Tacos z wołowiną
Klasyczne meksykańskie danie z mięsnym nadzieniem jest jednym z najprostszych i najszybszych dań, które przypadną do gustu prawie każdej osobie. Tacos są idealne jako przekąska lub obiad dla całej rodziny. Aby znacznie skrócić czas przygotowania możemy kupić tortillę w sklepie. Tacos można przygotować na wiele sposobów z różnymi składnikami. Zachęcamy do eksperymentowania.

Ciasto na tortillę
W dużej misce wymieszaj mąkę i ½ łyżeczki soli. Dolej oliwę oraz wrzącą wodę i mieszaj widelcem do ostygnięcia. Następnie wyrabiaj ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji. Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą i odłóż ją na 10 min.
Smażenie tortilli
Podziel ciasto na 8 równych części i uformuj z nich kulki. Rozwałkuj je na cieńkie placki o średnicy około 17cm. Kolejno ułóż placki na rozgrzanej patelni na średnim ogniu i smaż około 1 min po obu stronach. Gdy tortilla wypełni się pęcherzykami powietrza a spodu pojawią się brązowe plamki obróć na drugą stronę.
Nadzienie
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i podgrzej na niej kmin rzymski i kardamon. Po uwolnieniu aromatu przypraw rozgrzej na patelni olej. Wrzuć i rozdrobnij mieloną wołowinę, następnie dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Po ugotowaniu wołowiny dodaj i wmieszaj resztę przypraw. Dodaj pomidory i gotuj od 2 do 3 minut. Wyłóż tortillę sałatą, nadzieniem, startym serem cheddar i złóż ją na pół. Serwuj od razu po przygotowaniu wraz z kawałkami limonki.