Szaszłyki z grilla na 10 sposobów
Szaszłyki z grilla mogą być nie tylko świetnym dopełnieniem innych grillowanych opcji ale i być posiłkiem samym w sobie (podane np. jako dodatek do ryżu). Nie są one przy tym skomplikowane w przygotowaniu i nie zajmują wiele czasu - nawet początkujący bez problemu sobie z nimi poradzą! W poniższym przepisie przedstawiamy Państwu 10 różnych pomysłów na szaszłyki zarówno w wersji mięsnej jak i wegetariańskiej.

Szaszłyki z kurczakiem po hawajsku (4 porcje)
Filety z kurczaka podziel na około 2,5-centymetrowe kawałki, paprykę i cebule pokrój na kostki. Nadziej na patyczki do szaszłyków razem z kawałkami ananasa. W dużej misce połącz ze sobą sos barbecue, sos sojowy, ocet, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir oraz miód. Dopraw solą i płatkami chili. Szaszłyki obtocz w marynacie i umieść na grillu. Grilluj przez 5 minut, obracając. Następnie grilluj je przez kolejne 5 minut z pomocą pędzelka pokrywając je kolejnymi porcjami marynaty przy każdym obrocie. Mięso w gotowych szaszłykach powinno być dobrze upieczone. Podawaj posypane kolendrą.
Szaszłyki z kurczakiem yakitori (10 porcji)
Podpraż nasiona sezamu i odstaw je na później. W małym garnku na średnim ogniu podgrzej sos sojowy, mirin, sake i cukier do wrzenia. Zmniejsz gaz i gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut aż mieszanka lekko zgęstnieje. Następnie odstaw ją do ostygnięcia. W międzyczasie podziel kurczaka na mniejsze (około 2-centymetrowe) kawałki, to samo zrób z cebulkami i szczypiorkiem wykorzystując zarówno białe jak i jasnozielone części. Nadziej naprzemiennie na patyczki do szaszłyków. Rozgrzaną kratę grilla pokryj delikatnie olejem. Szaszłyki grilluj przez około 4 minuty, sporadycznie obracając. Po tym czasie z pomocą pędzelka pokryj je przestudzoną mieszanką. Kontynuuj obracając i pokrywając sosem całość, przez 4-5 minut aż mięso będzie gotowe. Zdejmij z ognia i posyp nasionami sezamu.
Szaszłyki fajita z polędwicą i tortillą (8 porcji)
Polędwicę pokrój na duże kostki, szczypiorek z cebulek podziel na części, paprykę pokrój na duże kawałki, a tortille porwij na mniejsze kawałki. Nadziej na patyczki przekładając składniki między siebie. Dociśnij z obu stron po czym skrop oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem. Grilluj obracając co jakiś czas przez około 7 minut, tak by mięso dopiekło się na średnio lub całkiem a warzywa i kawałki tortilli lekko zwęglone.
Szaszłyki z polędwicą i brokułami (4 porcje)
Polędwicę podziel na kostki. W misce połącz ze sobą sos sojowy, sok z cytryny, cukier brązowy i mielony imbir. Wrzuć mięso i przemieszaj tak by kawałki dobrze pokryły się marynatą. Wstaw do lodówki na minimum 15 minut (maximum 2 godziny). Po tym czasie w drugiej misce umieść różyczki brokuła i trochę oliwy z oliwek. Przemieszaj. Zamarynowane mięso nadziej naprzemiennie z brokułem na patyczki do szaszłyków, a następnie dopraw pieprzem. Grilluj przez około 8 minut (mięso średnio wysmażone) lub dłużej aż mięso będzie gotowe a brokuł miękki i przyrumieniony. Serwuj posypane posiekaną zieloną cebulką.
Szaszłyki z wołowiną, warzywami i musztardą Dijon (4 porcje)
W średniej misce połącz ze sobą musztardę, oliwę z oliwek i ocet. Dopraw solą i pieprzem. Kawałek cebuli posiekaj tak by uzyskać około 1/2 szklanki i dodaj razem z posiekaną pietruszką do mieszanki. Wymieszaj dokładnie łącząc ze sobą składniki i odstaw na bok. Polędwicę pokrój w 2,5-centymetrowe kostki, papryki i pozostałą cebulę pokrój na kawałki, a brokuła podziel na różyczki. Skrop oliwą i dopraw solą oraz pieprzem. Następnie nadziej mięso i warzywa na patyczki do szaszłyków. Grilluj przez około 5 minut aż do przypieczenia, po czym podaj z przygotowaną mieszanką.
Śródziemnomorskie szaszłyki z łososiem i cytryną (4 porcje)
Filety z łososia pokrój na około 4-centymetrowe kostki, w razie potrzeby usuwając skórę i ości. Cytryny podziel na plasterki. Nadziej naprzemiennie na patyczki do szaszłyków. Dopraw solą oraz pieprzem. Następnie używając pędzelka pokryj szaszłyki oliwą z oliwek. Grilluj przez 6 do 8 minut, aż ryba będzie upieczona, obracając raz lub dwa razy. Podając posyp posiekanym świeżym koperkiem.
Szaszłyki z krewetkami i pesto (8 porcji)
Krewetki rozmroź i oczyść. Nadziej na patyczki do szaszłyków oraz dopraw solą i pieprzem. Następnie pokryj je z każdej strony oliwą i pesto. Cytryny podziel na mniejsze kawałki. Szaszłyki grilluj przez około 4-5 minut obracając co jakiś czas tak by mięso nie było surowe. Cytryny podpiecz tak by ich brzegi się przyrumieniły. Gotowe szaszłyki i cytryny przełóż na talerz lub tackę aranżując je tak by można było wyciskać sok.
Szaszłyki z kalafiorem, selerem i papryką (4 porcje)
W misce połącz ze sobą roztopione masło i ostry sos. Kalafiora podziel na różyczki, a papryki i seler na mniejsze kawałki. Wrzuć do marynaty, dopraw solą oraz pieprzem, po czym wymieszaj. Gotowe warzywa nadziej na patyczki do szaszłyków. Grilluj przez 3 minuty obracając w połowie czasu. Następnie grilluj przez kolejne 3-4 minuty, obracając regularnie i pędzelkiem pokrywając szaszłyki resztkami marynaty. Kalafior powinien zmięknąć i się lekko przyrumienić. Podawaj posypane startym niebieskim serem.
Szaszłyki z cukinią i brązowymi pieczarkami (12 porcji)
Cukinie, cebulę, cytryny i pieczarki pokrój na kawałki. Nadziej na patyczki do szaszłyków i odłóż na talerz. W misce wymieszaj ze sobą oliwę, wybrane zioło/zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek i płatki papryki. Obtocz szaszłyki w mieszance i dopraw je solą oraz pieprzem. Grilluj przez 12-15 minut obracając co jakiś czas - gotowe warzywa powinny zmięknąć i lekko zbrązowieć na brzegach.
Szaszłyki z gnocchi i pomidorkami (4 porcje)
W malakserze umieść pietruszkę, bazylię, 1/4 szklanki oliwy, sok z cytryny i czosnek. Opcjonalnie dodaj filety z anchois i kapary. Zblenduj na gładką masę i dopraw solą. Odstaw na bok. W dużej misce umieść gnocchi, pomidorki oraz pokrojone na mniejsze kawałki cebule. Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek i przemieszaj tak by mięso oraz warzywa się nią pokryły. Dopraw solą i pieprzem. Następnie nadziej je na patyczki do szaszłyków. Grilluj przez 7-8 minut tak by gnocchi i kawałki cebuli lekko zbrązowiały, a pomidorki się sparzyły. Podawaj z przygotowanym sosem.
Dodatkowe informacje:
Polecamy korzystanie z wielorazowych patyczków do szaszłyków, wykonanych np. ze stali nierdzewnej. W przypadku używania jednorazowych drewnianych opcji należy przed grillowaniem moczyć patyczki przez około 20-25 minut w wodzie - w ten sposób nie przypalą się zbyt mocno podczas grillowania. Podane wartości kaloryczne są średnią wyliczoną na dostępnych danych i są jedynie poglądowe. Również czas przygotowania jest uśredniony - dokładny czas znajduje się w opisie każdego przepisu.