Znajdujesz się w środowisku testowym kuchniasklep.pl
Notice ImageKup na raty i spłacaj po wakacjach! Nawet 10 rat RRSO 0% do spłaty po 3 miesiącach

Różne oblicza kawy

Kawa jest napojem od lat cieszącym się popularnością na całym świecie. Nic więc dziwnego, że doczekała się swojego święta - przypadającego na 29 września Światowego Dnia Kawy. Prawdopodobnie przywędrowała do nas z Etiopii, w Europie pojawiając się około XVI wieku za sprawą weneckich kupców. Kawa rozpuszczalna opracowana została w 1906 przez belgijskiego przedsiębiorcę z Gwatemali, a jej masowa produkcja zaczęła się w 1910 w Stanach Zjednoczonych. Ten produkowany z palonych ziaren napój nie tylko pobudza, ale i obniża stres i zmniejsza ryzyko niektórych chorób, w dodatku wyróżnia się niezwykłym intensywnym aromatem. W poniższym artykule przedstawiamy podział kawy na zastosowane ziarna oraz kilka ciekawych, nieco mniej znanych typów tego napoju.

Podstawowe rodzaje ziaren kawy

Najpopularniejszym rodzajem ziaren kawy są ziarna Arabika hodowane na obszarach położonych wysoko nad poziomem morza i wyróżniają się one delikatnym, słodszym smakiem, nadając kawie mniej kwaśnego smaku. Na drugim miejscu znajdują się najbardziej popularne w Europie ziarna Robusta, znane z silnego i często dość ostrego smaku oraz wysokiego poziomu kofeiny. Trzecim z podstawowych ziaren kawy są uprawiane w bardzo specyficznym klimacie ziarna kawy Liberica, dawniej niezwykle popularna, dziś jednak dość rzadka. Jej smak opisywany jest jako nieco “drzewny”. Czwartym i zarazem ostatnim rodzajem ziaren jest Excelsa, które uprawiane są głównie w Azji Południowo-Wschodniej i stanowią jedynie niewielką część światowej produkcji. Mają one cierpki, bardziej owocowy smak.

Content Image

Nie tylko americano, cappuccino czy klasyczne espresso

Wiele osób niewątpliwie kojarzy pewne typy kaw takie jak chociażby americano, cappuccino, espresso czy latte. Jednak w rzeczywistości jest ich znacznie więcej - kilka z nich przedstawionych zostało poniżej.

Bulletproof - kawa z masłem?

Napój ten jest znany dopiero od niedawna, choć koncepcja mieszania tłuszczu z herbatą lub kawą istnieje od lat. Dzisiejszą popularność tej kawy przypisać można amerykańskiemu informatykowi, który podczas wędrówki po tybetańskich górach poczęstowany został kawą z dodatkiem masła jaka. W 2010 wymyślił on kawę o pienistej, kremowej konsystencji przygotowywanej z dodatkiem oleju i niesolonego masła lub ghee.

Cà phê sữa đá - słodka kawa po wietnamsku

Cà phê sữa đá jest wietnamską wersją mrożonej, kremowej kawy. Jej początek sięga lat 50 XIX wieku, gdy Wietnam znajdował się pod rządami Francji. Do jej zaparzania używany jest specjalny filtr w kształcie miseczki zwany phin. Preferowane są ziarna Arabica, jednak tradycyjnie używa się także ziaren Robusta. Umieszcza się je w postaci fusów w komorze, a następnie polewa gorącą wodą, tak by kawa powoli ściekała do filiżanki wypełnionej skondensowanym mlekiem.

Galão - portugalska lekka słodycz

Galão ma swoje korzenie w Portugalii i jest blisko spokrewniona z latte i cappuccino, jednak zawiera ona około dwa razy więcej spienionego mleka. Jest więc lżejsza i mniej gorzka - jej słodycz podnieść można dodając cukier lub miód według własnych preferencji. Do sporządzenia tego napoju wykorzystywana jest mieszanka ziaren Arabika i Robusta. Kawa ta jest łatwa w przygotowaniu we własnym domu - wystarczy przygotować espresso i połączyć je z podgrzanym na średnim ogniu, spienionym mlekiem w proporcji około jedna czwarta kawy i trzy czwarte mleka.

Mazagran - francuski napój kawowo-alkoholowy

Napój ten ma swoje korzenie we Francji i podobno powstał w XIX wieku na cześć zwycięstwa Francuzów w jednej z bitew w Algierii - stąd jego nazwa pochodząca od miejsca bitwy, wtedy wioski, dziś miasta Mazaghran. Kawa ta jest w rzeczywistości napojem alkoholowym łączącym w sobie smak aromatycznej, mocnej mrożonej kawy, cukru i koniaku lub rumu. Napój ten podawany jest w wysokich szklankach ze słomką z dodatkiem kostek lodu.

Nitro - nowoczesna odsłona kawy

Napój ten jest wytworem kultury kawy trzeciej fali i ponoć zainspirowany został techniką wykorzystywaną techniką warzenia piwa w domu. Do zimnego napoju przez zawór ciśnieniowy bezwonny i bezbarwny azot, który usuwa z kawy cały tlen, zapobiegając rozkładowi jej smaku i nadając jej aksamitną konsystencję w postaci pełnej maleńkich bąbelków pianki. Najczęściej przygotowywana jest na bazie cold brew.

Türk kahvesi - aromatyczna kawa po turecku

Napój ten przygotowywany jest metodą znaną od wieków i uznany za część niematerialnego dziedzictwa kulturowego od roku 2013, będąc symbolem przyjaźni i gościnności, a w przeszłości odgrywając ważną rolę podczas uroczystości przedślubnych. Kawa ta ma lekką konsystencję, uzyskiwaną w wyniku wielokrotnego gotowania bardzo drobno zmielonej kawy z cukrem. Doprawiona kardamonem wyróżnia się korzennym, intensywnym aromatem.

Green Coffee - zielony napar

Zielona kawa jest niewątpliwie ciekawą opcją wartą spróbowania. Przyrządzana jest z zielonych, nieprażonych, oczyszczonych z łuski nasiennej ziaren, które w rezultacie są bardziej sprężyste i twardsze niż ziarna palone. Napój ten nie podrażnia żołądka i przypomina herbatę z niewielką ilością kofeiny. Jest ona także zdrowsza, jako że posiada ponad 900 substancji aktywnych biologicznie.

Profesjonalna kawa w domowym zaciszu

By cieszyć się wyjątkowym aromatem i różnorodnością kawy nie trzeba wcale iść do kawiarni. Z pomocą odpowiedniego sprzętu wyjątkowe, przepyszne napoje przygotować można we własnym domu, ciesząc się nimi na co dzień. W naszym sklepie znajdą Państwo ekspresy, kawiarki, młynki czy spieniacze znanych, cenionych na rynku producentów, które w łatwy sposób pozwolą na przygotowanie kawowych specjałów, a ich profesjonalna jakość i odpowiedni dobór materiałów przy prawidłowym używaniu i pielęgnacji zapewnią trwałość na lata. Dodatkowo ich designy zostały tak zaprojektowane by cieszyć oko. Jednak produkty z naszej oferty nie tylko umożliwią samo przygotowanie kawy, ale i jej piękną prezentację podczas serwowania. Filiżanki, szklanki, łyżeczki doskonale uzupełnią zastawę nadając spożywaniu codziennej kawy elegancji. Zachęcamy do zapoznania się z przepisami na meksykańską kawę z czekoladą, latte z prażonymi piankami czy kawę po irlandzku.

Content Image