Znajdujesz się w środowisku testowym kuchniasklep.pl
Notice ImageKup na raty i spłacaj po wakacjach! Nawet 10 rat RRSO 0% do spłaty po 3 miesiącach

Zakwas chlebowy

5 min
1 porcja

Zakwas chlebowy to doskonały składnik który nada pieczywu bogaty smak i aromat. Spełnia tą samą funkcję co drożdże piekarskie. Dzięki niemu pieczywo jest trwalsze oraz posiada wiele udokumentowanych właściwości prozdrowotnych. Aby go przygotować potrzebujemy tylko wodę i mąkę. Proces fermentacji trwa około 6 dni i wymaga od nas tylko 5 min dziennie. Ze względu na smak coraz więcej profesjonalnych kucharzy wykorzystuje go do pieczenia pizzy.

kalorie
216
tłuszcze
1.1g
nasycone
0.2g
cukry
0.2g
sól
3.6mg
białka
7g
węglowodany
45.5g
Zakwas chlebowy
mąka pszenna
240 g
mąka pszenna pełnoziarnista
60 g
woda
300 ml

Przygotowanie zakwasu

Wymieszaj 60 g pełnoziarnistej mąki pszennej oraz 60 ml wody w czystym i sterylnym słoiku typu weck lub innym pojemniku. Mieszanka powinna mieć gęstą jednolitą konsystencję. Przykryj luźno pokrywką lub folią spożywczą tak aby wewnątrz słoika nie wytworzyło się zbyt duże ciśnienie. Odłóż w ciepłe miejsce między 23 a 26°C i zostaw na 24 godziny. Zakwas nie wytworzy się w niskich temperaturach.

Dzień 2

Mieszanka będzie wyglądać podobnie jak w dniu wczorajszym ale mogą się wytworzyć drobne bąbelki. Są one oznaką fermentacji ale nie są wymagane do wykonania następnego kroku. Wyrzuć połowę mieszanki ze słoika i zastąp ją 60 g mąki pszennej oraz 60 ml wody. Wymieszaj, przykryj i odłóż na kolejne 24 godziny.

Dzień 3, 4, 5

Przez kolejne 3 dni należy powtarzać proces karmienia - czyli zastępować połowę mieszanki świeżymi 60 g mąki oraz 60 ml wody. Z czasem zakwas powinien zwiększać swoją objętość a ilość pęcherzyków będzie wzrastać. Powinien również wytwarzać kwaśny aromat.

Dzień 6+

Gotowy zakwas będzie pokryty dużą ilością pęcherzyków oraz dwukrotnie zwiększy swoją objętość. W zależności od temperatury, rodzaju mąki i wielu innych czynników rezultat może być inny. Czasami wymaga dłuższego czasu fermentacji lub innych składników. Częstym czynnikiem hamowania wzrostu jest duża ilość chloru w wodzie. Jeżeli zamierzamy często z niego korzystać to zalecamy trzymanie go w temperaturze pokojowej i codzienne dokarmianie. Jeżeli będziemy korzystać okazjonalnie to możemy przechowywać go w lodówce i dokarmiać co tydzień. Po wyjęciu z lodówki ponownie dokarmić w temperaturze pokojowej.