Znajdujesz się w środowisku testowym kuchniasklep.pl
Notice ImageKup na raty i spłacaj po wakacjach! Nawet 10 rat RRSO 0% do spłaty po 3 miesiącach
1 h 15 min
3 szklanki

Dynia zawiera wiele minerałów i witamin, nie tracąc ich w procesie obróbki cieplnej. Puree z dyni jest proste w przygotowaniu i daje wiele możliwości wykorzystania w przeróżnych przepisach tak na dania wytrawne jak i słodkie. Z powodzeniem użyć go można do dipów do nachosów, zup, tart, muffinek czy upieczenia chleba. Sprawdzi się także jako nadzienie do naleśników i składnik nadzienia do pierogów. Kolacja lub śniadanie z puree dyniowym? Tu też bez problemu można znaleźć co najmniej kilka możliwości - odnajdzie się np. jako składnik pasty na kanapki czy dodatek do owsianki.

kalorie
130
tłuszcze
1g
nasycone
1g
cukry
14g
sól
5mg
białka
5g
węglowodany
33g
Puree z dyni
dynia
1,5-2 kg

Przygotowania wstępne

Niezależnie od wyboru metody przygotowania puree dynię należy dokładnie umyć, oczyszczając ją z bakterii i brudu.

METODA I

Pierwszą metodą przygotowania puree jest zrobienie go na bazie dyni upieczonej w piekarniku. Daje to puree o nieco mocniejszym kolorze, jednak jest to sposób który zajmuje więcej czasu.

Przygotowanie dyni

Oddziel łodygę, krojąc dynię na połowki i z pomocą łyżki usuń pestki i włókniste części. Następnie podziel ją na ćwiartki lub większe kawałki (jeśli warzywo jest nieduże, można zostawić je jako połówki). Rozłóż je na pokrytej papierem do pieczenia blaszce lub brytfannie, skórką do góry.

Pieczenie i miksowanie

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Gdy się nagrzeje umieść w nim blaszkę z kawałkami dyni i piecz przez 45-60 min, w zależności od wielkości kawałków. Dynia będzie gotowa gdy stanie się miękka. Możesz to łatwo sprawdzić nakłuwając ją widelcem w kilku miejscach. Gotową dynię odstaw do ostygnięcia, aż będzie można bezpiecznie wziąć kawałki do ręki. Wydrąż miąższ, przekładając go do miski lub kielicha robota kuchennego (podczas pieczenia skórka może sama odejść w niektórych miejscach). Z pomocą blendera lub malaksera przetwórz na gładką masę, w przypadku dużej ilości możesz robić to porcjami.

METODA II

Drugą metodą przygotowania puree jest zrobienie go na bazie dyni gotowanej. Ten sposób jest równie prosty, lecz nie aż tak czasochłonny - zajmie około połowę mniej czasu.

Przygotowanie dyni

Podziel dynię na połówki lub ćwiartki, usuwając łodygę. Z pomocą łyżki wstępnie pozbądź się pestek i włóknistych części. Tak przygotowanie kawałki obierz nożem ze skórki i wytnij z nich pozostałości włóknistych części. Następnie potnij je na kostkę o wymiarach 2,5 cm.

Gotowanie i miksowanie

Kawałki dyni włóż do rondla lub garnka o odpowiedniej wielkości i zalej wodą, tak by zostały nią całkiem zakryte. Nastaw i zagotuj. Po zagotowaniu zmniejsz gaz i gotuj przez 10-15 minut, sprawdzając gotowość kawałków poprzez nakłuwanie ich widelcem - powinny stać się miękkie. Gotową dynię odcedź z pomocą sitka, które następnie umieść na garnku aby kawałki ostygły i ociekły z nadmiaru wody. Po przestygnięciu przetwórz w robocie kuchennym na gładką masę, w razie potrzeby robiąc to porcjami.

Konsystencja puree

Uzyskane puree nie powinno być ani zbyt mokre ani zbyt suche. Jeśli mus wyjdzie zbyt wodnisty, nadmiar wody osączyć można przelewając go na gęste sitko lub sitko pokryte gazą i odstawiając na około godzinę (dłużej jeśli będzie trzeba). Z kolei jeśli puree będzie zbyt suche podczas blendowania należy dodać do niego wodę, dozując ją łyżkami stołowymi, aby łatwo kontrolować jej ilość, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Przechowywanie

Gotowe puree należy przechowywać w przeznaczonych do żywności, szczelnych pojemnikach, słoikach lub woreczkach strunowych w warunkach chłodniczych. Umieszczone w lodówce należy wykorzystać w ciągu 4-7 dni (optymalne jest trzymanie go nie dłużej niż 5 dni). By przechować puree przez dłuższy czas należy zamrozić je najlepiej dzieląc od razu na porcje. W ten sposób można trzymać mus do 3-4 miesięcy. Alternatywną opcją dłuższego przechowywania puree jest jego pasteryzowanie. W tym celu umieść je w czystych, wyparzonych słoikach, które następnie dokładnie zakręć. Włóż je do dużego garnka i zalej wodą do ¾ wysokości. Mus należy pasteryzować trzykrotnie przez 3 dni. Pierwszego dnia przez co najmniej godzinę, drugiego przez pół godziny a trzeciego przez kwadrans.

Dodatkowe informacje:

Do przygotowania puree najlepiej wybrać niezbyt duże, ale ciężkie jak na swój rozmiar okazy dyni, zwracając uwagę by nie miały siniaków i miękkich plam. By ich nie zmarnować pestki można oczyścić i wysuszyć. Będą zdrowym dodatkiem lub przekąską. Puree wykorzystać można w przepisach gdzie potrzebny jest mus z dyni zamiast tego w puszce. Po rozmrożeniu mus może być bardziej mokry. Jeśli tak się stanie wystarczy odsączyć z niego nadmiar wody.