Znajdujesz się w środowisku testowym kuchniasklep.pl
Notice ImageKup na raty i spłacaj po wakacjach! Nawet 10 rat RRSO 0% do spłaty po 3 miesiącach

Tacos z wołowiną

40 min
4 porcje

Klasyczne meksykańskie danie z mięsnym nadzieniem jest jednym z najprostszych i najszybszych dań, które przypadną do gustu prawie każdej osobie. Tacos są idealne jako przekąska lub obiad dla całej rodziny. Aby znacznie skrócić czas przygotowania możemy kupić tortillę w sklepie. Tacos można przygotować na wiele sposobów z różnymi składnikami. Zachęcamy do eksperymentowania.

kalorie
446
tłuszcze
23.2g
nasycone
9.6g
cukry
1.3g
sól
0.7g
białka
28.3g
węglowodany
29.9g
Tacos z wołowiną
mąka pszenna
280 g
wrząca woda
150 ml
oliwa z oliwek
3 łyżeczki
zmielona wołowina
0.5 kg
olej roślinny
2 łyżki
cebula
1 połówka
pomidory krojone
1 puszka
czosnek
1 ząbek
kmin rzymski
1 łyżeczka
kardamon
0,5 łyżeczki
pieprz cayenne
1 łyżeczka
oregano
1 łyżeczka
wędzona papryka
0,5 łyżeczki
papryka mielona
1 łyżeczka
sól
1,5 łyżeczki
sałata
8 listków
limonka
1 połówka
ser cheddar
250 g

Ciasto na tortillę

W dużej misce wymieszaj mąkę i ½ łyżeczki soli. Dolej oliwę oraz wrzącą wodę i mieszaj widelcem do ostygnięcia. Następnie wyrabiaj ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji. Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą i odłóż ją na 10 min.

Smażenie tortilli

Podziel ciasto na 8 równych części i uformuj z nich kulki. Rozwałkuj je na cieńkie placki o średnicy około 17cm. Kolejno ułóż placki na rozgrzanej patelni na średnim ogniu i smaż około 1 min po obu stronach. Gdy tortilla wypełni się pęcherzykami powietrza a spodu pojawią się brązowe plamki obróć na drugą stronę.

Nadzienie

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i podgrzej na niej kmin rzymski i kardamon. Po uwolnieniu aromatu przypraw rozgrzej na patelni olej. Wrzuć i rozdrobnij mieloną wołowinę, następnie dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Po ugotowaniu wołowiny dodaj i wmieszaj resztę przypraw. Dodaj pomidory i gotuj od 2 do 3 minut. Wyłóż tortillę sałatą, nadzieniem, startym serem cheddar i złóż ją na pół. Serwuj od razu po przygotowaniu wraz z kawałkami limonki.