Znajdujesz się w środowisku testowym kuchniasklep.pl
Notice ImageKup na raty i spłacaj po wakacjach! Nawet 10 rat RRSO 0% do spłaty po 3 miesiącach

Szaszłyki z grilla na 10 sposobów

40 min
4-12 porcji

Szaszłyki z grilla mogą być nie tylko świetnym dopełnieniem innych grillowanych opcji ale i być posiłkiem samym w sobie (podane np. jako dodatek do ryżu). Nie są one przy tym skomplikowane w przygotowaniu i nie zajmują wiele czasu - nawet początkujący bez problemu sobie z nimi poradzą! W poniższym przepisie przedstawiamy Państwu 10 różnych pomysłów na szaszłyki zarówno w wersji mięsnej jak i wegetariańskiej.

kalorie
706
tłuszcze
39.8 g
nasycone
10.2 g
cukry
15.2 g
sól
1.58 mg
białka
51.2 g
węglowodany
33.2 g
Szaszłyki z grilla na 10 sposobów
SZASZŁYKI Z KURCZAKIEM PO HAWAJSKU
filet z kurczaka
2 sztuki
czerwona cebula
1 sztuka
zielona papryka
2 sztuki
ananas w kostkach
2 szklanki
sos barbecue
1/2 szklanki
sos sojowy
1/3 szklanki
ocet ryżowy
1 łyżka stołowa
olej sezamowy
2 łyżeczki
czosnek
2 ząbki
miód
1 łyżeczka
imbir mielony
1 łyżka stołowa
płatki z papryki chili
1 łyżeczka
świeża lub suszona kolendra
2 łyżeczki
sól
il. wg uznania
SZASZŁYKI Z KURCZAKIEM YAKITORI
mięso z udek z kurczaka (bez skóry i kości)
450 g
cebulki szczypiorkowe
1 pęczek
sos sojowy niskosodowy
1/2 szklanki
mirin
1/4 szklanki
sake
1/4 szklanki
cukier
1 łyżka stołowa
olej warzywny
il. wg uznania
nasiona sezamu
wg uznania
SZASZŁYKI FAJITA Z POLĘDWICĄ I TORTILLĄ
stek z polędwicy
450 g
tortilla
1 opakowanie
cebula szczypiorkowa
1 pęczek
czerwona papryka
4 duże sztuki
oliwa z oliwek extra-virgin
il. wg uznania
sól i pieprz
il. wg uznania
SZASZŁYKI Z POLĘDWICĄ I BROKUŁAMI
polędwica wołowa
450 g
brokuł (różyczki)
2 szklanki
sos sojowy niskosodowy
1/3 szklanki
sok z limonki
z 2 małych lub 1 dużej
oliwa z oliwek extra-virgin
2 łyżki stołowe
cukier brązowy
1/4 szklanki
imbir mielony
1 łyżka stołowa
pieprz
il. wg uznania
zielone cebulki
do podania
SZASZŁYKI Z WOŁOWINĄ, WARZYWAMI I MUSZTARDĄ DIJON
polędwica wołowa
600 g
brokuł
1 główka
papryka czerwona
2 sztuki
czerwona cebula
2 duże sztuki
musztarda Dijon
1 łyżeczka
oliwa z oliwek extra-virgin
1/4 szklanki
ocet winny czerwony
2 łyżki stołowe
posiekana świeża pietruszka
1/2 szklanki
sól i pieprz
il. wg uznania
ŚRÓDZIEMNOMORSKIE SZASZŁYKI Z ŁOSOSIEM I CYTRYNĄ
filety z łososia
450 g
cytryny
3 sztuki
oliwa z oliwek extra-virgin
il. wg uznania
sól i pieprz
il. wg uznania
świeży koperek
do podania
SZASZŁYKI Z KREWETKAMI I PESTO
średnie/duże mrożone krewetki
450 g
cytryny
3 sztuki
pesto domowe lub kupione
1/2 szklanki
oliwa z oliwek extra-virgin
il. wg uznania
sól i pieprz
il. wg uznania
SZASZŁYKI Z KALAFIOREM, SELEREM I PAPRYKĄ
kalafior
1 główka
seler naciowy
4 łodygi
papryka żółta
1 duża sztuka
papryka pomarańcza
1 duża sztuka
roztopione masło
1/2 szklanki
sos ostry
1/2 szklanki
sól i pieprz
il. wg uznania
ser niebieski
do podania
SZASZŁYKI Z CUKINIĄ I BRĄZOWYMI PIECZARKAMI
cukinia
2 średnie sztuki
czerwona cebula
1 średnia sztuka
pieczarki brązowe
1 opakowanie
cytryna (opcjonalnie)
2 małe sztuki
czosnek
1 ząbek
posiekany świeży tymianek, rozmaryn lub oregano
1 łyżeczka
oliwa z oliwek extra-virgin
3 łyżki stołowe
płatki papryki
szczypta
sól i pieprz
il. wg uznania
SZASZŁYKI Z GNOCCHI I POMIDORKAMI
świeże gnocchi
1 opakowanie / 350 g
pomidorki koktajlowe cherry
350 g
czerwona cebula
2 małe sztuki
oliwa z oliwek extra-virgin
2 łyżki stołowe + 1/4 szklanki
posiekana świeża pietruszka
1/4 szklanki
posiekana świeża bazylia
1/4 szklanki
sok z cytryny
1 łyżka stołowa
filety z anchois (opcjonalnie)
2 sztuki
kapary (opcjonalnie)
2 łyżeczki
czosnek
1 ząbek
sól i pieprz
il. wg uznania

Szaszłyki z kurczakiem po hawajsku (4 porcje)

Filety z kurczaka podziel na około 2,5-centymetrowe kawałki, paprykę i cebule pokrój na kostki. Nadziej na patyczki do szaszłyków razem z kawałkami ananasa. W dużej misce połącz ze sobą sos barbecue, sos sojowy, ocet, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir oraz miód. Dopraw solą i płatkami chili. Szaszłyki obtocz w marynacie i umieść na grillu. Grilluj przez 5 minut, obracając. Następnie grilluj je przez kolejne 5 minut z pomocą pędzelka pokrywając je kolejnymi porcjami marynaty przy każdym obrocie. Mięso w gotowych szaszłykach powinno być dobrze upieczone. Podawaj posypane kolendrą.

Szaszłyki z kurczakiem yakitori (10 porcji)

Podpraż nasiona sezamu i odstaw je na później. W małym garnku na średnim ogniu podgrzej sos sojowy, mirin, sake i cukier do wrzenia. Zmniejsz gaz i gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut aż mieszanka lekko zgęstnieje. Następnie odstaw ją do ostygnięcia. W międzyczasie podziel kurczaka na mniejsze (około 2-centymetrowe) kawałki, to samo zrób z cebulkami i szczypiorkiem wykorzystując zarówno białe jak i jasnozielone części. Nadziej naprzemiennie na patyczki do szaszłyków. Rozgrzaną kratę grilla pokryj delikatnie olejem. Szaszłyki grilluj przez około 4 minuty, sporadycznie obracając. Po tym czasie z pomocą pędzelka pokryj je przestudzoną mieszanką. Kontynuuj obracając i pokrywając sosem całość, przez 4-5 minut aż mięso będzie gotowe. Zdejmij z ognia i posyp nasionami sezamu.

Szaszłyki fajita z polędwicą i tortillą (8 porcji)

Polędwicę pokrój na duże kostki, szczypiorek z cebulek podziel na części, paprykę pokrój na duże kawałki, a tortille porwij na mniejsze kawałki. Nadziej na patyczki przekładając składniki między siebie. Dociśnij z obu stron po czym skrop oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem. Grilluj obracając co jakiś czas przez około 7 minut, tak by mięso dopiekło się na średnio lub całkiem a warzywa i kawałki tortilli lekko zwęglone.

Szaszłyki z polędwicą i brokułami (4 porcje)

Polędwicę podziel na kostki. W misce połącz ze sobą sos sojowy, sok z cytryny, cukier brązowy i mielony imbir. Wrzuć mięso i przemieszaj tak by kawałki dobrze pokryły się marynatą. Wstaw do lodówki na minimum 15 minut (maximum 2 godziny). Po tym czasie w drugiej misce umieść różyczki brokuła i trochę oliwy z oliwek. Przemieszaj. Zamarynowane mięso nadziej naprzemiennie z brokułem na patyczki do szaszłyków, a następnie dopraw pieprzem. Grilluj przez około 8 minut (mięso średnio wysmażone) lub dłużej aż mięso będzie gotowe a brokuł miękki i przyrumieniony. Serwuj posypane posiekaną zieloną cebulką.

Szaszłyki z wołowiną, warzywami i musztardą Dijon (4 porcje)

W średniej misce połącz ze sobą musztardę, oliwę z oliwek i ocet. Dopraw solą i pieprzem. Kawałek cebuli posiekaj tak by uzyskać około 1/2 szklanki i dodaj razem z posiekaną pietruszką do mieszanki. Wymieszaj dokładnie łącząc ze sobą składniki i odstaw na bok. Polędwicę pokrój w 2,5-centymetrowe kostki, papryki i pozostałą cebulę pokrój na kawałki, a brokuła podziel na różyczki. Skrop oliwą i dopraw solą oraz pieprzem. Następnie nadziej mięso i warzywa na patyczki do szaszłyków. Grilluj przez około 5 minut aż do przypieczenia, po czym podaj z przygotowaną mieszanką.

Śródziemnomorskie szaszłyki z łososiem i cytryną (4 porcje)

Filety z łososia pokrój na około 4-centymetrowe kostki, w razie potrzeby usuwając skórę i ości. Cytryny podziel na plasterki. Nadziej naprzemiennie na patyczki do szaszłyków. Dopraw solą oraz pieprzem. Następnie używając pędzelka pokryj szaszłyki oliwą z oliwek. Grilluj przez 6 do 8 minut, aż ryba będzie upieczona, obracając raz lub dwa razy. Podając posyp posiekanym świeżym koperkiem.

Szaszłyki z krewetkami i pesto (8 porcji)

Krewetki rozmroź i oczyść. Nadziej na patyczki do szaszłyków oraz dopraw solą i pieprzem. Następnie pokryj je z każdej strony oliwą i pesto. Cytryny podziel na mniejsze kawałki. Szaszłyki grilluj przez około 4-5 minut obracając co jakiś czas tak by mięso nie było surowe. Cytryny podpiecz tak by ich brzegi się przyrumieniły. Gotowe szaszłyki i cytryny przełóż na talerz lub tackę aranżując je tak by można było wyciskać sok.

Szaszłyki z kalafiorem, selerem i papryką (4 porcje)

W misce połącz ze sobą roztopione masło i ostry sos. Kalafiora podziel na różyczki, a papryki i seler na mniejsze kawałki. Wrzuć do marynaty, dopraw solą oraz pieprzem, po czym wymieszaj. Gotowe warzywa nadziej na patyczki do szaszłyków. Grilluj przez 3 minuty obracając w połowie czasu. Następnie grilluj przez kolejne 3-4 minuty, obracając regularnie i pędzelkiem pokrywając szaszłyki resztkami marynaty. Kalafior powinien zmięknąć i się lekko przyrumienić. Podawaj posypane startym niebieskim serem.

Szaszłyki z cukinią i brązowymi pieczarkami (12 porcji)

Cukinie, cebulę, cytryny i pieczarki pokrój na kawałki. Nadziej na patyczki do szaszłyków i odłóż na talerz. W misce wymieszaj ze sobą oliwę, wybrane zioło/zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek i płatki papryki. Obtocz szaszłyki w mieszance i dopraw je solą oraz pieprzem. Grilluj przez 12-15 minut obracając co jakiś czas - gotowe warzywa powinny zmięknąć i lekko zbrązowieć na brzegach.

Szaszłyki z gnocchi i pomidorkami (4 porcje)

W malakserze umieść pietruszkę, bazylię, 1/4 szklanki oliwy, sok z cytryny i czosnek. Opcjonalnie dodaj filety z anchois i kapary. Zblenduj na gładką masę i dopraw solą. Odstaw na bok. W dużej misce umieść gnocchi, pomidorki oraz pokrojone na mniejsze kawałki cebule. Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek i przemieszaj tak by mięso oraz warzywa się nią pokryły. Dopraw solą i pieprzem. Następnie nadziej je na patyczki do szaszłyków. Grilluj przez 7-8 minut tak by gnocchi i kawałki cebuli lekko zbrązowiały, a pomidorki się sparzyły. Podawaj z przygotowanym sosem.

Dodatkowe informacje:

Polecamy korzystanie z wielorazowych patyczków do szaszłyków, wykonanych np. ze stali nierdzewnej. W przypadku używania jednorazowych drewnianych opcji należy przed grillowaniem moczyć patyczki przez około 20-25 minut w wodzie - w ten sposób nie przypalą się zbyt mocno podczas grillowania. Podane wartości kaloryczne są średnią wyliczoną na dostępnych danych i są jedynie poglądowe. Również czas przygotowania jest uśredniony - dokładny czas znajduje się w opisie każdego przepisu.