Zupa pomidorowa z grzankami
W Polsce zupa pomidorowa pojawiła się w XIX wieku, a jej popularność wzrosła w okresie międzywojennym, przez co danie to stało się elementem tradycyjnej kuchni obiadowej i jest spożywane do dziś. Pierwszy spisany przepis na nią pochodzi z 1872 roku i został opublikowany przez Marię Parloę. Sama zupa została spopularyzowana w Stanach Zjednoczonych przez zupę Campbella z 1897 roku. Jest to proste w przygotowaniu danie, które można podawać z różnymi dodatkami. Poniżej przedstawiamy przepis na zupę pomidorową z grzankami, przygotowaną na bazie świeżych pomidorów.

Przygotowanie pomidorów
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. W międzyczasie pokrój pomidory w ćwiartki lub połówki - w zależności od ich wielkości. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Umieść na niej pomidory przeciętą stroną do góry. Skrop je równomiernie dwoma łyżkami oliwy z oliwek oraz dopraw solą i pieprzem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30-40 minut.
Przygotowanie cebuli z przyprawami
Posiekaj cebulę i przeciśnij czosnek przez praskę. W garnku na średnim gazie rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek. Wrzuć cebulę i smaż przez 5 minut. Dodaj czosnek, mieloną wędzoną paprykę i płatki chilli. Dokładnie wymieszaj. Smaż przez kolejne 2 minuty, często i regularnie mieszając.
Przygotowanie zupy
Do garnka dodaj bulion warzywny, liście bazylii i pieczone pomidory. Wymieszaj do połączenia składników. Za pomocą blendera zmiksuj wszystko do uzyskania preferowanej konsystencji. Spróbuj zupy i dopraw ją w razie potrzeby.
Przygotowanie grzanek
Na patelni podsmaż pokrojony na kawałki chleb do uzyskania chrupiących grzanek.
Serwowanie
Podawaj na ciepło z grzankami i/lub innymi wybranymi dodatkami. Idealnie sprawdzą się tu: starty parmezan, plasterki boczku, pesto, kawałki kurczaka, śmietana czy świeża bazylia. Do zupy można również dodać ryż lub puree z ziemniaków.