Znajdujesz się w środowisku testowym kuchniasklep.pl
Notice ImageKup na raty i spłacaj po wakacjach! Nawet 10 rat RRSO 0% do spłaty po 3 miesiącach

Tarta dyniowa

3 h 35 min
8-12 porcji

Jesień to niewątpliwie czas dyni. Łatwa dostępność, nieduża cena i najlepszy smak tego warzywa zachęcają do włączenia go do swojej kuchni. Warto po nie sięgnąć również dlatego, że zawiera wiele wartości odżywczych, minerałów i witamin oraz daje wiele możliwości wykorzystania. Poza popularnymi zupami cream czy przetworami, z dyni można przygotować także przeróżne desery, które doskonale nadadzą się np. jako dodatek do kawy czy ciepłego kakao. Jednym z nich jest pochodząca z Wielkiej Brytanii, popularna w Stanach Zjednoczonych tarta dyniowa o wilgotnej, puszystej formie. Ciasto to nie należy do trudnych w przygotowaniu, bez większych problemów sprostają mu także osoby początkujące. Doskonale nada się ono na jesienne spotkania, zaskakując gości unikalnym smakiem.

kalorie
338
tłuszcze
17g
nasycone
8g
cukry
21g
sól
278mg
białka
6g
węglowodany
36g
Tarta dyniowa
Składniki na tartę
mąka uniwersalna
180-200 g
masło niesolone
1/2 kostki
zimna woda
1/4 szklanki
cukier
1 łyżeczka
sól
1/4 łyżeczki
Mieszanka przypraw
cynamon mielony
1 łyżeczka
imbir mielony
1/2 łyżeczki
gałka muszkatołowa
1/4 łyżeczki
goździki mielone
1/4 łyżeczki
Nadzienie
puree z dyni
425 g
mleko skondensowane
355 g
duże jajka
2-3 sztuki
cukier brązowy
3/4 szklanki
sól
1/2 łyżeczki
ekstrakt waniliowy*
1 łyżeczka

Przygotowanie ciasta

W dużej misce umieść mąkę, cukier i sól. Wymieszaj wstępnie łącząc ze sobą składniki. Schłodzone masło podziel na mniejsze kostki i dodaj je do mieszanki. Używając rąk połącz masło z mąką, tak by utworzyły się kawałki wielkości podobnej do orzecha włoskiego. Do tak przygotowanej mieszanki dodaj lodowatą wodę, wymieszaj i uciskaj, aby otrzymać gładkie ciasto. W razie potrzeby dodania większej ilości wody, dozuj ją z pomocą łyżki stołowej, by łatwo kontrolować jej ilość. Gotowe ciasto nie powinno być lepkie, ale powinno łatwo sklejać się po ściśnięciu. Uformuj z niego równy dysk i szczelnie owiń folią spożywczą. Wsadź do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Przygotowanie wypełnienia

W misce dokładnie wymieszaj ze sobą cukier, sól i przyprawy. W drugiej misce o średniej lub dużej wielkości dokładnie ubij jajka, dodaj puree z dynii i ponownie ubij. Dodaj mieszankę z przyprawami i wymieszaj dokładnie łącząc całość w jednolitą masę. Wlej i wmieszaj mleko skondensowane. W międzyczasie dodaj również ekstrakt waniliowy*(składnik opcjonalny) i połącz z resztą. Otrzymana mieszanka powinna być gładka i rzadka.

Pieczenie i serwowanie

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Ciasto równo rozwałkuj i ułóż w formie do tarty o średnicy 23 cm. Na jego powierzchnię nałóż papier do pieczenia i obciąż go suszoną fasolą lub specjalnymi ciężarkami do ciast. Tak przygotowane włóż do piekarnika i piecz przez około 15 minut. Następnie wyjmij je i zalej wypełnieniem, obniżając temperaturę piekarnika do 175°C. Piecz przez około 40-50 minut, tak by nadzienie napuchło i się ścięło. By sprawdzić jego gotowość potrząśnij lekko blaszką - nadzienie powinno lekko drgać na środku, lub nakłuj je nożem, który powinien wyjść z niego wilgotny, ale stosunkowo czysty. Gdy ciasto będzie gotowe, wyłącz piekarnik i pozostaw blaszkę wewnątrz na około 30 minut. Potem wyjmij ją i postaw na metalowej kratce do całkowitego ostygnięcia (około 2 godziny). Pokrój na trójkątne kawałki i serwuj z preferowanym dodatkiem.

Propozycje wykończenia

Gotową tartę przed podaniem można wykończyć na wiele sposobów. Klasycznym wykończeniem będzie bita śmietana sama w sobie lub z odrobiną cynamonu. Ciasto to doskonale połączy się również z cukrem pudrem, lukrem i skórką pomarańczy, karmelem lub miodem. Można je też będzie dopełnić czekoladą w formie wiórek, pokruszonych kawałków lub polewy, bądź posypać orzechami włoskimi czy pekan.

Dodatkowe informacje

Nadzienie podczas pieczenia napuchnie, następnie opadnie podczas studzenia. Ciasto na tartę można w razie potrzeby przygotować wcześniej i przełożone folią i zrolowane trzymać w lodówce do 3 dni lub zamrażarce do 3 miesięcy. Do przepisu użyć można zarówno domowego puree z dyni jak i tego sprzedawanego w puszkach. Niezjedzone ciasto należy umieścić w szczelnym pojemniku i przechowując w lodówce spożyć w ciągu 2-3 dni.