Wrapy na obiad lub piknik
Wrapy są łatwe w przygotowaniu. Nie zajmują przy tym dużo czasu i nie wymagają specjalnych umiejętności. Doskonale sprawdzą się na obiad dla zabieganych czy jako pomysł na jedno z dań piknikowych, jako że wygodnie spożyć je można w rękach i łatwo przetransportować w szczelnych pojemnikach. Będą też pożywną przekąską podczas przeróżnych imprez. Możliwość przygotowania ich z przeróżnymi dodatkami sprawia, że świetnie nadają się przy potrzebie wykorzystania resztek z lodówki. W poniższym przepisie przedstawiamy Państwu kilka pomysłów na wrapy.

Wrapy z domowym pesto i rybą
Parmezan posiekaj drobno, czosnek zmiażdż. Przygotuj w mikserze domowe pesto łącząc ze sobą listki bazylii, czosnek, parmezan, prażone orzechy z sokiem z ćwiartki cytryny i oliwą z oliwek, tę ostatnią wlewając stopniowo podczas miksowania. Dopraw mieszankę i gotową odstaw na bok. W osobnej miseczce dokładnie wymieszaj ze sobą majonez z pozostałym sokiem z cytryny i ze startą z niej skórką. Dopraw do smaku i odstaw na bok. Mąkę pszenną i kukurydzianą przesiej do miski, dosyp proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, po czym powoli wyrób ciasto, stopniowo dodając wody. W efekcie końcowym powinno być ono jednolite i dość gęste, choć nadal płynne. Dopraw je według preferencji. W dużej patelni rozgrzej olej tak by zajmował nie więcej niż 1/3 jej pojemności. W między czasie dopraw filety z ryby, dokładnie obtocz je w mące, po czym pokryj ciastem. Ostrożnie włóż je do rozgrzanego oleju, sprawdzając czy nie przyklejają się do dna. Smaż przez około 4 minuty, obracając, tak by ciasto zrobiło się brązowe i chrupiące, a ryba w całości się usmażyła. Gotowe filety umieść na papierze, by pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu. Tortille przygotuj według instrukcji na opakowaniu, następnie wysmaruj po jednej stronie pesto. Dodaj po łyżce majonezu na każdą. Ogórka podziel na plasterki i rozmieść po równo. Dodaj podzieloną na mniejsze kawałki sałatę oraz filety z ryb (w całości). Pokryj pozostałym pesto, dopraw w razie potrzeby i zawiń.
Wrapy z awokado i mięsem z kraba
Czerwoną cebulę podziel na cienkie krążki, zalej połową soku z limonki, dodaj cukier i sól. Odstaw do zmiękczenia. Mięso z kraba wyjmij z puszek i odsącz z solanki. Chili oczyść z pestek i posiekaj. Na desce pokrój dymki drobno, po czym połącz je z mięsem i połową chili. Dopraw pieprzem i odstaw na bok. Z awokado wyjmij pestki, po czym obierz je ze skórek i rozgnieć. Następnie połącz je pozostałym sokiem z limonki, zmiażdżonym ząbkiem czosnku oraz odrobiną przypraw. Dodaj resztę chili i ponownie wymieszaj. Liście sałaty podziel na mniejsze kawałki, obmyj jeśli trzeba i delikatnie osusz. Tortille przygotuj według instrukcji umieszczonej na opakowaniu. Następnie pokryj je kawałkami sałaty, na którą nałóż pastę z awokado. Na koniec dodaj mięso z kraba i uprzednio odsączone krążki cebuli. Zwiń i zabezpiecz przed rozwijaniem. Podawaj z ćwiartkami limonki.
Wrapy z indykiem i przyprawą Cajun
Równomiernie posyp steki z indyka mieszanką przypraw Cajun. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, następnie smaż na niej indyka przez około 4 minuty z każdej strony, po czym odstaw go na 2-3 minuty do lekkiego przestygnięcia. Po tym czasie pokrój mięso w cienkie paski. W międzyczasie kukurydzę opłucz i odsącz ją z wody. Papryczkę chili oczyść z pestek i drobno posiekaj. Dokładnie wymieszaj kukurydzę i chili z sokiem oraz skórką z limonki. Odstaw na bok. Tortille przygotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Następnie po równo posmaruj je kwaśną śmietaną, wypełnij kawałkami indyka oraz sosem salsa. Zrolluj i podaj z kawałkami chrupiącej sałaty.
Wrapy z kurczakiem i sosem hoisin
Kurczaka pokrój w cienkie paski, następnie dokładnie pokryj połową sosu hoisin. Rozgrzej patelnię grillową lub domowego elektrycznego grilla i smaż mięso, aż zacznie skwierczeć i nie będzie surowe. W między czasie posiekaj ogórka oraz dymki, przygotuj też rzeżuchę. Gotowego kurczaka odstaw na chwilę. Tortille podgrzej według wskazówek na opakowaniu, po czym rozłóż i posmaruj resztą sosu hoisin. Na każdej z nich rozmieść równie ilości kurczaka, ogórka, cebuli i rzeżuchy. Zawiń, podziel na połowy i podaj, spożywając na ciepło.
Wrapy z sałatką grecką
Pomidorki koktajlowe podziel na połówki, a oliwki i cebulę pokrój w cienkie plasterki. Cukinię żółtą umyj i podziel na plastry. Ogórka pokrój w kostkę. W miseczce połącz ze sobą ocet balsamiczny, świeżą natkę pietruszki, posiekany lub zmiażdżony ząbek czosnku z oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj razem z warzywami oraz pokruszonym serem feta w większej misce. Odstaw na około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie przygotuj pełnoziarniste tortille, podgrzewając je według wskazówek na opakowaniu. Gotową sałatkę odsącz z nadmiaru wody, po czym rozłóż ją po równo na każdej tortilli. Zawiń i podaj.
Dodatkowe informacje
Wartość kaloryczna wyliczona została na podstawie wszystkich przepisów i jest jedynie poglądowa. Mięso w razie potrzeby można zastąpić np. tofu. Zamieszczone zdjęcie jest jedynie poglądowe i nie jest bezpośrednio związane z żadnym z przepisów.