Znajdujesz się w środowisku testowym kuchniasklep.pl
Notice ImageKup na raty i spłacaj po wakacjach! Nawet 10 rat RRSO 0% do spłaty po 3 miesiącach

Quesadillas z kurczakiem

40 min
4 porcje

Nazwa tego meksykańskiego dania pochodzi od hiszpańskiego słowa “Queso” oznaczającego ser, a więc łatwo możemy się domyśleć co jest głownym jego składnikiem. Quesadillas to bardzo szybkie w przygotowaniu kanapki z tortillą wypełnione serowym nadzieniem które łatwo dostosować do własnego gustu. Poza serem jednym z głównych składników jest kurczak lub wołowina oraz warzywa. W poniższym przepisie pokażemy jak przygotować Qesadillas z kurczakiem i słodką papryką.

kalorie
680
tłuszcze
38.6g
nasycone
14.6g
cukry
4.2g
sól
1.1g
białka
49.2g
węglowodany
35.3g
Quesadillas z kurczakiem
tortilla
4 szt.
ser cheddar
200 g
ser mozzarella
200 g
pierś z kurczaka
300 g
cebula
1 połówka
czosnek
1 ząbek
olej
1 łyżka
słodka papryka
1 szt.
papryka jalapeño
1 szt.
papryka jalapeño
1 szt.
oregano
1 łyżeczka
kmin rzymski
1 łyżeczka
papryka wędzona
½ łyżeczki
awokado
1 szt.
śmietana 18%
3 łyżki
limonka
1 połówka
sól
szczypta
pieprz
szczypta

Kurczak

Pokroić cebulę i czosnek w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię i podgrzać na niej kmin rzymski. Gdy przyprawa uwolni swój aromat wlać łyżkę oleju. Wrzucić pokrojoną na kostkę lub paski pierś z kurczaka. Doprawić kurczaka łyżeczką papryki wędzonej i oregano. Po 5 minutach dodać pokrojoną słodką paprykę oraz jalapeño. Papryka jalapeño charakteryzuje się średnią ostrością więc zalecamy dostosować jej ilość do własnych preferencji. Po ugotowaniu kurczaka zdjąć z ognia i odłożyć na bok.

Tortilla i ser

Zetrzeć ser cheddar i mozzarella na tarce. Rozgrzać piekarnik do 150°C lub suchą patelnię na średnim ogniu. Na tortilli wyłożyć kurczaka z papryką oraz warstwę sera cheddar i mozzarella. Po wyłożeniu składników przykryć drugą tortillą i powtórzyć proces dla reszty placków. Piec lub smażyć po obu stronach do roztopienia sera i przyrumienienia tortilli. Gotowe Quesadillas pokroić na 4, 6 lub 8 części.

Sos z awokado

Obrać dojrzałe awokado i zmiażdzyć miąsz na gładką masę w misce. Wmieszać śmietanę i sok z limonki. Całość doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Podawać w formie dipu.