Zakwas chlebowy
Zakwas chlebowy to doskonały składnik który nada pieczywu bogaty smak i aromat. Spełnia tą samą funkcję co drożdże piekarskie. Dzięki niemu pieczywo jest trwalsze oraz posiada wiele udokumentowanych właściwości prozdrowotnych. Aby go przygotować potrzebujemy tylko wodę i mąkę. Proces fermentacji trwa około 6 dni i wymaga od nas tylko 5 min dziennie. Ze względu na smak coraz więcej profesjonalnych kucharzy wykorzystuje go do pieczenia pizzy.

Przygotowanie zakwasu
Wymieszaj 60 g pełnoziarnistej mąki pszennej oraz 60 ml wody w czystym i sterylnym słoiku typu weck lub innym pojemniku. Mieszanka powinna mieć gęstą jednolitą konsystencję. Przykryj luźno pokrywką lub folią spożywczą tak aby wewnątrz słoika nie wytworzyło się zbyt duże ciśnienie. Odłóż w ciepłe miejsce między 23 a 26°C i zostaw na 24 godziny. Zakwas nie wytworzy się w niskich temperaturach.
Dzień 2
Mieszanka będzie wyglądać podobnie jak w dniu wczorajszym ale mogą się wytworzyć drobne bąbelki. Są one oznaką fermentacji ale nie są wymagane do wykonania następnego kroku. Wyrzuć połowę mieszanki ze słoika i zastąp ją 60 g mąki pszennej oraz 60 ml wody. Wymieszaj, przykryj i odłóż na kolejne 24 godziny.
Dzień 3, 4, 5
Przez kolejne 3 dni należy powtarzać proces karmienia - czyli zastępować połowę mieszanki świeżymi 60 g mąki oraz 60 ml wody. Z czasem zakwas powinien zwiększać swoją objętość a ilość pęcherzyków będzie wzrastać. Powinien również wytwarzać kwaśny aromat.
Dzień 6+
Gotowy zakwas będzie pokryty dużą ilością pęcherzyków oraz dwukrotnie zwiększy swoją objętość. W zależności od temperatury, rodzaju mąki i wielu innych czynników rezultat może być inny. Czasami wymaga dłuższego czasu fermentacji lub innych składników. Częstym czynnikiem hamowania wzrostu jest duża ilość chloru w wodzie. Jeżeli zamierzamy często z niego korzystać to zalecamy trzymanie go w temperaturze pokojowej i codzienne dokarmianie. Jeżeli będziemy korzystać okazjonalnie to możemy przechowywać go w lodówce i dokarmiać co tydzień. Po wyjęciu z lodówki ponownie dokarmić w temperaturze pokojowej.