasie pokrój ją na mniejsze kawałki, przełóż na talerz lub do miseczki i podaj na ciepło.

Pieczenie bagietki metoda II

Jeśli jednak wolisz by pieczywo było bardziej miękkie, przygotuj je poniższą metodą. Bagietkę natnij co 2,5 cm, nie przecinając do końca jej dolnej części. Łyżeczką umieść przygotowaną pastę czosnkową pomiędzy kromkami. Zawiń bagietkę w folię aluminiową i umieść w rozgrzanym piekarniku na 15 minut. Pieczywo powinno się zrobić ciepłe, a masło rozpuścić. Wyjmij z piekranika, rozwiń, odczekaj chwilę, po czym pokrój bagietkę do końca i podaj jak w poprzedniej metodzie.