Quesadillas z kurczakiem
Nazwa tego meksykańskiego dania pochodzi od hiszpańskiego słowa “Queso” oznaczającego ser, a więc łatwo możemy się domyśleć co jest głownym jego składnikiem. Quesadillas to bardzo szybkie w przygotowaniu kanapki z tortillą wypełnione serowym nadzieniem które łatwo dostosować do własnego gustu. Poza serem jednym z głównych składników jest kurczak lub wołowina oraz warzywa. W poniższym przepisie pokażemy jak przygotować Qesadillas z kurczakiem i słodką papryką.

Kurczak
Pokroić cebulę i czosnek w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię i podgrzać na niej kmin rzymski. Gdy przyprawa uwolni swój aromat wlać łyżkę oleju. Wrzucić pokrojoną na kostkę lub paski pierś z kurczaka. Doprawić kurczaka łyżeczką papryki wędzonej i oregano. Po 5 minutach dodać pokrojoną słodką paprykę oraz jalapeño. Papryka jalapeño charakteryzuje się średnią ostrością więc zalecamy dostosować jej ilość do własnych preferencji. Po ugotowaniu kurczaka zdjąć z ognia i odłożyć na bok.
Tortilla i ser
Zetrzeć ser cheddar i mozzarella na tarce. Rozgrzać piekarnik do 150°C lub suchą patelnię na średnim ogniu. Na tortilli wyłożyć kurczaka z papryką oraz warstwę sera cheddar i mozzarella. Po wyłożeniu składników przykryć drugą tortillą i powtórzyć proces dla reszty placków. Piec lub smażyć po obu stronach do roztopienia sera i przyrumienienia tortilli. Gotowe Quesadillas pokroić na 4, 6 lub 8 części.
Sos z awokado
Obrać dojrzałe awokado i zmiażdzyć miąsz na gładką masę w misce. Wmieszać śmietanę i sok z limonki. Całość doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Podawać w formie dipu.