Zapiekane ziemniaki z przyprawami
Ziemniaki zapiekane w piekarniku to pomysł na świetny dodatek do śniadania, obiadu czy kolacji, który można bez problemu połączyć z mięsem, jajkami lub warzywami. Przygotowanie ich według brytyjskiej metody pieczenia jest bardzo proste, a otrzymane rezultaty mają nie tylko dobry smak ale i odpowiednią strukturę - ziemniaki są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Z kolei dodatek czosnku i rozmarynu nadaje im aromatu.

Przygotowanie ziemniaków
Ziemniaki opłucz, obierz i pokrój na grube kawałki (co najmniej 1,5 - 2 cm grubości). W dużym garnku podgrzej 2 litry wody. Dodaj 2 łyżki soli koszernej oraz sodę oczyszczoną. Wrzuć ziemniaki i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 10 minut, testując miękkość ziemniaków przy pomocy noża (powinien napotkać lekki opór).
Przygotowanie marynaty
W czasie przygotowywania ziemniaków rozgnieść czosnek i umieść go w niedużym rondelku. Dodaj oliwę z oliwek, pieprz oraz rozmaryn. Wymieszaj i podgrzej na średnim ogniu. Gotuj przez około 3 minuty, by czosnek przybrał złoty kolor, po czym odsącz tłuszcz przez sitko do miski. Możesz zachować czosnek z przyprawami i podać go podczas serwowania ziemniaków.
Pieczenie ziemniaków
Piekarnik rozgrzej do 200°C nastawiając termoobieg lub do 230°C bez. Ugotowane ziemniaki odcedź i pozostaw na pół minuty, by nadmiar wilgoci samoczynnie wyparował. Po tym czasie przełóż je do miski z tłuszczem, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj energicznie potrząsając miską, tak by na ziemniakach utworzyła się warstwa przypominająca puree ziemniaczane. Blachę lub naczynie wyłóż papierem do pieczenia i umieść na nim ziemniaki, zachowując odstęp między nimi. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut, następnie wysuń i obróć ziemniaki. Piecz przez kolejne 30-40 minut, tak by nabrały ciemnobrązowego koloru i stały się chrupiące. Gotowe ziemniaki umieść w miskach lub na talerzach, dodaj czosnek z rozmarynem oraz posyp posiekaną pietruszką.