Wiosenne/letnie mini-tarty
Wiosną i latem w sklepach i na straganach pojawia się pełno świeżych owoców, w tym maliny, truskawki, brzoskwinie, które doskonale nadają się do wykorzystania w przeróżnych wypiekach. Mini-tarty do świetny pomysł na stosunkowo prosty i szybki deser w niedużych ilościach, który będzie można podać na przyjęciu, imprezie, spotkaniu z rodziną lub znajomymi czy zabrać na piknik. W poniższym przepisie przedstawiamy kilka wybranych pomysłów na mini-tarty.

MINI-TARTY Z MALINAMI I RABARBAREM
Wymieszaj ze sobą łyżkę cukru, dwie szklanki mąki i sól. Następnie dodaj 14 łyżek nadal zimnego masła i zmiksuj. Nadal mieszając dodawaj po 1 łyżce wody, do uzyskania zebranego, lecz wciąż lekko kruchego ciasta. Wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię roboczą i delikatnie ugnieć. Uformuj krążek, owiń go w folię, po czym umieść lodówce na 20 minut. W międzyczasie obmyj i osusz owoce, po czym podziel rabarbar na mniejsze kawałki o długości około dwóch centymetrów. Następnie połącz je z połową szklanki mąki i dwoma szklankami cukru. Odstaw na bok. Ostudzone ciasto podziel na 6 części, po czym rozwałkuj każdą z nich tak by miało około 20 cm średnicy. Przełóż fragmenty do odpowiedniej wielkości foremek, tak by nadmiar ciasta zwisał na brzegach. Następnie ugnij je palcami, dopasowując do dna. W tak przygotowanych foremkach umieść nadzienie z owoców, by nieznacznie wystawało ponad wierzchnią część. Zawiń boki, pozostawiając otwarte środki, po czym każdą z tart posmaruj odrobiną roztopionego masła i posyp cukrem. Gotowe wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez około 30 minut, aż ciasto się zarumieni. Upieczone tarty ostudź przed podaniem.
MINI-TARTY Z MALINAMI I JEŻYNAMI
W średniej wielkości misce ubij na gładką, puszystą masę zmiękczone masło z 4 łyżeczkami cukru. Dodaj ekstrakt migdałowy oraz skórkę z cytryny i wmieszaj je dokładnie. W innym naczyniu ubij jajko, następnie dodaj je do masy wlewając połowę, ubijając, po czym dodając drugą połowę. Dokładnie ubij do uzyskania jednolitej masy, następnie dodaj mąkę i mieszaj do uzyskania gładkiego ciasta. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Podziel gotowe ciasto na dwie części i umieść je w formach do tart o średnicy około 12 cm. Wyrównaj ich powierzchnię brzegiem łyżki, po czym wstaw je do piekarnika na 20 minut. W międzyczasie wymieszaj ze sobą sproszkowane krakersy, łyżkę cukru i zmiękczony serek śmietankowy. Następnie dodaj do nich śmietanę i ubij dokładnie. Gdy podstawy tart będą gotowe, wyjmij je z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Podziej masę z serka na dwie części i rozprowadź po tartach, po czym udekoruj wierzchnią stronę malinami i jeżynami.
MINI-TARTY Z BRZOSKWINIAMI I JAGODAMI
Brzoskwinie obierz ze skórek, podziel na segmenty, po czym pokrój w cienkie plasterki. Ciasto francuskie podziel na 6 równych kawałków. Dwie blachy pokryj papierem do pieczenia, po czym rozmieść na nim fragmenty ciasta, tak by miały wokół siebie wolną przestrzeń. Natnij każdą ze stron, zostawiając około 2,5 cm obramowania. Ponakłuwaj utworzone wewnątrz nacięć kwadraty widelcem, następnie pokryj je plasterkami brzoskwini, układając je po przekątnej, tak by nie zachodziły na pozostawione obramowanie. Na każdej z tart umieść także kulki jagód, rozmieszczając je między plasterkami, tak by nie stoczyły się podczas wkładania do piekarnika. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza i ostrożnie umieść w nim tarty. Piecz przez 12 do 15 minut, tak by wyrosły i uzyskały złocisty kolor, a owoce zmiękły. Upieczone tarty pozostaw do całkowitego ostygnięcia. W międzyczasie na małym ogniu zmieszaj ze sobą wodę i dżem morelowy, tak by dobrze się ze sobą połączony. Studź przed około 2 minuty, po czym nanieść glazurę pędzelkiem na każdą z tart, pokrywając nią zarówno owoce jak i brzegi. Podawaj np. z dodatkiem lodów waniliowych.
MINI-TARTY Z MUSEM TRUSKAWKOWYM
W misce ubij mikserem z odpowiednim narzędziem masło z 0,25 szklanki cukru. Dodaj ekstrakt waniliowy i jajko (wyjmij je wcześniej by osiągnęło temperaturę pokojową). Wymieszaj. Następnie przestaw mikser na niższe obroty, wsyp szklankę mąki i sól koszerną. Miksuj do dokładnego połączenia się wszystkich składników. Zbierz ciasto, zawiń je w folię i wstaw do lodówki na minimum godzinę - możesz przygotować je poprzedniego wieczoru i chłodzić przez całą noc. Po tym czasie podziel je na cztery równe części, które następnie rozwałkuj na okręgi o grubości mniej więcej połowy centymetra. Umieść je w foremkach, po czym wstaw do lodówki na godzinę lub do zamrażalnika na około 15 minut. W tym czasie przygotuj mus truskawkowy z umytych i pozbawionych szypułek truskawek. Następnie zagotuj go w małym rondelku na średnim ogniu razem z pozostałą ilością cukru, skórką z cytryny i mąką kukurydzianą. Gotuj go przez około 5 minut, by cukier się rozpuścił a całość zgęstniała. Następnie odstaw do całkowitego ostygnięcia. Wyłóż do tart po równo i ponownie wstaw je do lodówki. Gotowe do pieczenia tarty umieść w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku na 20 minut, przykrywając je folią aluminiową i obciążnikami. Po tym czasie wyjmij je na chwilę, zdejmij folię i obciążniki. Następnie piecz jeszcze około 10 minut, by ciasto się zarumieniło. Ostudź przed podaniem. Możesz udekorować gotowe tarty kawałkami truskawek. Dodatkowo możesz podać je z musem waniliowym, który uzyskasz ubijając ze sobą śmietanę, startą laskę wanilii i cukier brązowy (lub zwykły).
Dodatkowe informacje
Wartości odżywcze przeliczone zostały na podstawie wszystkich przepisów i są jedynie poglądowe. Podany czas przygotowania również jest jedynie poglądowy. Dokładne czasy podane są w poszczególnych przepisach. Dodatkowo nie uwzględnia on czasu schładzania ciasta w lodówce.