Pomysły na sałatki do grilla
Grillując w okresie wiosenno-letnim warto dbać o odpowiednie zróżnicowanie jedzonych w ten sposób posiłków. Przygotowane ze świeżych składników sałatki idealnie pasować będą do grilla, przełamując smak mięs i jednocześnie dopełniając posiłek witaminami i składnikami mineralnymi. Choć wyjątkowo proste w zrobieniu, niekiedy po prostu brakuje nam pomysłu na to z czego je przygotować. W poniższym przepisie przedstawiamy 8 pomysłów na sałatki, które tworzone są nie tylko przez różne warzywa, ale i owoce oraz nasiona.

Pomysł 1: sałatka z pomidorami i ogórkami
Pomidorki pokrój na połowki. Ogórka przetnij dwukrotnie wzdłuż długości tworząc cztery osobne kawałki i pokrój je na plasterki. Cebulę pokrój w cienkie paski. Gotowe kawałki wrzucaj do miski. W szklance wymieszaj oliwę, ocet, czosnek w proszku, sól i świeżo mielony pieprz. Wlej do warzyw i dokładnie połącz w całość. Odstaw na minimum 15 minut w temperaturze pokojowej lub umieść w lodówce do 12 godzin. Przed podaniem posiekaj wybrane zioła i posyp nimi sałatkę.
Pomysł 2: sałatka z kapustą, marchewką i kremowym sosem
Z kapusty usuń rdzeń i pokrój ją na cienkie paski. Wrzuć do miski. Ogórki, szalotki, rzodkiewki i marchewki (obrane jeśli jest taka potrzeba), pokrój na cienkie, przypominające zapałki paski. Możesz to zrobić nożem lub pomagając sobie szatkownicą. Dodaj do kapusty, wstępnie mieszając. Przygotuj dressing. W osobnej misce umieść pół szklanki śmietany i 1/4 szklanki maślanki o niskiej zawartości tłuszczu. Dodaj sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Opcjonalnie dla bardziej pikantnego smaku możesz dodać również odrobinę sosu Louisiana. Dopraw solą i pieprzem. Koperek, pietruszkę i szczypiorek posiekaj drobno i wrzuć do reszty. Wymieszaj, dokładnie łącząc ze sobą wszystkie składniki i dodaj do warzyw. Połącz w całość i podaj obsypane świeżym koperkiem.
Pomysł 3: sałatka ze świeżym groszkiem, szparagami i zieloną fasolą
Szparagi podziel na połówki i wrzuć do odpowiednio dużej miski. Podobnie postąp z zieloną fasolką szparagową. Uprzednio ugotowanego brokuła pokrój na około 2 cm kawałki, rzodkiewki i cebulki pokrój w paski. Dodaj do reszty. Kapustę poszatkuj i również wrzuć do miski. Następnie dodaj groszek i lekko wymieszaj wszystkie warzywa ze sobą. Przygotuj dressing łącząc oliwę z musztardą i sokiem z cytryny i dodaj go do sałatki. Całość dokładnie wymieszaj. Podając obsyp posiekanymi liśćmi mięty.
Pomysł 4: sałatka letnia z pomidorkami i awokado
Pomidory i awokado pokrój na mniejsze kawałki (najlepiej takie na jednego gryza). Cebulę, ogórka i rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki. Jicamę pokrój na zapałki. Wrzuć wszystkie składniki do odpowiednio dużej miski i przemieszaj. W szklance połącz oliwę z sokiem z limonki i solą. Następnie wlej do warzyw i dokładnie wymieszaj całość. Podając obsyp płatkami soli morskiej i liśćmi kolendry.
Pomysł 5: sałatka z brokułem i migdałami
Brokuła pokrój w małe kawałki i ugotuj. W międzyczasie obierz i zetrzyj marchewki, a cebulę pokrój w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa wrzuć do odpowiednio dobranej miski. Dodaj suszoną żurawinę oraz płatki migdałów. Opcjonalnie możesz dodać podsmażone na patelni i pocięte na kawałki plasterki boczku. Przemieszaj. W szklance połącz majonez z octem jabłkowym, doprawiając solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj do warzyw i dokładnie wymieszaj całość.
Pomysł 6: sałatka z granatem i nasionami
Nasiona dyni i słonecznika podsmaż na rozgrzanej patelni. Pomidorki podziel na połówki, ogórka pokrój na mniejsze kawałki, a sałaty poszatkuj w paski. Wrzuć do miski i dodaj nasiona granatu, dyni i słonecznika oraz rzeżuchę. W małej miseczce lub szklance umieść musztardę, oliwę z oliwek i miód. Cytrynę podziel na pół i wyciśnij z niej sok, dodając go do mieszanki. Dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Gotową mieszankę dodaj do warzyw i wymieszaj całość, tak by składniki dobrze się ze sobą połączyły.
Pomysł 7: sałatka z brzoskwiniami i serem włoskim
Kromki brioche pokrój na kostki i podsmaż na patelni, by stały się chrupiące. Sałaty rzymskie pokrój w ćwiartki. Z brzoskwiń usuń pestki i pokrój je na kawałki. Wrzuć do odpowiednio dużej miski razem z kostkami brioche. W osobnym naczyniu przygotuj dressing, łącząc ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz odsączone i drobno posiekane kapary. Dodaj do reszty. Burattę lub mozzarellę porwij na kawałki i dodaj do sałatki. Następnie dokładnie wymieszaj składniki ze sobą. Przed podaniem dodaj liście bazylii i tymianku.
Pomysł 8: sałatka ze szpinakiem, serem feta i truskawkami
Orzechy pekan upraż na uprzednio rozgrzanej patelni i posiekaj. Truskawki podziel na mniejsze kawałki, a cebulę pokrój w cienkie paski. Wrzuć do miski i dodaj uprzednio umyte i osuszone liście szpinaku baby. Dodaj również orzechy oraz rozdrobnione kawałki sera feta. W miseczce lub szklance przygotuj dressing, łącząc oliwę z oliwek, musztardę i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj do reszty. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki ze sobą.