Znajdujesz się w środowisku testowym kuchniasklep.pl
Notice ImageKup na raty i spłacaj po wakacjach! Nawet 10 rat RRSO 0% do spłaty po 3 miesiącach

Zapiekane ziemniaki z przyprawami

1 h 15 min
6-8 porcji

Ziemniaki zapiekane w piekarniku to pomysł na świetny dodatek do śniadania, obiadu czy kolacji, który można bez problemu połączyć z mięsem, jajkami lub warzywami. Przygotowanie ich według brytyjskiej metody pieczenia jest bardzo proste, a otrzymane rezultaty mają nie tylko dobry smak ale i odpowiednią strukturę - ziemniaki są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Z kolei dodatek czosnku i rozmarynu nadaje im aromatu.

kalorie
289
tłuszcze
9g
nasycone
1g
cukry
3g
sól
269mg
białka
6g
węglowodany
49g
Zapiekane ziemniaki z przyprawami
ziemniaki
około 2 kg
oliwa z oliwek
75 ml (5 łyżek)
czosnek
3 średnie ząbki
sól koszerna
2,5 łyżki
soda oczyszczona
0,5 łyżeczki
świeży rozmaryn
garść
świeżo mielony pieprz
wg uznania
posiekana natka pietruszki
wg uznania

Przygotowanie ziemniaków

Ziemniaki opłucz, obierz i pokrój na grube kawałki (co najmniej 1,5 - 2 cm grubości). W dużym garnku podgrzej 2 litry wody. Dodaj 2 łyżki soli koszernej oraz sodę oczyszczoną. Wrzuć ziemniaki i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 10 minut, testując miękkość ziemniaków przy pomocy noża (powinien napotkać lekki opór).

Przygotowanie marynaty

W czasie przygotowywania ziemniaków rozgnieść czosnek i umieść go w niedużym rondelku. Dodaj oliwę z oliwek, pieprz oraz rozmaryn. Wymieszaj i podgrzej na średnim ogniu. Gotuj przez około 3 minuty, by czosnek przybrał złoty kolor, po czym odsącz tłuszcz przez sitko do miski. Możesz zachować czosnek z przyprawami i podać go podczas serwowania ziemniaków.

Pieczenie ziemniaków

Piekarnik rozgrzej do 200°C nastawiając termoobieg lub do 230°C bez. Ugotowane ziemniaki odcedź i pozostaw na pół minuty, by nadmiar wilgoci samoczynnie wyparował. Po tym czasie przełóż je do miski z tłuszczem, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj energicznie potrząsając miską, tak by na ziemniakach utworzyła się warstwa przypominająca puree ziemniaczane. Blachę lub naczynie wyłóż papierem do pieczenia i umieść na nim ziemniaki, zachowując odstęp między nimi. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut, następnie wysuń i obróć ziemniaki. Piecz przez kolejne 30-40 minut, tak by nabrały ciemnobrązowego koloru i stały się chrupiące. Gotowe ziemniaki umieść w miskach lub na talerzach, dodaj czosnek z rozmarynem oraz posyp posiekaną pietruszką.