Szaszłyki z kurczaka z cytryną i sosem tzatziki
Będący jednym z popularniejszych greckich sosów sos tzatziki dzięki swojemu orzeźwiającemu, jogurtowemu smakowi idealnie uzupełnia smak mięsa. Greckie szaszłyki z cytryną i sosem tzatziki są pomysłem na łatwą w wykonaniu przekąskę na spotkanie ze znajomymi czy rodziną. Doskonale pasować będą do białego wina czy sałatek, co sprawia, że można je będzie podać także na bardziej formalnych okazjach.

Przygotowanie sosu
Do miski o średniej wielkości wlej szklankę jogurtu greckiego. Pokrój połowę ogórka w kostkę i wrzuć go do jogurtu. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek pierwszego tłoczenia, 2 łyżki soku z cytryny oraz szczyptę sproszkowanego czosnku. Dokładnie wymieszaj składniki ze sobą, doprawiając solą i pieprzem. Posiekaj koperek i dodaj go do sosu, po czym ponownie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 30 minut.
Przygotowanie szaszłyków
W małej misce wymieszaj ze sobą 0.25 szklanki jogurtu greckiego, sok oraz skórkę z cytryny. Dodaj łyżeczkę oregano, szczyptę pieprzu cayenne i łyżeczkę sproszkowanego czosnku. Dokładnie połącz przyprawy z resztą. Kurczaka pokrój w cienkie paski szerokości około 1,5 cm. Następnie dokładnie natrzyj go przygotowaną cytrynowo jogurtową mieszanką, używając dodatkowej miski. Umieść kawałki mięsa na szpikulcach do szaszłyków, nawlekając je. Tak przygotowane posmaruj z obu stron oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem. Smaż je na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej do przypieczenia (około 5 minut z każdej strony).
Podawanie szaszłyków i sosu
Podawaj na ciepło, dekorując szaszłyki natką pietruszki. Uprzednio przygotowany sos wyjmij z lodówki i postaw obok.