Waniliowa panna cotta
Panna cotta to klasyczny, wywodzący się z północnych Włoch deser podawany w szklankach lub na talerzu. Świetnymi dodatkami do niego są sosy z malin, truskawek, owoce takie jak brzoskwinie, mango czy wiśnie czy bita śmietana i czekolada. Prawidłowo wykonana panna cotta ma gładką, kremową konsystencję. Deser ten idealnie nada się na podwieczorek. Choć samodzielne zrobienie panna cotty jest dość łatwe, zajmuje trochę czasu. Można ją jednak przygotować nawet na 3 dni wcześniej i bez problemu przechować w lodówce.

Przygotowanie panna cotty
Do miski nalej zimną wodę i włóż do niej płatki żelatyny na około 5 minut. W tym czasie umieść mleko oraz śmietankę w rondelku. Dodaj cukier i nasiona z laski wanilii lub ekstrakt. Wymieszaj i zagotuj, tak by składniki się ze sobą połączyły. Następnie zdejmij rondel z ognia. Płatki żelatyny wyjmij z wody, ściśnij by pozbyć się jej nadmiaru, po czym umieść w rondlu i mieszaj aż całkowicie się rozpuści. Gotową mieszankę przelej do czterech szklanek lub specjalnych foremek. Wstaw do lodówki na kilka godzin (4-6), by nabrała odpowiedniej konsystencji.
Przygotowanie sosu
Świeże truskawki podziel na mniejsze kawałki, podziel na części, z których jedną zmiksuj lub zblenduj dodając sok z cytryny, a drugą pozostaw w miseczce do czasu podania. W przypadku mrożonych owoców odczekaj by się nieznacznie rozmroziły, po czym zblenduj je tak samo jak w przypadku świeżych. Możesz dodać odrobinę cukru, jeśli chcesz by sos był bardziej słodki.
Podawanie panna cotty
W przypadku podawania na talerzu wyjmij foremki z lodówki i postaw do góry nogami, by umieścić deser na talerzu. Polej sosem i udekoruj kawałkami truskawek. W przypadku podawania w szklankach, dolej do deserów sos z truskawek i dodaj kawałki owoców.