Znajdujesz się w środowisku testowym kuchniasklep.pl
Notice ImageKup na raty i spłacaj po wakacjach! Nawet 10 rat RRSO 0% do spłaty po 3 miesiącach

Zupa pomidorowa z grzankami

45 min
4 - 6 porcji

W Polsce zupa pomidorowa pojawiła się w XIX wieku, a jej popularność wzrosła w okresie międzywojennym, przez co danie to stało się elementem tradycyjnej kuchni obiadowej i jest spożywane do dziś. Pierwszy spisany przepis na nią pochodzi z 1872 roku i został opublikowany przez Marię Parloę. Sama zupa została spopularyzowana w Stanach Zjednoczonych przez zupę Campbella z 1897 roku. Jest to proste w przygotowaniu danie, które można podawać z różnymi dodatkami. Poniżej przedstawiamy przepis na zupę pomidorową z grzankami, przygotowaną na bazie świeżych pomidorów.

kalorie
240
tłuszcze
18 g
nasycone
7 g
cukry
11 g
sól
0.5 g
białka
5 g
węglowodany
19 g
Zupa pomidorowa z grzankami
dojrzałe pomidory (małe lub średnie)
1,5 kg
cebula (duża)
1 sztuka
czosnek
5 ząbków
liście świeżej bazylii
0,5 szklanki
bulion warzywny
2,5 szklanki
chleb do grzanek
wg uznania
oliwa z oliwek
3 łyżki stołowe
papryka wędzona mielona
1 łyżeczka
płatki chilli
0,5 łyżeczki
sól i pieprz
wg uznania

Przygotowanie pomidorów

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. W międzyczasie pokrój pomidory w ćwiartki lub połówki - w zależności od ich wielkości. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Umieść na niej pomidory przeciętą stroną do góry. Skrop je równomiernie dwoma łyżkami oliwy z oliwek oraz dopraw solą i pieprzem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30-40 minut.

Przygotowanie cebuli z przyprawami

Posiekaj cebulę i przeciśnij czosnek przez praskę. W garnku na średnim gazie rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek. Wrzuć cebulę i smaż przez 5 minut. Dodaj czosnek, mieloną wędzoną paprykę i płatki chilli. Dokładnie wymieszaj. Smaż przez kolejne 2 minuty, często i regularnie mieszając.

Przygotowanie zupy

Do garnka dodaj bulion warzywny, liście bazylii i pieczone pomidory. Wymieszaj do połączenia składników. Za pomocą blendera zmiksuj wszystko do uzyskania preferowanej konsystencji. Spróbuj zupy i dopraw ją w razie potrzeby.

Przygotowanie grzanek

Na patelni podsmaż pokrojony na kawałki chleb do uzyskania chrupiących grzanek.

Serwowanie

Podawaj na ciepło z grzankami i/lub innymi wybranymi dodatkami. Idealnie sprawdzą się tu: starty parmezan, plasterki boczku, pesto, kawałki kurczaka, śmietana czy świeża bazylia. Do zupy można również dodać ryż lub puree z ziemniaków.