Słodko-kwaśne pikle z cukinii
Cukinia jest lekkostrawnym, łagodnym w smaku warzywem cenionym za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera ona między innymi witaminy takie jak witamina C i K oraz sole mineralne m.in. magnez, potas i żelazo. Przygotowanie domowych pikli z cukinii pozwoli na cieszenie się obecnością tego warzywa w jadłospisie poza sezonem. Tak przygotowany kabaczek stanowić będzie idealny dodatek do kanapek, pieczonych mięs czy sałatek. Poniżej przedstawiamy Państwu przepis na około 3 pół-litrowe słoiki. Zachęcamy do jego wypróbowania.

Przygotowywanie warzyw
Umyj cukinię, a następnie odetnij jej końcówki. Tak przygotowane warzywo pokrój w cienkie, około 5 mm plasterki. Wrzuć je do miski. Obierz i pokrój cebulę w cienkie plasterki, po czym wrzuć do tej samej miski co cukinię. Posyp solą i dokładnie wymieszaj składniki. Następnie wrzuć do miski kruszony lód lub wlej wodę z kostkami lodu. Pozostaw na 2 godziny.
Przygotowanie słoików
Przygotuj słoiki do przetworów, sterylizując je oraz ich pokrywki, tak by w czasie przekładania do nich cukinii nadal były one ciepłe. Pozwoli to na oczyszczenie pojemników z drobnoustrojów i bakterii.
Przygotowanie solanki i dalsza obróbka warzyw
Po wskazanym wcześniej czasie odcedź cukinię i cebulę, a następnie opłucz je by pozbyć się nadmiaru soli. W dużym garnku wymieszaj ze sobą ocet, cukier oraz nasiona i przyprawy. Podgrzej do momentu wrzenia, następnie dodaj plastry warzyw i zagotuj. Gotuj przez 10 minut na zmniejszonym ogniu.
Przekładanie do słoików
Na blacie kuchennym rozłóż ścierkę kuchenną i umieść na niej słoiki. Z pomocą lejka oraz chochli przełóż do nich warzywa, zostawiając na górze około 4 cm wolnej przestrzeni. Następnie zalej je gorącą solanką z marynatą, tak by około 1,5 cm fragment przestrzeni u góry słoika pozostał pusty. Usuń pęcherzyki powietrza i przetrzyj wlewy słoików jeśli jest to konieczne. Zakręć szczelnie słoiki używając ciepłych pokrywek.
Wygotowywanie i uszczelnianie słoików
Na dno garnka z wodą i stojakiem na słoiki ostrożne przełóż zakręcone słoiki, pozostawiając przestrzeń między nimi. Dostosuj poziom wody w naczyniu, tak by słoiki były całkowicie zalane wodą (powierzchnia wody powinna być około 5 cm wyżej niż pokrywki słoików). W przypadku potrzeby dodania większej ilości wody - dodaj ją (ważne by była ona gorąca). Postaw garnek na kuchenkę, przykryj, a następnie zagotuj jego zawartość na średnim ogniu. Gdy woda zacznie się mocno gotować, odczekaj 10 minut, po czym wyłącz kuchenkę i pozwól garnkowi oraz słoikom stygnąć przez około 5 minut. Następnie przełóż ostrożnie słoiki - np. z pomocą specjalnego chwytaka - z powrotem na ręcznik kuchenny i pozostaw je tak na 12 do 24 godzin do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie pokrywki powinny się w pełni uszczelnić, wydając przy tym charakterystyczny dźwięk. Szczelność pokrywek możesz łatwo sprawdzić naciskając ich środki. Uszczelniona pokrywka nie powinna się ruszać ani w dół ani w górę. Jeśli tak się dzieje, oznacza to, że słoik nie jest w pełni szczelny. W takim wypadku przenieś nieszczelny słoik do lodówki i zużyj jego zawartość w ciągu kilku dni.
Przechowywanie i spożycie pikli
Uszczelnione słoiki otrzyj, oznacz i przenieść do chłodnego, ciemnego miejsca. Pikle nadają się do spożycia od razu, jednak wskazane jest pozostawienie ich na 4 do 5 tygodni w celu rozwinięcia lepszego smaku. Zawartość wszystkich słoików należy zużyć w ciągu roku od ich przygotowania.
Dodatkowe uwagi
Czas przygotowania nie obejmuje studzenia słoików oraz fermentowania cukinii. Zamiast stojaka do słoików użyć można specjalnej puszki do kąpieli wodnej. Ważne jest to by słoiki nie miały bezpośredniego kontaktu z dnem garnka - może to prowadzić do ich uszkodzenia.