Znajdujesz się w środowisku testowym kuchniasklep.pl
Notice ImageKup na raty i spłacaj po wakacjach! Nawet 10 rat RRSO 0% do spłaty po 3 miesiącach

Szaszłyki z kurczaka z cytryną i sosem tzatziki

55 min
6 porcji

Będący jednym z popularniejszych greckich sosów sos tzatziki dzięki swojemu orzeźwiającemu, jogurtowemu smakowi idealnie uzupełnia smak mięsa. Greckie szaszłyki z cytryną i sosem tzatziki są pomysłem na łatwą w wykonaniu przekąskę na spotkanie ze znajomymi czy rodziną. Doskonale pasować będą do białego wina czy sałatek, co sprawia, że można je będzie podać także na bardziej formalnych okazjach.

kalorie
238
tłuszcze
11g
nasycone
1.81g
cukry
3g
sól
108mg
białka
31g
węglowodany
5g
Szaszłyki z kurczaka z cytryną i sosem tzatziki
pierś z kurczaka
ok. 675 g
jogurt grecki
1.25 szklanki
ogórek szklarniowy
połowa
natka z pietruszki
0.25 szklanki
koperek
0.25 szklanki
skórka z cytryny
z 1 sztuki
sok z cytryny
z 1 sztuki + 2 łyżki stołowe
oliwa z oliwek
1 łyżka stołowa + wg potrzeby
czosnek w proszku
szczypta + 1 łyżeczka
suszone oregano
1 łyżeczka
pieprz cayenne
szczypta
świeżo mielony czarny pieprz
wg uznania
sól
wg uznania

Przygotowanie sosu

Do miski o średniej wielkości wlej szklankę jogurtu greckiego. Pokrój połowę ogórka w kostkę i wrzuć go do jogurtu. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek pierwszego tłoczenia, 2 łyżki soku z cytryny oraz szczyptę sproszkowanego czosnku. Dokładnie wymieszaj składniki ze sobą, doprawiając solą i pieprzem. Posiekaj koperek i dodaj go do sosu, po czym ponownie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 30 minut.

Przygotowanie szaszłyków

W małej misce wymieszaj ze sobą 0.25 szklanki jogurtu greckiego, sok oraz skórkę z cytryny. Dodaj łyżeczkę oregano, szczyptę pieprzu cayenne i łyżeczkę sproszkowanego czosnku. Dokładnie połącz przyprawy z resztą. Kurczaka pokrój w cienkie paski szerokości około 1,5 cm. Następnie dokładnie natrzyj go przygotowaną cytrynowo jogurtową mieszanką, używając dodatkowej miski. Umieść kawałki mięsa na szpikulcach do szaszłyków, nawlekając je. Tak przygotowane posmaruj z obu stron oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem. Smaż je na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej do przypieczenia (około 5 minut z każdej strony).

Podawanie szaszłyków i sosu

Podawaj na ciepło, dekorując szaszłyki natką pietruszki. Uprzednio przygotowany sos wyjmij z lodówki i postaw obok.