Tarta dyniowa
Jesień to niewątpliwie czas dyni. Łatwa dostępność, nieduża cena i najlepszy smak tego warzywa zachęcają do włączenia go do swojej kuchni. Warto po nie sięgnąć również dlatego, że zawiera wiele wartości odżywczych, minerałów i witamin oraz daje wiele możliwości wykorzystania. Poza popularnymi zupami cream czy przetworami, z dyni można przygotować także przeróżne desery, które doskonale nadadzą się np. jako dodatek do kawy czy ciepłego kakao. Jednym z nich jest pochodząca z Wielkiej Brytanii, popularna w Stanach Zjednoczonych tarta dyniowa o wilgotnej, puszystej formie. Ciasto to nie należy do trudnych w przygotowaniu, bez większych problemów sprostają mu także osoby początkujące. Doskonale nada się ono na jesienne spotkania, zaskakując gości unikalnym smakiem.

Przygotowanie ciasta
W dużej misce umieść mąkę, cukier i sól. Wymieszaj wstępnie łącząc ze sobą składniki. Schłodzone masło podziel na mniejsze kostki i dodaj je do mieszanki. Używając rąk połącz masło z mąką, tak by utworzyły się kawałki wielkości podobnej do orzecha włoskiego. Do tak przygotowanej mieszanki dodaj lodowatą wodę, wymieszaj i uciskaj, aby otrzymać gładkie ciasto. W razie potrzeby dodania większej ilości wody, dozuj ją z pomocą łyżki stołowej, by łatwo kontrolować jej ilość. Gotowe ciasto nie powinno być lepkie, ale powinno łatwo sklejać się po ściśnięciu. Uformuj z niego równy dysk i szczelnie owiń folią spożywczą. Wsadź do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Przygotowanie wypełnienia
W misce dokładnie wymieszaj ze sobą cukier, sól i przyprawy. W drugiej misce o średniej lub dużej wielkości dokładnie ubij jajka, dodaj puree z dynii i ponownie ubij. Dodaj mieszankę z przyprawami i wymieszaj dokładnie łącząc całość w jednolitą masę. Wlej i wmieszaj mleko skondensowane. W międzyczasie dodaj również ekstrakt waniliowy*(składnik opcjonalny) i połącz z resztą. Otrzymana mieszanka powinna być gładka i rzadka.
Pieczenie i serwowanie
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Ciasto równo rozwałkuj i ułóż w formie do tarty o średnicy 23 cm. Na jego powierzchnię nałóż papier do pieczenia i obciąż go suszoną fasolą lub specjalnymi ciężarkami do ciast. Tak przygotowane włóż do piekarnika i piecz przez około 15 minut. Następnie wyjmij je i zalej wypełnieniem, obniżając temperaturę piekarnika do 175°C. Piecz przez około 40-50 minut, tak by nadzienie napuchło i się ścięło. By sprawdzić jego gotowość potrząśnij lekko blaszką - nadzienie powinno lekko drgać na środku, lub nakłuj je nożem, który powinien wyjść z niego wilgotny, ale stosunkowo czysty. Gdy ciasto będzie gotowe, wyłącz piekarnik i pozostaw blaszkę wewnątrz na około 30 minut. Potem wyjmij ją i postaw na metalowej kratce do całkowitego ostygnięcia (około 2 godziny). Pokrój na trójkątne kawałki i serwuj z preferowanym dodatkiem.
Propozycje wykończenia
Gotową tartę przed podaniem można wykończyć na wiele sposobów. Klasycznym wykończeniem będzie bita śmietana sama w sobie lub z odrobiną cynamonu. Ciasto to doskonale połączy się również z cukrem pudrem, lukrem i skórką pomarańczy, karmelem lub miodem. Można je też będzie dopełnić czekoladą w formie wiórek, pokruszonych kawałków lub polewy, bądź posypać orzechami włoskimi czy pekan.
Dodatkowe informacje
Nadzienie podczas pieczenia napuchnie, następnie opadnie podczas studzenia. Ciasto na tartę można w razie potrzeby przygotować wcześniej i przełożone folią i zrolowane trzymać w lodówce do 3 dni lub zamrażarce do 3 miesięcy. Do przepisu użyć można zarówno domowego puree z dyni jak i tego sprzedawanego w puszkach. Niezjedzone ciasto należy umieścić w szczelnym pojemniku i przechowując w lodówce spożyć w ciągu 2-3 dni.